Svar på kommentarer

Tycker det är en bra ide att svara på vissa kommentarer offentligt så att jag inte får liknande kommentarer igen. Finns en del jag vill ta upp och alla som är intresserade av min utbildning bör läsa det.



1. Men gud, jag tycker ert universitet är helt knäppt! Jättetaskigt att göra såhär ju! Tro mig, det är mycket sämre för din framtida karriär om du går i Rumänien tyvärr, i alla fall om du vill arbeta i Sverige. En del vill absolut inte anställa rumänska läkare. Även om du gillar staden så kan du faktiskt byta, det är inte som att staden försvinner, du kan alltid besöka den. det är naivt att gå kvar nånstans när man kan få SÅÅÅ mycket bättre. förutom norge och danmark, kan man ju läsa i ungern, tjeckiem, polen, även om norge/danmark är bäst såklart. jag säger inte det här för att vara taskig, utan jag säger bara som det är. Verkligeheten ser tyvärr ut såhär, du kommer aldrig få samma erkännande som en läkare utbildad i norden om du går i rumänien, alla kollar ned på dom. Men om du tänker bo kvar i rumänien resten av ditt liv, kanske det är bra.

Svar: Jag och alla som studerar (hårt) här nere vet mycket väl vad rumänska läkare har för rykte i Sverige. Jag har inga problem med att du understryker detta faktum. Vi går inte och inbillar oss att fördomsfulla svenskar ska ta emot oss med öppna armar när vi är färdigutbildade. Jag vet dock att universitetet jag läser på (med många andra här i Rumänien) håller på att förändras till det bättre. Höjda intagningskrav, intagningsprov, byte av lärare/rektorer osv. Universitetet här i Cluj har förändrats radikalt på bara fyra år och jag tror och hoppas att skolan har fått ett rättmätigt rykte om några år. Fördomar kommer alltid finnas men jag väljer att tro på att vi i Rumänien kommer få erkännande när vi kommer ut och börjar jobba i Sverige. Jag vet att vi har en tung utbildning och pluggar man på det man ska här så kommer man bli en lika bra läkare som de som utbildat sig i Sverige.


2. min syrra går i linköping och där går det rykten om att det finns nån brud som går i rumänien, tredje året typ, som kommer hem till sverige och fixar flashiga praktikplatser för att hennes farsa är överläkare. han undervisar tydligen i linköping, men dottern som måste varit en medelmåtta skickades till rumänien för att utbilda sig. kusinpolitik när den är som värst, poängen är att om du ska utbilda dig utomlands så bör du ha kontakter + en farsa som betalar. du kanske känner den här bruden förresten? ska vara nån tjej med sillisar typ, ganska smal och fräknig =S

Svar: Jag vet inte vad jag ska skriva om detta riktigt. 1. Jag fixar praktikplats utan en rik flashig familj. 2. Jasså? Folk tycker dottern var en medelmåtta? Jag vet ganska många människor här nere som gick ut med 20.0. 3. Ja jag känner tjejen. Jag tycker du ska ge fan i personangrepp speciellt på min blogg. Jag tål inte fördomar. Jag känner tjejen och hon är en riktigt urgullig tjej. Vem fan bryr sig om hon har silikonbröst eller inte!? Hur gammal är du? Att du skriver om hur tankesättet ser ut i Sveriges allra fördomsfullaste delar har jag absolut inget emot men det går långt över gränsen när du sitter och skriver nedvärderande saker om en annan människa som du inte känner. Jag hoppas att du ger fan i det i fortsättningen.

3. jag har tänkt på en sak, du får väldigt många frågor bland kommentarerna om ditt utseende, dina kläder, smink osv. då och då undrar folk även om du har pojkvän eller inte..detta svarar du dock aldrig på, och undviker ämnet. Jag undrar lite varför. har du som regel att inte skriva om ditt privatliv eller skäms du över din eventuella pojkvän? jag tycker inte att det går ihop riktigt med den bild du ger i din blogg, där du öppenhjärtigt skriver om dina studier, din fritid, skriver inlägg om dina vänner, hur du sminkar dig osv. väldigt öppen och orädd kort och gott. om du inte vill snacka om förhållanden, så kan du ju svara alla som frågar, med att du inte snackar om ditt privatliv liksom.


Svar: Jag har valt att hålla mitt privatliv borta från min blogg :) Det är ett beslut jag inte kommer ändra på. Mvh - Alexandra

Anonym sa...

under hela din tid som du har bloggat, är det här första gången du faktiskt säger det. men det är bra, då vet ju alla. men jag hoppas du tänker lite konsekvent, för din hund, dinna vänner är väl lika mycket privatliv det med?? eller?


Svar2: Låt mig klargöra: Jag skriver om allt som inte har med min civila status att göra =)

*

Nu dröjer det ett tag innan det blir nya inlägg. Min dator har gått sönder och jag måste därför sitta på biblioteket och studera. Mindre kul. Har fysiologitenta på torsdag och jag hoppas att alla håller tummarna! Kram

22 kommentarer:

Anonym sa...

men herregud människa, jag har inte sagt något nedvärderande om henne..jag sa ju att det bara var rykten, men alltså existerar hon efter att ha läst det du skrivit. medelmåtta eller ej, JAG vet inte, men FOLK påstår det. silikonbröst, också något enligt FOLK, inte MIG. har ju fan aldrig sett eller träffat henne eller hennes far. jag skiter fullständigt i henne, min poäng var att kontakter spelar roll om man vill ha jobb, jag gav bara ett exempel när jag nämnde henne..what's the problem?

tycker verkligen att ni där nere ska ta itu med era lillebrorskomplex. fördomsfulla svenskar? förlåt för att arbetsgivarna anställer personal som kan systemet bättre än dom som inte kan det...daah?

du frågade om min ålder, jag är 87:a, hmm vad har det med saken att göra? trodde du att jag var fjortis eller? =S

Alexandra sa...

Ja det trodde jag. Visst vi har en del lillebrorskomplex som vi kommer få kämpa med ett tag. Om inte hela livet pm vi ska jobba i Sverige.

Anonym sa...

inte bara sverige, utan så gott som överallt typ där det är attraktivt att arbeta.

Alexandra sa...

Jodå. Så är det nog :)

Erik sa...

Att du orkar kommentera sådana här idioter...att du ens ger dem den tyngden.

Med en europeisk legitimation och arbetslivserfarenhet så kommer det inte spela någon roll när man söker tjänst i Sverige eller för den delen de flesta andra ställen i världen. Såvitt jag vet så är rumänska univ ackrediterade och man gör USMLE som alla andra. Alla satsar som sagt inte på Sverige.

För övrigt så kan ju jag berätta att senaste läkaren jag gick till i Sverige var en rumänska. Det var på en privat vårdcentral i Stockholm, hennes specialistkompetens var immunologi. Konstigt, hon borde ju inte ha något jobb med den logik vissa här ovan tillämpar! :O

Anonym sa...

Vilken sanslöst patetisk fåntratt som drar alla över en kant och dessutom skall sitta och gnälla om folks bakgrund och kontakter när det handlar om en medicinsk utbildning. Alla som faktiskt har någon erfarenhet kring yrket vet att en läkare som visar sig vara inkompetent, oavsett om det gäller intern medicin eller kirurgi, inte kan arbeta som läkare utan otroligt förödande konsekvenser. Sjukvården har ett välfungerande system när det gäller mätning av kompetens hos läkare. "Lillebrorskomplex" .. vet ej hur man ens skall tackla sådana dumheter. Om DU nu ens studerar medicin tycker jag att du skall ägna all din lediga tid till att upprätthålla din akademiska plats på toppen istället då jag kan garantera att det finns människor som studerar utomlands, även i Rumänien, som tar utbildningen på fullaste allvar och kommer bli utmärkta, fördomsfria läkare.

Anonym sa...

jag vill bara förtydliga, jag har inte sagt något om rumänsk utbildning, har aldrig varit där, bryr mig inte, och vill inte ens veta. det jag pratar om är sveriges attityd mot utlandsstuderande. Eftersom jag har anhöriga inom vården, pluggar inte själv medicin, så vet jag vilken inställning arbetsgivarna har. alla som tror på det där blajjet med "europeisk legitimation gångbart överallt", tänk om, sätt er in i hur vården fungerar. jag säger alltså inte att rumänska läkare är dåliga, utan att folk tror att dom är det.

hahaha, jag kunde inte sluta skratta när jag läse den sista kommentarern. så du tror att vården är välfungerande i sverige?? är det därför en läkare som blivit varnad ett antal gånger i norge kan komma och arbeta i sverige? det skulle alltså rör sig om nån kirurg som efter ett bråk med en kollega lämnat operationssalen och låtit patienten dö..om du kallar det för välfungerande system..fine. vet inte hur jag ska bemöta nåt sånt patetiskt påstående

Alex s sa...

Förstår inte poängen med att säga vad "FOLK" har sagt om den ena, eller den andra. Dagisnivå på det ju.. Suck..
Du verkar inte veta så mycket om det du pratar om heltenkelt, och specielt när du bara får info från "anhöriga"... Ajabaja!

Anonym sa...

Oj oj oj Alex... har läst alla komentarer, här var det hetlevrat! Har bara en sak att säga om det, och det är att världen är full av idioter! Hör av dig när du får fatt i en dator, du har min mail =) Puss. Veronica.

Anonym sa...

Stort av dig att du inte bloggar om din civila status. Är som dig, en läkarstudent i Cluj, går i din klass :). Varför ska vi ens sitta här och försvara oss? Dessa absurda kunskapsjämförelser är - onödiga. För studenterna hemma i Sverige vet lika mycket som vi, att vem som helst inte kan bli läkare. Klarar man denna 6 åriga utbildning så har man ganska mycket bakom pannbenet. Så istället för att sitta och oroa er för oss, gör er själva en tjänst och förbered er för era framtida arbetskollegor från Rumänien. ;)

Anonym sa...

Lycka till imorgon med tentan!! Kram Mamma

Alex s sa...

@veronica: Är det jag som är en idiot? :S :p

Anonym sa...

Nemen det här var ju intressant Alex =) Stämmer nog bra att det verkar vara mig någon Anonym pratar om. Inte för att jag på något sätt känner att jag behöver förklara mig, och definitivt inte till den som vågar skriva sådana saker om en person hon eller han aldrig har träffat. Men för er andra som läser detta och tom. kanske funderar på att komma hit och läsa så vill jag bara dela med mig av några viktiga saker;

1. jag betalar min utbildning själv ur egen ficka, och det går jättebra utan hjälp från någon förälder =)

2. Jag har precis gjort min sommarpraktik, redan, här i Rumänien parallellt med skolan. Även där behövdes inga kontakter, utom dem som jag själv har knutit. Tidigare har jag gjort praktik i Sverige, men det har alla andra utan "överläkaren" till pappa också, så vill du läsa här kommer inte det att bli ett problem.

3. Medelmåtta, haha, ja det kanske man kan kalla mig. Men det syns inte på mina betyg i så fall :)

4. Mina bröst? Ja...dem har ju inte med utbildningen här och göra i varje fall.

5. Hitskickad? Nej, ska ni hit och läsa, då ska ni vilja det själva. Jag behöver väl inte ens nämna att jag sökte hit själv, åkte hit själv och ville det själv. Fast med ett gott stöd hemifrån Sverige och min goa familj =)

Trevlig fortsatt helg, för mig blir det pathophysiology plugg inför sista tentan =)

Anonym sa...

jag förstår inte varför folk tar åt sig så mycket, till dig som skrev sist. Jag ber om ursäkt ifall du tog det personligt, jag borde nog ha formulerat mig annorlunda eller skitit i att skriva det där om dig. men som sagt, jag trodde det bara var ett sånt där rykte, visste inte ens om det fanns nån tjej med en överläkare till pappa och hela köret. min poäng var dock att kontakter spelar roll, det står jag fast vid.
angående medelmåtta, så undrar jag bara en sak, om du nu hade så bra betyg, varför kom du inte in i danmark eller norge? och jo, utseende spelar roll inom detta yrke. man får inte se ut hur som helst. har man t.ex för mycket tatueringar, så måste man söka särskilt tillstånd, för att t.ex bära långärmat som täcker tatueringarna. har man silikonbröst som är allt för framträdande på ett vulgärt sätt, så är det liknande. jag bryr mig som sagt inte om du har det eller inte.

Anonym sa...

tjejer, bry er inte om vad andra säger! studerar man hårt så lyckas oftast bra, oavsett studieort. jag tror att du alexandra och din vän (med pappa till "överläkare") blir utmärkta läkare! lycka till med er utbildning!

/anastasia

Anonym sa...

hej alexandra! jag vill bara berömma ditt mod och din integritet! sen är du så vacker också!

ejjan sa...

Lång, smal brutta med sillisar i trean!? Vart, vem, hur!?

Alexandra sa...

Jag får tacka och buga. Vad snällt sagt! Blir så glad när jag får fina kommentarer här på bloggen <3

Anonym sa...

nej alex s, =) det är inte dig jag syftar på =) Veronica

Anonym sa...

jag blir upprörd av att läsa detta. är också läkarstudent i linköping och har aldrig hört nåt sånt rykte, det är nog bara struntprat. gränsen mellan att plugga i sverige eller nån annanstans kan vara hårfin, jag blev t.ex inlottad. hade jag inte blivit det hade jag förverkligat min dröm nån annanstans. och sen fattar jag inte vad du menar med folks attityd mot utlandsstuderande, har aldrig märkt att dom skulle diskrimineras på nåt sätt..varför skulle det vaea så? sluta generalisera. eloge till alexandra som gör ett mycket bra jobb med bloggen! /anna

Anonym sa...

utan att lägga mig i vad diskussionen handlade om från början, så vill jag bara påpeka att de svenska utbildningarna inte är helt felfria heller. har erfarenhet av linköping, och herregud, jag ville typ dööö. det är så mycket PBL och jag trivs med old school undervisning, sååå skönt att slippa linköping nu i alla fall. mycket bättre här i umeå. =)

TingeLing sa...

Till den som skrev om "hon me sillisarna", va ville du egentligen få fram med ditt inlägg om henne? Det enda du har skrivit om är; hennes bröst, att du ANTAR att hon e medelmåtta och att hon haft "flashiga" praktikplatser... Alltså har du egentligen inte skrivit något annat än personangrepp som definitivt inte har något med läkarutbildning varken i Sverige eller Rumänien att göra... Man ska tänka innan man öppnar munnen (eller knappar på datorn), ett råd till nästa gång!

Skicka en kommentar