En vanlig dag

Detta är min första riktiga skoldag sedan jag kom tillbaka till Cluj. Äntligen kunde jag fokusera enbart på det jag lärde mig på lektionerna. Ingen ångest. Ingen oro. Bara fokus på att lära mig saker. Livet känns plötsligt så lätt.

Idag gick jag i skolan från klockan 08.00 till 20.00 utan rast. Det fungerar bara jag förbereder en matlåda dagen innan. Först ut var rumänska. Det är roligt nu när vi lär oss rumänska som vi sedan kan använda när vi är ute på klinikerna. Patienterna pratar nästan aldrig engelska så vi måste ta hela anamnesen på rumänska. Eftersom vi blir betygsatta på bland annat hur bra vi kan ta en anamnes så känns det viktigt att fila extra på rumänskan nu.

Sedan var det genomgång i semiologi där vi pratade om hur man palperar lymfkörtlarna. Sedan fick vi själva göra det på olika patienter under ronderna (som vi gör sex timmar i veckan under den praktiska delen av kursen). Vi fick också se ett fall med en man som hade ett "kallt ödem" i benen. Vi fick ta anamnesen och gissa diagnosen. Man kunde se att mannen hade cyanos på både läppar och fingrar (huden blir blå på grund av att blodet inte är tillräckligt syresatt) och efter att han berättade att han hade hjärtproblem så gissade vi på att ödemet uppstått på grund av problem med hjärtat och blodcirkulationen. Ett exempel på ett ganska simpelt fall men allt är så spännande nu i början.

Efter det hade vi genomgång i patologisk fysiologi. Det är jätteintressant. Just nu pratar vi om blodsjukdomar och det är verkligen ett hav av information. Jag önskar att jag fokuserade mer på blodkoaguleringen i tvåans fysiologi. Jag har fått läsa igen mycket dessa dagarna. Jag gillade det endokrina systemet mycket mer och lärde mig bara det mest basala om koagulering. Jag ångrar det bittert nu.

Sedan hade jag hygienlabb. Där pratar vi mest om vilka ämnen man hittar i vilken mat och vad de är bra för. Samt vad som händer om man inte äter tillräckligt av dem. Inte jätteroligt men jag tycker det är intressant med kost och hälsa. Jag har lärt mig en del som jag inte visste innan så jag tycker kursen är helt okej trotts all korvstoppning (som till exempel hur man kokar ett ägg eller hur man märker att mat blivit gammal).


Sist ut var patologisk fysiologilabb. Det var det roligaste på hela dagen! Vi fick dela upp oss i grupper om två och två och lösa ett medicinskt fall tillsammans. Jag fick följande fall:

En kvinna kommer in till kliniken med huvudvärk. För några veckor sedan började hon få problem med rika näsblödningar samt blödningar ifrån tandköttet. Innan hon lades in på sjukhuset kräktes hon upp blodkoagel. Efter att ha lämnat sjukhuset utvecklade kvinnan under de kommande nätterna en massa i halsen. Hon kände sig hes och fick svårt att svälja. Vad tror du att kvinnan led av?

Jag har översatt ifrån engelska så det blir lite konstiga formuleringar här och där. Till detta fallet fick vi i vilket fall en lista med hennes blodvärden. Från den listan kunde vi se att vissa av patientens koagulationsfaktorer var kraftigt reducerade. Faktor VII, IX, X och II. Som tur var mindes jag att just dessa 4 faktorer är reducerade vid brist på vitamin K (under en längre tid). Det kan också vara en bieffekt av mediciner med antikoagulerande effekt så som warfarin.

Vi gissade på att "massan" i halsen var ett hematoma (en blödning) nära den laryngeala nerven vilket orsakade hesheten och svårigheten att svälja.

Vi fick rätt för denna diagnosen och i det ögonblicket kände jag mig som dr. House. Det var ren och skär lycka. Det är sådant som är det fina med att läsa medicin. Som jag har skrivit i tidigare inlägg, det är en väldigt häftig känsla att kunna ställa diagnoser helt utifrån den kunskapen man har i huvudet. Det är som att lösa en gåta och det är så tillfredsställande när man benar ut problemet och tillslut kan få ett svar.


Idag var en fantastisk dag! Så här kändes det att gå hem från skolan på ett ungefär. Folk tycker nog att jag är lite obehaglig som går och nynnar för mig själv. Jag har fortfarande inte kommit ner på jorden helt sedan de goda nyheterna igår.





4 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till allt! Vilken lättnad! Nu när allt har löst sig, kan du väl börja Lägga upp bilder! Du var ju så bra på det förut!:)

Anonym sa...

Hej Alexandra!

Får jag fråga, hur löste det sig, det hela för dig, med acceptance of letter?
för jag har det problemet nu. Jag å du började ju i cluj samma år, transfererade till Targu mures år 2, men har fortf inte löst sig med det..i targu mures sa dom att cluj slarvade de åren med acceptance of letter, dom borde ordnat för oss alla!..
Min sekreterare sa att han mailar till bukarest, och att de inte ger något svar.
Sen frågade han om jag har haft något problem med dom tidigare...hehe, då sa jag nej, har inte vart i kontakt med dom.
Finns det något jag kan göra?...ambassaden har jag också kontaktat här i göteborg, men de visste inte mkt om acceptance of letter, utan sa att jag kanske ska söka sånt där rumänskt id kort istället.

Anonym sa...

glömde säga, peyman heteer jag.

Anonym sa...

Gaah! Så sjukt nyfiken på hur det går nu, hoppas allt går bra! :)

/Tomas

Skicka en kommentar