Svar på kommentarer



Jag vet att majoriteten av er som läser bloggen undrar över utbildningen här i Cluj. Så jag tänkte svara på de senaste kommentarerna i detta inlägget. Tycker de tar upp en del viktiga frågor:

"tycker du inte att det är idiotiskt att skjuta upp små ämnen? så som jag förstått det, är det just det som satt käppar i hjulet för dig, så varför skulle du vilja fortsätta med en vana som uppenbarligen inte fungerar för dig? varför inte bara satsa på att klara av allt, strunta i höga betyg, och få komma vidare till trean nån gång?"

Som jag svarade på denna kommentaren så har jag lärt mig av mina misstag, men jag vet att systemet med omtentor i september har fungerat bra för dem som har kunnat hantera det. Jag tycker det är jättesynd att den möjligheten inte längre finns.

"
Jag är nyfiken på hur många kontingenter utländska studenter ditt universitet utexaminerat. Läser fn sjätte året i ett annat land på fel sida om järnridån och tycker att det är en pina, men inser att Rumänien verkar vara sju resor värre än vad jag genomlidit.

Har du övervägt att byta studieland?"

Jag har ingen koll på hur många som utexamineras varje år tyvärr. Synd att du har uppfattningen att Rumänien är så illa. Vet inte vart du har fått den informationen ifrån men av det jag har hört utav studenter som studerar i andra länder här nere i Östeuropa har jag får intrycket av att standarden på utbildningen här i Cluj är likvärdig om inte högre. Visst är det en pina med ineffektiv byråkrati och stenhårda lärare, för att inte tala om att studera medicin på engelska. Men gör man det man ska när man ska göra det är det inga problem. Allt är upp till en själv. Så nej, jag har aldrig övervägt att byta studieland.

"Rumänien är inte värre, tvärtom. Jag hatar folk som dömer skolor efter vad några studenter skriver i sina bloggar. Om du vill verkligen se hur det ser ut för oss får du sedan komma hit och se själv. Läs lite här innan du kommenterar igen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iuliu_Ha%C8%9Bieganu_University_of_Medicine_and_Pharmacy

Vissa elever kommer hit och tror att de kan glida genom utbildningen och skaffa sig en läkarexam så där lätt, de festar hela tiden och lär inte sig om poängsystemet och när dessa skickas hem blir det gnällande om hur dålig skolan är."

Jag håller med. Mycket negativt skrivs om Cluj speciellt utav dem som har fått åka hem. Jag kan hålla med om att första terminen inte är mycket att hurra för men sedan tycker jag utbildningen tar fart och blir bättre termin för termin. Jag tycker också att det är kul att se hur skolan förbättras år för år. När jag kom hit för snart fyra år sedan var allt väldigt annorlunda och hela tiden ser jag förändringar till det bättre.
Jag har också märkt att många kommer ner med inställningen att de kan glida igenom utbildningen utan att studera speciellt mycket. Jag får ofta mail där folk frågar om man "verkligen måste studera så mycket". Jag förstår inte vart folk har fått för sig att det skulle vara lättare att studera till läkare här. En gång för alla: Det är ganska lätt att komma in på denna utbildningen, det är en helt annan sak att hålla sig kvar. Ska man ligga i fas får man studera en hel del om man inte ska gå i väggen under tentaperioden.


"Jag håller med ovanstånde, det är verkligen tragiskt att folk dömer utbildning efter en blogg.
Speciellt när personen som skriver bloggen verkar ha NOLL koll på reglerna, och får då skylla sigsjälv när hon får gå om tvåan för andra gången i rad.

Själv går jag i 4an, har inte haft några problem med skolan, betygsystemet, franvaro eller dylikt.
Jag har klarat mig fram till nu genom att helt enkelt gå på alla labbar, de flesta kurser och jag har pluggat plugat pluggat.
Man kommer faktiskt väldigt långt med ett leende och en bra attityd. Jag har alltid fått den hjälp jag behövt av dekanat, lärare etc.

Alla dina misstag ska inte få sätta en 'stämpel' på vår utbildning.
Tyvärr så 'representerar' du svenska studenter i Cluj med din blogg. Vad folk inte inser eller uppfattar när de läser din blogg är att väldigt många faktiskt trivs väldigt bra här och är väldigt nöjda med utbildningen.

Så tänk på vad du skriver i din blogg nästa gång!!"

Om man läser denna bloggen från början står det nog ganska klart att jag är positivt inställd till utbildningen. Jag förstår inte vad du menar när du säger att "alla dina misstag inte ska få sätta en stämpel på utbildningen". Återigen: Jag tar ansvar för att jag och endast jag klantade mig och inte kollade upp vad som gällde. Jag har en del att lära när det gäller att bli vuxen, tex att allt är upp till mig och ingen annan.

Jag startade bloggen endast för att min familj skulle kunna följa mig här nere. Med tiden fick jag mycket kommentarer och mail av folk som undrade om utbildningen så jag ville hjälpa till så gott jag kunde med min blogg. Jag minns hur läskigt det var när jag för första gången steg av bussen mitt i Cluj utan att ha koll på något. Jag hade gett mycket för en blogg som denna just då. Tråkigt att det ska sticka folk i ögonen.

Jag vill inte stämplas som någon slags representant för utbildningen heller. Det var aldrig min mening med bloggen. Men med tanke på all skit som skrivs angående läkarstudier i öststater tycker jag det är viktigt att skriva hur jag som student upplever universitetet.





0 kommentarer:

Skicka en kommentar