Första veckan termin sex

Det är fjärde dagen i skolan och jag är redan helt slutkörd. Jag har längre skoldagar än någonsin och ofta, som idag, har vi kurser i tio timmar utan en enda rast.






Som tur är fokuserar vi mycket på hjärtat denna terminen. Det är verkligen jätteintressant. Semiologin är roligare än någonsin. Idag fick jag för första gången höra patologiska hjärtljud genom stetoskopet. Vi började med grunderna så som att kunna perkutera hjärtats avgränsning i thorax. Vi gick också igenom hur man hittar hjärtats apex och vilka avvikelser som är vanliga gällande puls och hjärtslag. Vi fick lyssna på klaffel, stenos och uppstötningar (Inte säker på de svenska termerna). En av patienterna hade ett artificiellt hjärtvalv vilket gav ett väldigt unikt mekaniskt ljud vid auskultation.

Det häftigaste på hela dagen var när vi fick lyssna på ljudet som uppstår när hjärtats klaffar inte fungerar som dem ska, "hjärtsorl" eller "blåsljud" tror jag det heter på svenska. Vi säger "murmur". Också ett väldigt prominant ljud som gick att urskilja tydligt.

Tyngst denna terminen är utan tvekan patologisk fysiologi och morfologi. Patologisk fysiologi med alla dessa olika hormon och reaktioner som påverkar andra reaktioner som sedan påverkar andra reaktioner, osv. Och morfologi med tusentals bilder på olika typer av sjukdomar. Semiologin är lika tung men där är det så lätt att hänga med eftersom allt är så intressant och direkt relaterat till klinisk medicin. Patologisk fysiologi känns så abstrakt även om det handlar om grunden till alla sjukdomar.

Gud jag är så trött så ni får ursäkta att jag formulerar mig dåligt. Jag ska kasta mig i säng nu.

Jag är smått orolig för hur jag ska hinna ligga i fas med allting. Hittills har jag inte kunnat studera mer än tre timmar om dagen efter skolan och jag behöver mycket mer om jag ska nå ännu bättre resultat nu nästa tentaperiod. Jag vill inte behöva viga varje minut av helgen till bara studier. Och utöver allt studerande vill jag komma igång med träningen. Men då måste jag skära ner på sömnen om jag ska hinna med det. Blir irriterad på att tiden flyger så fort. Jag hoppas att det blir bättre nästa vecka när jag kommer in i den höga pulsen lite  bättre.




4 kommentarer:

Anonym sa...

hur är betygsättningen där? är det bra om man får en etta på tentan? Har en killkompis som säger att det är det bästa betyget som man kan få :O ?

Alexandra sa...

Vi blir betygsatta från ett till tio. Tio motsvarar MVG, åtta VG, 5-7 är G och under fem är IG.

Anonym sa...

Hej!
Har några frågor som jag hoppas är okej att jag ställer dig!
Jag går nu mitt första år på läkarprogrammet i ungern men då jag inte trivs funderar jag på att byta. Skulle du avråda någon från att göra transfer till Cluj? är plugget så extremt tufft i cluj som det verkar eller är det faktiskt möjligt att ta sig igenom de första två åren? hur är tempot och är professorerna bra?

Vore tacksam för svar!

Alexandra sa...

Hej!

Ledsen att det tagit ett tag att besvara dina frågor. Jag skulle inte avråda dig från att söka till Cluj, men jag vet inte om det är så annorlunda här från Ungern. Vad jag har hört så ska universiteten i Ungern vara bättre. Det är efter andra året som det blir tufft skulle jag säga. Tempot är väldigt högt och det är inte alla lärare som är bra, men det blir bättre för varje år.

Men det är inte alls omöjligt att ta sig igenom utbildningen om man gör det man ska.

Hoppas detta hjälper dig i dina funderingar!

Mvh,

Alexandra

Skicka en kommentar