Next up biokemi!



Då var det dags att börja plugga till den svåraste tentan (enligt mig) jag någonsin behövt göra. Biokemi. Jag har klarat första biokemitentan men det känns som att denna är svårare. Ovan är en bild på metaboliska processer i kroppen. Har hittills hunnit gå igenom glykolysen och citronsyracykeln. Jag hoppas det ska gå bra. Är som vanligt väldigt nervös. Ska börja plugga på allvar nu på måndag. Jag har tagit lite ledigt i helgen och hämtat mig efter anatomitentan.



Här är en fin bild på Cluj från nyår. Vackra underbara Cluj-napoca. Det var en väldigt rolig kväll. Saknar dig Veronica!

Förövrigt fyllde världens finaste underbaraste hund år idag.


Först skulle han borstas och göras fin. Måste borsta honom en gång i veckan för att förebygga hudinfektioner. Han är inte jätteförtjust i de ca två timmar långa borstningspassen =) Det är inte matte heller.


Men sedan var det dags för tårta! Den bestod av köttpattè, mycket lyxig hundmat och tonfisk. Sedan täckte jag allt med majonnäs (:
Det var nog det godaste han någonsin har ätit.

Min lille gris. Han blev stor så fort! Grattis på födelsedagen älskade Yoda! Han är min bästa vän här i världen (ni får dela på första platsen Veronica! Bli inte sur)



Annars händer det inte mycket mer. Har haft en fantastisk söndag och känner mig laddad för de kommande veckornas tentaplugg. Det är så skönt att känna att jag ligger i fas igen. Äntligen ett uppsving, jag hoppas det håller i sig länge.

Är lyckligare än jag varit på länge. Jag tackar min lyckliga stjärna. Jag har det nästan för bra. Ibland blir jag rädd att jag inte är tacksam nog och att allt ska tas ifrån mig.
I'm counting my blessings...

Här kommer lite bra musik:

http://www.youtube.com/watch?v=Ju8Hr50Ckwk
Fantastisk låt. Får mig att tänka på gamla tider. När man var ung och kär för första gången. Den passar fortfarande lika bra.

http://www.youtube.com/watch?v=D0cG3K2n9hY
Lite musik från Rumänien. Jag tycker Inna är riktigt bra. Allt har sin tid och plats, detta passar mig bäst när jag ska ut och dansa ;)

http://www.youtube.com/watch?v=dih729_02oM
En lite annorlunda rumänsk låt. Jag älskar den. Vet inte vad det är men det sitter fast i hjärnan och vägrar släppa.

http://www.youtube.com/watch?v=Q3Kvu6Kgp88
Men skulle jag välja en favoritartist blir det ändå Edith Piaf. Hon har gjort fantastisk musik.
Non, je ne regrette rien, padam padam, och la vie en rose för att nämna några.

Hoppas alla får en fantastisk vecka! Saknar er familjen!!!

15 kommentarer:

blaklint sa...

ohhh gisses den där glykolysen å citroncyracykeln kämpar ja med å då e det "bara" gymnasienivå, men min bok tar upp så mycket mer än vad som krävs för att nå upp till gymnasiemålen så det e ju bra för då blir man härdad ;)Edith paff e helt klart riktigt duktigt...en underbar stämma som man känner igen överallt.
tack för emailet förresten...

Anonym sa...

kul att vi delar samma musikintresse, klart så ligger favoriten hos låten 'Hymne A L'Amour' åh ja vilka minnen :) lycka till med biokemin!

mvh Juan

ejjan sa...

Biokemin kommer bli ett living hell. När har du skiten sa du va va va ?

Alexandra sa...

Den 13:e februari. Kommer inte precis bli en dans på rosor kan jag lova. Måste plugga från morgon till kväll tills det är dags. Glhf!

Anonym sa...

Hej hjärtat =) du kämpar och står i ser jag..=) duktig flicka =)saknar dig! kom heem. puss / Veronica

Anonym sa...

skriv skriv och åter skriv reaktioner och strukturer (eller namn), så kommer det sätta sig mycket mycket lättare. Det är inte så svårt som du tror, trust me. Gör detta, och repetera hela tiden tills det sitter. Simplifiera allt. Den där bilden (metabolic concept) som du la upp här ovan gör en bara förvirrad.

good luck

Alexandra sa...

Tack! Mycket bra tips. Ska sätta igång att repetera direkt :)

Anonym sa...

Jag tycker det är bedrövligt att vem som helst blir läkare nuför tiden. Bra att arbetsgivare väljet en Ki- läkare istället för en " mut/uppköpt poor-dr" som troligen inte kan praktiska moment.

Dax fõr hemresa kanska?

hälsningat / ki läkarstudent termin 9

Alexandra sa...

Ja, ibland har folk fördomar. Orkar inte ta denna diskussionen igen. Du kan ju läsa på lite om utbildningen i Cluj, och är medicinutbildning i östländer något som stör dig så sluta läsa min blogg.
Ps. Sedan får du gärna fråga läkare runt om i Sverige hur de ser på folk som studerat här i Cluj-napoca. Vi har ett ganska gott rykte. Ds

Anonym sa...

En vän mötte en cluj- student på en vårdcentral som inte visste hur man använder en spruta. Hahaha Talang!!!

Alexandra sa...

Konstigt. Jag har många vänner som har imponerat väldigt mycket på svenska läkare ;)

Vi lär oss att hantera sprutor tredje året så jag kunde inte heller ta sprutor under mina första praktiktillfällen.

Anonym sa...

Den rumänska utbildningen (likt många andra öst-utbildningar) har ett annorlunda upplägg. Mycket fokus på, till synes, onödig korvstoppning av otroliga mängder information som går att läsa sig till när den väl behövs. Jag har svårt att tro att den svenska utbildningen uppfattas som helt felfri heller.

De praktiska momenten finns självklart i Rumänien också. De ligger dock senare i utbildningen. Att inte kunna ge injektioner efter de två, eller t.o.m. fyra, första terminerna är inte speciellt konstigt då det inte finns på schemat än. Tanken bakom är att först lär man sig bakomliggande teori - sedan lär man sig de praktiska momenten.

Vi som studerar här vet att det kommer bli tufft att vinna tillit i början p.g.a. fördomar. När man arbetat ett år eller två kommer det dock inte längre vara några problem. Det vet vi av erfarenhet. Att skillnaden mellan 18 och 20 i gymnasiesnitt skulle vara skillnaden mellan en bra eller dålig läkare är i alla fall inget jag tror på.

Blaklint sa...

Gisses att folk inte kan lära sig att det inte handlar om utbildningen i respektive land,de får alla tillgång till att lära sig det som skall och behövs läras men är helt övertygad om att det har att göra med hur man är som människa, typ och sort. Vad man vill lära sig samt att man unan för undan lär sig mer när man kommer ut i det verkliga livet om man är lyhörd. har stött på både svenska och utländska läkare som varit dåliga, en som gav pencillin för hörselgångsinflammation som man åt helt i onödan för att han vägra lyssna på en att man ville ha en remiss till en öron näsa hals specialist. Det tog mig 8 månader att bli frisk för att ja tack å lov hamnade hos en duktig polsk specialist. En annan läkare ja mötte på akuten i höstas då ja blev sjuk, jag visste att ja hade en infektion eller inflammation i andningsorganen någonstans. (visade sig vara lunginflammation) Hon hade tre fel av tre möjliga. Blev illa bemött, fick rådet att ta panodli för att det hade antiinlammatoriska egenskaper enligt henne(fel bara typ ibuprofen e antiiflammatoriskt) skrev ut cocliana till mig å halva göteborgs befolkning såg ja vid snabb överslagsräkning, å så fel dosering av pencillin. Två månader senare så får ja en infekterad tå, en pedikyr som går över styr. Råkar ut för en läkare på akuten som pluggat i Turkiet. Jag hade så ont i tån att de va anledningen till att ja sökte mig till akuten, han skulle inte bedöva mig för att det "skulle bara göra ondare" så börjar han skära i mig å ja börjar gråta...då bedövar han, hävdar promt att det e nageltrång medans ja säger att ja inte tror det utan en hud infektion för ja råkade få in saxen i huden så det börja blöda. Han skär bort ena sidan av tånageln å plågar mig i en timma, det e så infekterat så bedövningen tar naturlitvis inte hel å hållet, ja gråter mig igenom han klämmer ut var å skickar hem mig med lite smärtstillande. Det går två dar till å ja baddar med alsol, grönsåpa osv. men det blir bara värre, varar mer å jag känner mig allmänpåverkad å börjar bli övertygad om att jag håller på att få sepsis. Så till akuten igen svensk läkare som ser ut som han svalt en groda då ja berättar min historia, och så får ja utskrivet pencillin i tio dagar mot HUDINFEKTION å blir helt återställd. Å tänk om de läkare hade lyssnat ,varit lyhörda å empatiska, å inte idiotförklarat sina patienter. Vad jag vill ha sagt med detta är att det finns människor och det finns människor i alla yrkes kategorier så det spelar ingen som HELST roll var du får din utbildning utan den blir vad du gör den till.
UNDERSKÖTERSKAN med tio års kompetens i vården!

Anonym sa...

Bra sagt blåklint! Har inget övrigt att tillägga. / Veronica

blaklint sa...

Bara pga allt det här snacket fram och tillbaka så blir ja bara ännu mera motiverad och sugen på att faktiskt söka till läkarutbildningen i Cluj till hösten 2011. Samt när ja va färdig undersköterska så kunde ja inte ta venprover och använda mig av butterflie det kom med tiden då man jobba på sjukhuset ! Så därför tycker ja man skall sluta å hacka på andra som kämpar, är så beundransvärda då de flyttar till ett främmande land med ny kultur och nytt språk för att göra något som de verkligen vill. Jag beundrar dig och ser upp till dig Alexandra.

Skicka en kommentar