Fysiology practical


Plugg så långt ögat kan nå. Imorgon är det fysiologiprov. Som vanligt är jag helt sjukt nervös och det känns som att jag inte har koll på något även om jag vet att jag har pluggat som en dåre. Jag är alltid lika osäker på mig själv inför tentor. Jag hoppas att det ska gå bra. Som jag tidigare skrev går provet ut på att vi ska utföra en labb framför läraren vilken vi ska kunna utantill. Vi ska också kunna redogöra för vilka sjukdomar som kan upptäckas med hjälp av labben i fråga. Tex "determination of blood and plasma density" (se bild)



Bilden är tagen från mitt fysiologihäfte. Klicka för att se bättre. Vi ska kunna utföra labben och sedan förklara syfte och relaterade sjukdommar. I den här labben ska vi ta reda på blodets densitet. Om man räknar ut den med hjälp av formeln och grafen kan man se om personen i fråga får ett normalvärde eller ett lägre/högre värde än normalt. Om en patient tex har högre blod densitet än normalt kan detta tyda på chock.
Och vid kraftig blödning kan man se en successiv minskning av densiteten i blodet.

Ett annat exempel är "Electrocardiogram (ECG)" där vi ska kunna tyda ett elektrokardiogram samt ta reda på den elektriska positionen av hjärtat. Klicka för att se bilderna tydligare.




I de praktiska delarna av olika ämnen brukar vi få häften som vi använder under lektionerna och som vi sedan använder som pluggmaterial inför tentor. För att klara den teoretiska delen behöver man oftast köpa en egen bok. I alla fall i de tunga ämnena =)

Jag har fått en del konstiga kommentarer nu på senare tid i bloggen. Jag tycker alla ska få ha sin åsikt men för två inlägg sedan fick jag en sådan korkad kommentar att jag känner att jag måste klargöra:

I inlägget "struggle" skrev jag om hur glad jag var att många jag känner från skolan redan har fått jobb i Sverige som underläkare. Då fick jag kommentaren:

"hahaha underläkare???? det var som tusan, dem fick alltså inte jobb som läkare??? ojojojo...snacka om att få flytta till kiruna:)"

Börjar fundera på om det är småbarn som sitter och läser min blogg. Jag trodde det var allmänkunskap att alla läkare börjar jobba som underläkare efter sin utbildning. Efter avslutad AT tjänstgöring kan man sedan börja med sin specialisttjänstgöring (ST).

Jag skulle verkligen uppskatta om jag slapp idiotiska kommentarer i framtiden. Om min blogg sticker någon i ögonen så är det bara att sluta läsa den.


Önska mig lycka till imorgon! Nu ska jag köra min dagliga power nap på 30 min sedan hinka i mig kaffe för att plugga till 03.00 inatt. Imorgon kväll ska jag skriva om hur det gick. Kram!


17 kommentarer:

Anonym sa...

Studerar du på engelska och inte rumänska?
Det ser inte LÄTT ut!!!
Men varför kom du inte in på den svenska utbildningen? Hade du inte tillräckligt med meriter?

Alexandra sa...

Utbildningen här är på engelska. Jag ville inte stå i kö och vänta på att komma in i Sverige så jag betalade för att börja studera direkt :)

Anonym sa...

Hur mycket kostar det? :)

Alexandra sa...

För vår årskurs kostade det ca 50 000 kr om året. Det varierar dock.

Anonym sa...

Lycka till på Physiologin!
Du kanske vet det redan men: Du kommer få 3 tasks.
1. Du kommer välja "a lab", som du måste kunna beskriva. Allt från hur man gör till vad man ska använda. Du får tänka lite innan och göra notes!
2. Du väljer "a patient case". Du kommer ha en massa data med hans värden på. Du måste kunna veta vad the normal values are och bestäma vad har lider av etc.
3. Du kommer få en electrcardiograph (ecg resultat) med en fråga. Frågor är allt från bestämma heart beat till variotions.
- Du måste svara rätt på alla labbar. Misslyckas du med en av dessa kommer du faila i alla. Du kan ej byta lab, lr be om en ny ecg.
Det är 3-4 elever som gör testen per run, så du kommer inte vara ensam:D

Lycka till.
Ps. var inte nervöst. det kommer gå bra om du har läst någorlunda bra:)

/Siar

blaklint sa...

Jag håller tummarna hårt ! du har tagit dig igenom i flera år så detta kommer att gå fint också ! mvh blaklint

kan tyvärr inte tyda ekg men vet hur man sätter dem å får ut kurvorna till läkaren !

Anonym sa...

lycka till håller tummarna!

Anonym sa...

Fin hårfärg på bilden. Vad är det för någon färg? :)

Anonym sa...

Är det samma sak man studerar i Sverige som man gör i Rumänien? :)

blaklint sa...

det borde man göra människokroppen ser likadan ut vart man än kommer i världen, det som skiljer är de anatomiska skillnaderna att vi alla ser lite annorlunda ut innuti men "huvuddragen" e de samma vore konstigt annars. kan tänka mig att kraven från skolan e mycket strängare än i sverige och det krävs mycket närvaro samt mycket detaljkunskap. Vet att det är så i polen i alla fall, själv gjorde ja bort mig totalt alexandra ang ekg satte ett igår och ssk skötte maskinen för de va en gammal typ som ja ej kan. hon ber alla stänga av mobilerna så alla pat stänger dem. Så kommer det ut jättekonstiga kurvor...varvid ja kommer på att min telefon i sjukhusklänningen ligger kvar på ljudlös, snacka om att ja skämdes ha ha ha.

Alexandra sa...

Tackar för alla lyckönskningar! Vet inte riktigt vad min hårfärg kallas, kanske mellanblond. Brukar lägga i ljusa slingor då och då. Självklart studerar vi samma saker i Rumänien som i Sverige. Det du skriver stämmer bra blaklint, lärarna är mycket stränga här och närvaro på lektionerna har högsta prioritet =)

Mvh - Alexandra

Anonym sa...

lycka till alexandra! och till dom som frågar samma sak om skolan hela tiden (sverige vs rumänien)..snälla ställ inte frågor som redan besvarats, man kan ju faktiskt leta lite i bloggen...det måste vara jobbigt för alexandra att hela tiden svara på exakt samma slags frågor..

Anonym sa...

Alexen lilla, kolla din mail är du snäll =) det är av högsta vikt...puss
Veronica

Anonym sa...

hej, såg att ni pluggar lite kardiologi, såg iaf ut som hjärtats elektiska axel eller nåt..har du tips på var man få tag på shcysst material till EKG; böcker, internet??

Asif sa...

Men du lär ju få ett toppenbra jobb!du är ju så duktigt :) forsätt att vara duktigt:)!

Aikro sa...

"hej, såg att ni pluggar lite kardiologi, såg iaf ut som hjärtats elektiska axel eller nåt..har du tips på var man få tag på shcysst material till EKG; böcker, internet??"
Det finns mycket info på youtube:D
Annars så har jag en bra e-book med allt man behöver veta om cardiology. Den är på engeska, men kombinerat med internet (wiki/youtube) ganska bra att ha.
/siar.alizadeh@gmail.com
ifall du är intresserat!

ejjan sa...

Men gumman då. Försök med att sticka ut o supa skallen av dig kvällen innan fysio-tentan nästa gång då. De kanske skulle hjälpa, vad vet jag!?

ps. Finfina anteckningar! Speciellt skrivstilen.. se ve muy bien!

Skicka en kommentar