Chockerande fakta

Jag har fått massor av mail om att jag ska skriva om mina kläder/ min sminkning osv osv. Jag är tyvärr inte så intresserad av att skriva om sådant så om ni läser bloggen i hopp om den typen av inlägg så måste jag tyvärr göra er besvikna. Jag har varit kluven i frågan om vad jag ska och inte ska skriva om här på bloggen och jag har många gånger känt att jag inte vill att bloggen ska bli en dokumentation av hur utbildningen och skolan är här i Rumänien. Dels är det ett stort ansvar som jag inte känner att jag vill ha och dels vill jag att mina anhöriga ska följa vad jag gör och vad som händer i mitt liv och skolan är en väldigt stor del av mitt liv just nu. Man kan nog säga att skolan är mitt liv så det skulle vara svårt att inte skriva om den i bloggen. Jag känner också att jag vill hjälpa dem som är nya i Cluj med lite info om hur det går till här i Rumänien/på universitetet för det är väldigt många som undrar. Plus att jag vill ge skolan ett rättvist intryck på ett sätt samtidigt som jag inte riktigt känner mig som rätt person att göra det. Nog om det.

Det blev en riktig rivstart i skolan. Jag har redan väldigt mycket att studera och jag hoppas att jag ska kunna organisera mig nu under helgen. Det känns som att det är viktigt att prioritera anatomin och fysiologin. De är båda väldigt tunga, speciellt neuroanatomin. Men samtidigt känns det skönt att vara igång med skolan igen.

Nu blir detta ett långt inlägg men det är ganska intressant fakta om Rumänien här nedan.

Igår fick jag reda på lite upprörande fakta. Vi hade anatomilektion och jag vet inte hur vi kom in på det men vi började prata om löner för läkare i Sverige med våran anatomilärare. Hon kunde inte tro sina öron när vi berättade om hur läkare har det hemma och efter att ha diskuterat fram och tillbaka berättade hon om sitt jobb och vad hon tjänar. Jag har hört talas om rumänernas dåliga löner innan men jag har aldrig fått det svart på vitt att det är så här illa. Våran lärare är också läkare, utbildad kirurg för att vara exakt. Vi kommer få närvara vid hennes operationer denna terminen och jag kan inte uttrycka hur tacksam jag är att hon vill ta med oss på dessa.
I vilket fall berättade hon att hon tjänar ca 2000 kr i månaden på att jobba som kirurg. Bara det är chockerande nog. Jag vet inte om jag förstod detta helt rätt men hon förklarade att hon inte får ut lön för sitt arbete för att staten inte ger ut pengar för två jobb. Hon måste alltså välja vilket yrke hon vill få lön för, lärare eller läkare. I hennes fall var tydligen lärarlönen lite högre så hon valde att få ut den istället för läkarlönen vilket innebär att hon jobbar som kirurg gratis! Det är ju hennes yrke och hon vill inte/kan inte bara sluta jobba med det. Jag höll på att tappa hakan. Kvinnan har två barn och drar in något över 2000 kr månaden (jag vågar inte ens tänka på hur många timmar hon arbetar) dessutom får hon inte ut barnbidraget hon är berättigad till eftersom hon inte orkar ta upp den kampen som krävs för att hon ska få ut pengarna. Visst det är billigt här i Rumänien men inte SÅ billigt. En lunch ute går på minst 30 kr och sedan har vi bussresor och allt som hör vardagen till PLUS räkningar och hyran. Det konstigaste av allt är att hon får stå för utbildningsmaterial själv, som pennor till whiteboarden eller böcker. Jag vet inte hur hon fixar det med tanke på att den boken hon undervisar ifrån kostar mer än halva hennes månadslön. Min fråga är, vad gör skolan med våra pengar om lärarna inte ens får whiteboardpennor. Jag frågade henne hur hon får det att gå runt och hon suckade bara och sa: "det får jag inte". Jag har aldrig kunnat leva på mindre än 5000 kr i månaden (då jag har haft egen lägenhet) Helt otroligt...

Jag har hittat de finaste bilderna jag någonsin sett på Cluj. Så här kommer fler bilder på staden i mitt hjärta:

Det går inte att ta miste på att hösten är här när man ser dessa bilderna tagna från kullarna som omger Cluj.




Vackra bilder från stadens centrum.

Jag tror att detta är den beryktade marknaden som romerna har utanför staden. Jag har aldrig vågat ta mig dit men jag har hört att Rumäner ofta åker dit och handlar. Med tanke på att det är romer som säljer varorna så undrar jag om det är här alla grejer de hittar i soporna hamnar. Good business.

"En lei, bara en lei, så att jag kan köpa bröd". Mycket romer i Cluj som sagt. De säger att man inte ska ge pengar till dem för att de jobbar organiserat och pengarna stödjer brottslighet osv osv. Jag brukar dock ge de äldre tiggarna pengar då och då.

Tack för att ni kikade in. Ha en trevlig helg!



4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan en kirurg tjäna 2000kr i månaden när medellönen i Rumänien ligger på 320euro/mån? Sen har jag hört att de tjänar 2000kr på pappret, men får pengar "under bordet" så att säga.

I Rumänien måste man jobba privat som läkare. Finns många privatläkare i Bukarest som drar in över 5000-6000euro/mån.

Alexandra sa...

Som sagt, jag har ingen aning. Fick höra detta ifrån min lärare så jag är fel person att fråga =)

Anonym sa...

Har du haft killproblem när du var yngre? Har en massa problem just nu och ja det är jobbigt påverkar plugget också :S :( Kram

Luz sa...

Markand we love! vill också åka dit men jag har iiingen aning vart och hur jag ska ta mig dit. Vet du vart den ligger, typ?
Puss snygging/Luz

Skicka en kommentar