Oradea

Nu under kvällen har jag fått information om att jag kanske måste förflyttas till Oradea, en annan stad i Rumänien ca tre timmar från Cluj. Jag vill INTE byta universitet! Imorgon kommer jag gå upp kl 06.00 och tjata på dekanatet. Jag ska stanna här till varje pris. Jag nöjer mig inte med mindre än att jag ska få gå om. Det är tråkiga tider nu. Ni får ursäkta igen att jag inte svarat på era mail, jag får sällan tag i en dator. Tänkte besvara några av de vanligaste frågorna:

Årsavgiften: I år har de höjt årsavgiften till 5000 euro. När vi kom förra året betalade vi 2500 euro. Jag undrar vad de gör med alla pengar och varför de gjorde en så drastisk höjning i år.

Språket: Det står i våra papper att utbildningen ska vara på Rumänska det tredje året. Vad jag vet så är den inte det. Det är dock nödvändigt att kunna rumänska språket år tre eftersom vi kommer vara ute på sjukhusen nästan hela tiden och blir betygsatta på bland annat patientkontakt. Ni kan tänka er hur jobbigt det skulle vara att komma till en läkare med ett allvarligt problem så förstår inte läkaren vad ni säger. Väldigt många Rumäner kan inte engelska. Så lär er språket fort, det kommer ni långt med.

Jag har nog aldrig velat något så mycket som jag vill komma in i år två just nu. Jag vet att det är detta jag vill göra med mitt liv och inget annat. Känns fruktansvärt att det hänger på en skör tråd om jag ska få stanna eller ej....

Nu till roligare saker! Det är kul att det går bra för någon. Kommer ni ihåg Egill som jag pratade om? Sveriges man år 2007 ^^ Jag tog ju med honom till agenturen "Transylvania fashion" och sedan dess har han inte gjort annat än att jobba för dem. Av de ca tre veckorna han har varit i Rumänien har han spenderat ca två och en halv i Bukarest där han har minglat med Rumäniens elit inom showbiz. Igår var han tex med på TV, helt sjukt! Just nu håller han på att spela in en reklam som snart kommer sändas på TV och bäst av allt, han får hänga med Rumäniens kändaste supermodell, Monica Gabbor! Här är TV intervjun:

Egill du har flyt!
Kram på er alla och önska mig lycka till imorgon.

9 kommentarer:

Unknown sa...

hey babe!
all thanks to you (K) kommer troligtvis hem på sön! då jävlar.. :)

ps. visste inte att hon hette "gabbor" :P

Unknown sa...

du vet att du alltid e välkommen hos dr e, dr g o dr c.. de vet du! tveka inte ens. o behöver du ngt. tveka inte o ring mej även om de så vore under mitt eget jävla bröllop mens präster säger DO YOU TAKE THIS BRUD TILL O BE YOUR LOVELY WIFE FOREVER N EVER blablabla.. wiiing! :D

Anonym sa...

Lycka till Alexandra

ejjan sa...

transformers e den basta filmen jag sett nansin!! eeeh.. nja kanske inte. men pissbra va den iaf!

haha, men hall me om att tjejen till vanster e aaackligt lik dej iaf >D

Anonym sa...

"förflyttas till Oradea" du menar att söka och försöka komma in där?
Sitter i samma situation som du annars, saknar poing för 45. Tror måste till Oradea oxå, men jag vill veta ifall CSN kommer acceptera flytten?
Och vad e kraven för flyttningen till Oradea? nån sa 25 credits lr nåt.

hej, snygg bild :)

Emma sa...

stackare!jag håller verkligen tummarna att du får gå kvar iaf! Kul det med din kompis, snart är de din tur vetu ;) Massa kramar!

Anonym sa...

Tack för fina kommentarer! Ang Oradea: Skolan har flyttat över elever till Oradea då de kör med "det gamla systemet" vilket innebär att de låter elever gå vidare till tvåan utan att de klarat 45 credits. Sedan blir man tillbakaflyttad till Cluj år tre. Jag känner två personer som redan gjort så. Jag antar att CSN går med på det om man skriver ett brev till dem och förklarar sin situation.

Mvh,

Alexandra

Anonym sa...

Oj tack så jätte mycket för den informationen!
gjorde min dag:D
Sitter och undrar HUR I HELVETE HAMNA JAG I DEN HÄR SITUATIONEN! Men I guess what goes around comes around.
Hoppas det löser sig för dig, och mig, jag vill oxå åka dit då jag saknar poöng, men vet inte hur jag ska gå till väga.

Hälsningar
Siar

PS. Hej emma

Anonym sa...

appropå Oradea, medicinska fakulteten kör samma system som i Sverige, där ämnen är uppdelade i "block" dvs, ett ämne i taget istället för alla parallellt.

studenterna har loggböcker för varje ämne med varje moment som skall utföras nedskrivet, efter varje moment som utförts, signeras boken av både lärare och elev - detta för att förhindra att man missar något i utbildningen.


om byte till oradea:


reglerna för att gå vidare från ett år till ett annat är:

från år 1 till 2 - avklarat minst 30 poäng.

från år 2-3 - avklarat alla 60 poäng från år 1 och minst 30 poäng från år 2.

från år 3 till 4 - alla kurser avklarade! dvs 180 poäng!


skolan använder sig av inträdesprov istället för agenturer som fixar plats mot betalning.

undervisningsavgifterna ligger på samma nivå för EU studenter som för rumänerna själva, INGA speciella regler som gör att Engelska sektionen måste betala mer, vilket gör Oradea till ett av de billigaste i Rumänien, om inte den billigaste.

Desstuom tar skolan inte in för många studenter som många andra skolor.
det finns 15 platser för EU studenter, varav 12 är gratis!


jag tror många har fått en helt fel bild av Oradea baserat på vad olika agenturer som har ekonomiska intressen sagt (eftersom oradea inte accepterar agenturer så tjänar dom inget på oradea), men folk som bytt från andra skolor till Oradea har alltid varit nöjda med sin nya instutition.

Skicka en kommentar