Tack!



Tack ska ni ha som mailade och tipsade om sommarjobb!

Jag blir helt rörd. Det är så roligt när folk vill hjälpa. Jag har skickat ut ytterligare ca tio mail sedan igår och hoppas på svar nu på måndag. Det gäller att inte sluta försöka. Det är som det mesta här i livet, man måste resa sig och kämpa på trots motgångarna. Jag tror jag har skickat över hundra mail med brev och CV men inte fått ett enda svar. Jag har erfarenhet både inom vård och serviceyrke och ändå nappar ingen. Jag jobbade hela min ungdom från fjorton års ålder tills jag åkte ner till Rumänien. Ibland hade jag två jobb i taget och det har aldrig förr varit svårt att få en anställning. Men jag läser att arbetslösheten för unga vuxna är värre nu än någonsin i Sverige. Det är skrämmande.

Någon undrade varför jag inte söker jobb i Norge under sommaren. Det hade jag gärna gjort, men eftersom jag bara läser min fjärde termin på läkarprogrammet kan jag inte jobba och tjäna pengar inom vården ännu. Det skulle vara personlig assistent eller äldreboende i så fall och jag hade kanske försökt hoppa på det om det inte var så att jag vill vara med min familj så mycket som möjligt den korta tiden jag är hemma. Jag kommer knappt hinna träffa alla eftersom det är tänkt att jag ska jobba hela sommaren. Bara jag får napp någonstans. Tidigare skrev jag att jag inte ville jobba inom vården denna sommaren men nu har jag inte råd att vara kräsen mer. Pengar är pengar och jag tar det jag får, bara det är nära Göteborg.

Indeed. Jag har aldrig varit så ivrig att få jobba!

And now for something completely different. Jag tänkte ge lite tips om hur man kan lära sig bättre. Det fungerar bra för mig så jag hoppas det kan komma till användning för någon annan. Jag har alltid gillat ljudböcker. Jag har sedan jag var liten krupit upp i soffan och lyssnat på allt från Tintin till Moby Dick. Det gör vardagen roligare att lyssna på något medan man tex städar eller viker tvätt. På senare tid har jag fått tag i ljudböcker inom medicin. Det är väldigt svårt att få tag i så har ni några bra tips är det välkommet. Jag skulle vilja ha en ljudbok som går igenom grunderna i fysiologi då jag skulle behöva repetera dem inför trean. Hittills har jag fått tag i en del i anatomi och genetik. Lärare som håller lektioner som man kan lyssna på. Det har gett mig jättemycket. Att lyssna medan jag sminkar mig/städar gör vardagen mycket roligare. Jag lyssnar också innan jag går och lägger mig vilket ofta gör att jag drömmer om det jag hört och sedan minns det väldigt väl på morgonen. Här måste jag också flika in vikten av att läsa några sidor innan man går och lägger sig och sedan läsa samma sidor direkt när man vaknar. Det tycks klistra fast kunskapen i hjärnan mycket effektivare än att läsa samma sidor tio gånger i rad. Men det kanske är individuellt.

Jag har börjat spela in mig själv när jag läser mina anteckningar. Nästan alla datorer har en ljudinspelare under program-tillbehör i startmenyn. Det har jag sedan på i bakgrunden medan jag gör annat mellan varven.

Ett annat bra tips är youtube. Det finns så mycket att se på youtube, inte bara meningslösa klipp på folk som gör idiotiska saker. Det finns så mycket kunskap att ta del av. Jag har hittat filmer om medicin och jättebra förklaringar till videoklipp. Ett bra exempel är "Shotgun histology". Att kunna ta del av sådan kunskap samtidigt som man läser i böcker är ovärderligt. Tänk förr i tiden då vi (och då tänker jag främst på läkarstudenter) inte hade tillgång till sådan kunskap. Men nu babblar jag om saker som ni redan vet. Det jag ville rekommendera är några dokumentärer jag tittat på nu under helgen. Jag har så tråkigt när jag tex sminkar mig så jag brukar alltid lyssna på ljudband eller titta på dokumentärer under tiden. Dessa två såg jag igår och de är otroligt fascinerande. Jag har alltid sedan jag gick i förskolan älskat astronomi. Och dessa fick mig verkligen att tänka till:

Den första handlar om universum och vad rymden egentligen består av. Det är synd att den är så amerikaniserad bara. Den andra handlar om Albert Einstein och i huvudsak hans relativitetsteori. Hans liv fascinerar mig mycket. Hur han kämpade mot alla odds och började från noll för att sedan nå toppen.





0 kommentarer:

Skicka en kommentar