Full rulle termin fyra





Våren är äntligen här! Jag har aldrig längtat så här mycket efter vår! Jag är så trött på att bli köldskadad på väg till skolan. Trött på att halka överallt och trött på att aldrig vilja gå utanför dörren för att det är ett sådant projekt att få på sig alla tusen plagg. Jag är så lycklig, ÄNTLIGEN kommer värmen! Det har varit en mörk vinter...

Terminen är i gång och jag försöker hålla mitt löfte till mig själv att plugga lite varje dag. Det brukar fungera och jag känner att jag är i bra fas än så länge. Men jag saknar att utvecklas, saknar att lära mig nytt. Att sitta på föreläsningar och känna mig uppslukad av det jag får lära mig. Just nu händer det bara två gånger i veckan, måndag och tisdag på genetiken. Jag suger till mig varje droppe av kunskap men det känns ändå tomt. Jag minns när jag läste fysiologi, neuroanatomi och histologi förra året. Det var som en helt ny värld öppnade sig. Så mycket intressant att få lära sig, så mycket kunskap att suga åt sig. Igår hade treorna sin första obduktion på sjukhuset. Innan har vi bara sett lik som varit bevarade i formalin i flera år. Att få vara med under en obduktion på en "nydöd" är en helt annan sak. Jag är så avundsjuk! Det känns som att jag står och trampar vatten ibland.

I MCS spinner vi vidare på det vi läste i informatik. Vi utför hypotetiska undersökningar och utvärderar dem sedan i grupp. Vi diskuterar two tailed/one tailed tests, pratar om p och z values, vi använder confidence interval och pratar null och alternative hypothesis. Känns bra att jag pluggade informatik så mycket som jag gjorde så att jag hänger med någorlunda. Men då jag vet att jag inte ska jobba med något som har med statistik att göra känns det inte som att kursen ger så mycket. Bara att bita ihop.

Samma sak i epidemiologin. Vi pratar mest undersökningar och hur man tar reda på riskfaktorer i olika grupper. Mycket formler och statistik där också. Just du pratar vi mest om risk ratios och olika typer av rates och hur man räknar på dem. Ska bli så skönt att få dessa ämnena ur vägen.

Genetiken är lika intressant som alltid. Senaste labben diskuterade vi de tre vanligaste trisomierna: Downs syndrome, Edwards syndrome och Patau syndrome. Det är mycket fokus på olika syndrom och genetiska defekter just nu. Vi pratar om Mendel, Galton och Darwin samt diskuterar multifactorial traits/inheritance. Kursen är tyngre nu och det märks. Mycket mer material och längre lektionstimmar denna terminen. Men jag klagar inte. Hade det vart upp till mig hade det gärna fått vara mer.

Efter de dagliga studietimmarna ska jag promenera till Baracca i det fina vädret och ta en lunch med en tjejkompis. Det var ett bra tag sedan som jag kom ut lite. Jag är väldigt isolerad just nu och vänner har kommit sist på listan alldeles för länge.

Hoppas ni har det lika fint i Sverige. Tänker på er alla därhemma!




0 kommentarer:

Skicka en kommentar