Ny vecka

Det har inte varit en rolig helg. Har fått reda på att Yoda har entropion. Det betyder att hans undre ögonlock har vänt sig inåt och hans ögonfransar skaver på hans ögon. Det är typiskt för chow chows, entropion och benbesvär. Han har entropion på båda ögonen och måste opereras. Det är därför hans ögon har runnit så mycket. Jag har frågat en annan veterinär innan men hon såg inte att något var fel när han var yngre så jag trodde allt var ok, att han kanske var allergisk mot något. Men i helgen fick han en grundlig undersökning hos veterinären och då såg de direkt att han hade entropion. Det värsta är att chow chows är väldigt känsliga när det gäller operationer. Deras hjärtan är generellt väldigt små och chansen att de inte vaknar igen då de blivit sövda är större än för andra hundar. Usch jag är så orolig för min lille kille.

Opereras han inte så kan han bli blind med tiden och då tar jag hellre risken och låter dem operera honom. Det är ett enkelt ingrepp och jag hoppas att det ska gå bra och bli så smärtfritt som möjligt.


Så här ser han ut nu (sista bilden). Han har gått igenom många förändringar min lille chow. Nu har han börjat tappa sin stora man och pälsen blir allt mörkare. Visst är han fin?

Jag vet att många undrar över skolan. Just nu pluggar jag mest fysiologi eftersom vi har småprov i det varje vecka.


Här är ett litet utdrag ifrån det vi läser nu (klicka för större bild). Denna veckan läser vi om olika hormon (och deras verkan) som utsöndras ifrån hypofysen. Samt hormon ifrån binjurarna. Det är intressant men svårt att hålla reda på allt. Speciellt eftersom vi har ett dubbelt prov denna veckan på ca 30 sidor.


Mormor, du undrade vem det var jag hade målat på bilden. Det är dr. House. En karaktär i en tv-serie jag kollar på. Att titta på House är lite som läxläsning. Man lär sig mycket och man repeterar viktiga saker. Allt ifrån normalvärden för röda/vita blodkroppar till sällsynta sjukdomar som Guillain–Barré syndrome etc. Det är min absoluta favoritserie.


Håll tummarna för Yoda denna veckan! Kram

5 kommentarer:

Anonym sa...

naaw vad gullig han är yoda, hoppas verkligen att operationen går bra!!

Emma sa...

hoppas allt går bra alex!

Anonym sa...

Håller tummarna för Yoda! Nu ser han ut mer som en björn än ett lejon. Kram // Mamma

blaklint sa...

å fy tusan, stackars liten vovvsing, men det är verkligen så är man sann djurvän så gör man allt för de där små liven. Våran hund(läs mammas å pappas nuförtiden) fick livmoderinflammation å va riktigt dålig, höll på att dö så det var avlivning eller operation på 12 000, på midsommarafton för ett par år sen, vi grät alla som tokstollar, men hon kom att opereras, föräldrarna köpte aldrig nya utemöbler till terassen ;) å nu e hon pigg, glad krabat lilla nadja !

Anna-Lena sa...

Var observant med vilken vet. du låter operera honom vid.Kolla om du har någon som är specialist på ögon. Det finns en bra salva utan korstison och annat grejs i som kallas för Vit ögonsalva - occulentum på latin, om jag nu stavat rätt. Den salvan smörjer ögat och är inte farlig på något vis. Den skulle du kunna använda på Yoda. Se till att ögat är urtorkat och fräscht och sedan lägger man salvan i ögat 2-3 ggr/dagen. Då slipper hornhinnan bli skadad. har man en ögonhund så måste man vara noga-det är mycket jobb... Entropion kan de födas med från början och ibland kommer det senare i livet när skinnet och huvudet utvecklas... Många kramar och Lycka Till med Yoda!

Skicka en kommentar