Frost



Livet känns lite som en ekg-kurva. Det har sina upp och nedgångar.

Det är iskallt i Cluj. Imorse sprang jag till skolan för att jag frös så mycket. Då hade jag fyra tröjor och två par byxor och var fullt munderad med mössa, vantar och två halsdukar. Men jag föredrar nog vintern före sommaren här nere, speciellt eftersom sommaren kan bli upp till fyrtio grader varm här. Jag är mer för våren och hösten.




Den femtonde börjar folk åka hem men jag ska stanna här tills den tjugoandra december. Jag valde att göra så eftersom jag aldrig är säker på något längre när det gäller universitetet och jag tänker sitta på varenda sekund av varje lektion tills skolan slutar trots att de sagt att vi kan åka hem någon vecka tidigare än jullovet startar. Jag ska ta reda på exakt när tentorna är efter lovet och försöka suga ut så mycket information om dem jag bara kan utav lärarna. Jag tar det säkra före det osäkra för en gångs skull. Efter jullovets slut den åttonde januari är det bara några veckor tills tentaperioden kör igång. Då blir det tredje gången jag sätter tänderna i informatiken. Tredje gången gillt... Ni kan tänka er att jag är nervös för den tentan. Det är tack vara informatiken jag har fått gå om detta året och den har jagat mig sedan 2008 då våra vägar korsades första gången. För er som är nyfikna på vad kursen handlar om så har läraren en hemsida med allt kursmaterial (hör och häpna) som ni kan se här:

http://sorana.academicdirect.ro/

Jag känner mig lugn inför den teoretiska delen av genetiken. Jag överstuderade till den praktiska tentan och jag repeterar det varje dag. Historisk medicin känns också helt okej. Där gäller det mest att repetera olika namn och skrifter.
Jag har hört talas om att man kan läsa kurser från trean redan nu så jag funderar på att köra igång med semiologi redan nästa termin. Som det är nu repeterar jag mest fysiologi, histologi och genetik eftersom det kommer behövas inför de ämnen jag ska läsa i trean, men det känns som ett smart drag att redan nästa termin tenta av lite kurser. Speciellt eftersom jag hör att trean är väldigt svår. Patologisk fysiologi och farmakologi ska tydligen vara allra värst.


Vad gäller min träff med ledningschefen på gymnastiken gick det allt annat än bra. Jag satt utanför kontoret vid gymnastiksalen och ringde till honom klockan tio som vi kommit överens om. Han påstod att vi inte alls hade kommit överens om tisdag kl 10.00 utan måndag 10.00. Jag vet att vi sa tisdag eftersom jag skrev ner det i kalendern samma sekund som vi kom överens om det. Men jag antar att han vill undvika problemet. Han sa att jag måste vänta tills nästa tisdag om jag vill få tag i honom men CSN tar sitt beslut senast den nionde denna månaden så nu är mitt sista hopp att skriva ett brev till dem och förklara min situation och hoppas på att de förstår och har överseende. (suck)

Jag är så trött på att vara utfattig nu. Det finns en fördel och det är att jag har varit tvungen att ta mig i kragen och lära mig att göra riktig mat. Jag gör storkok för flera dagar och denna veckan avancerade jag till potatisgratäng med falukorv, även en hel kyckling med sås lyckades jag tillaga. Det är ett uppsving från olika typer av köttfärssås och köttbullar med makaroner som brukade vara standardmat här förr.
Usch jag är trött på att klaga. Det är som jag har sagt innan. Här nere gäller det att man har stenkoll och ligger före hela tiden. Jag hoppas detta är sista minan för mig.


Jag älskar Cluj ändå! Och mycket är så bra. Universitetet hämtar sig hela tiden. Våra kursplaner är bra och vissa lärare är fantastiska. Jag hoppas att personalen på dekanatet får en renovering snart bara...


Jag tänkte avsluta inlägget med någonting roligt. En bild på mig och min lille kille. Snart ska vi fira jul tillsammans!


Han kommer nog se ut så här när jag smyger till honom julskinka om några veckor.

Tack för att ni kikade in! Nästa stora nagelbitare är CSN. Den nionde får jag besked om hur det ska bli. Jag försöker att inte oroa mig men det gnager i mig att inte veta. Får hoppas att jag får lite medvind lagom till den nionde.

För att få något man aldrig haft måste man göra något man aldrig gjort

Ber om ursäkt för att jag har varit dålig på att svara på kommentarer. Jag har haft en väldigt hektiskt vecka. Minst sagt.

Jag har alltid trott att jag är ganska stark
. Att jag inte tar skit och att jag står upp för mig själv och kämpar tills jag når dit jag vill. Men sedan jag kom hit har jag sett mig själv i ett annat ljus. Jag har insett att jag är ganska blyg och undergiven. Jag vet inte om det har med att jag är svensk att göra. Jag står i kö tills det är min tur, jag hatar att ta plats och be andra om något. Jag höjer inte rösten om jag blir oartigt bemött och blir jag nekad så förstår jag att det fanns ingenting mer personen i fråga kunde göra för mig i mitt ärende.

Detta-fungerar-inte-här-nere!

Jag kommer ingenvart med att be snällt och vänta på min tur. Det är en helt annan mentalitet här. Dekanatet som har hand om alla studenter på universitetet är ett bra exempel. De är inte speciellt pigga på att hjälpa till och driver man inte på dem och är målmedveten och ganska barsk så händer det ingenting. Detta gäller antagligen inte bara Rumänien utan hela Östeuropa.

Jag har träffat rumänska barn som har mer auktoritet än jag.
De lär sig tidigt att vara hårda och bestämda. De vet hur man vässar armbågarna och de har en målmedvetenhet som man inte kan annat än beundra.

Denna veckan är ett praktexempel på hur det går när man ber snällt:
Jag har problem med CSN för att jag inte har fullständiga betyg för att bli behörig för studiemedel. Problemet är att jag har fullständiga betyg men av någon anledning har mitt gymnastikbetyg inte registrerats. Antagligen hade gymnastikläraren inte skickat in mina resultat till dekanatet i september.
När jag först pratade med min sekreterare om detta sa hon att hon inte kunde göra något åt detta innan januari. Hon lät mig förstå att det var helt omöjligt för henne att åtgärda felet tidigare. Men när jag fick mail från CSN senast och förstod att det är avgörande med detta ynka poäng för att jag ska få pengar så bestämde jag mig för att driva på ändå. Även om jag hatar att vara jobbig.

Jag gick till gymnastiken och pratade med första bästa lärare jag kunde hitta. Efter mycket om och men fick jag reda på att mitt slutbetyg hade skrivits ner av en lärare som gått i pension (hur har jag sådan otur!?). Han ryckte sedan på axlarna och sa att det inte fanns något de kunde göra. Och väluppfostrad som jag är tackade jag för hans tid och gick mot utgången. Men det slog mig att detta var ett avgörande slag eftersom det kommer att avgöra huruvida jag kan stanna och slutföra denna terminen. Utan pengar måste jag åka hem. Så jag tog mig i kragen och gick tillbaka in på kontoret. Förklarade att det inte var mitt fel att ett misstag begåtts och bad om att få prata med "avdelningschefen.
Jag fick numret och traskade ner till dekanatet för att förklara vad som hänt.

Jag tänkte att de kanske kunde ringa och få saken löst nu när det fanns en förklaring. Jag fick samma svar igen, och nu var sekreteraren inte glad. Det innebär en del arbete för henne att rätta till mina papper dessutom måste hon erkänna att de gjort fel. Hon insisterade på att ingenting kunde göras innan januari och när hon ignorerade mig och fortsatte knappa på datorn var jag övertygad om att slaget var förlorat.


Natten som kom funderade jag på vad som stod på spel och tidigt nästa morgon hade jag samlat mod och marscherade in till sekreteraren igen. Nu var hon mer än irriterad och jag försökte trycka ner det extrema obehaget jag känner när jag är till besvär. Jag insisterade på att hon skulle hitta en lösning för mig och underströk att misstaget som begåtts faktiskt inte var mitt fel. Att jag måste få det löst och att jag inte tänkte sluta tjata. Hon satt tyst en stund och sa sedan: "Ok, om du får ner avdelningschefen för gymnastiken hit till mig och sedan får honom att skriva in betyget här så är problemet löst".


Det innebar att jag skulle ringa honom, för jag blev tillsagd att han inte gick att nå på något annat sätt. Bara det gav mig kalla kårar. Det är så fruktansvärt obehagligt att ringa och be någon om något speciellt när man vet att personen i fråga kommer vägra och antagligen kommer skälla ut en för att man understår sig att vara så fräck att fråga. Sällan har jag haft en sådan klump i magen som när jag till slut ringde till honom. Det tog mig någon timma att jobba upp nerverna. Men hör och häpna! Han gick motvilligt med på att träffa mig på tisdag! Jag hoppas innerligt att han vill följa med mig till sekreteraren och rätta till problemet då jag har förklarat situationen för honom. Då är allt löst!


Det var igår jag fick tag i honom och det tog mig hela veckan av springande och tjatande för att komma så här långt. Men det var en bra övning för mig. Hade jag gett upp och inte tryckt på som jag gjorde hade jag inte fått denna chansen att rätta till problemet. Det är inte en stor chans men det är i alla fall något.




Jag skrev för ett tag sedan att jag skulle informera om vad man behöver skicka in för papper när man söker hit till universitetet. Här kommer det jag har fått reda på (tack Stefan för hjälpen)


Här förklarar skolan utförligt vad ni behöver skicka in. Läs under länken "criteria for selecting students":


Här är en kortfattad lista

http://www.umfcluj.ro/Document_Files/Noutati/00000289/s7qaa_Contents%20of%20the%20application%20file.pdf


Nedan är en lättare förklaring på svenska för hur ni ska gå tillväga:

1. Fyll i ”Application form” och ”CV”

• Ladda ner det bifogad pdf-fil ” UMF CLUJ - Application form and CV”. Skriv ut filen.
• Fyll i Appendix 1 (Application form). Fyll i alla fält (handskrivet) med STORA BOKSTÄVER.
• Kryssa i A1 till D3 i YES/NO rutorna. B2 skall vara ”YES”.

• Här kommer förklaring till vissa punkter som kan anses vara förvirrande i Appendix 1 :
• Stryk över ”French” och ”Romanian”.
• ”Faculty of _______”. Fyll i med antingen ”General Medicine” eller ”Dentistry”.
• Fyll i persondata.
• A1 - Har du avslutat eller delvis avslutat en medicinsk utbildning (läkare/tandläkare)?
• A5 - Har du avslutat enskilda universitets/college kurser i medicin, biologi eller kemi?
• D2 - Har du någon gång varit anställd inom ett medicin relaterat fält (ex. laboratorie)?
• D3 - Har du några färdigheter eller prestationer som du anser vara relevanta och som
kan hjälpa dig att bli antagen?
• E - Väldigt viktigt! Bifoga rekommendationsbrev från lärare eller handledare som du
anser vara relevanta. Dessa skall vara skrivna på engelska, underskrivna och
stämplade (om stämpel finns). Rekommendationsbreven ( viktigt! – ORIGINAL, inga
kopior) måste innehålla klar kontakt info. så som lärarens/handläggarens namn,
adress, telefon nummer och e-mail adress.
• De rutor du har kryssat ”YES” för, skall bestyrkas med relevanta intyg (betyg, arbetsgivarintyg m.m).
Intygen ( viktigt! – ORIGINAL, inga kopior) skall vara skrivna på engelska, underskrivna och stämplade
(om stämpel finns).
Intygen måste innehålla klar kontakt information så som
lärarens/handläggarens/universitets/arbetsgivarens namn, adress, telefon nummer och e-mail adress.
• Glöm inte att fylla i ditt namn, datum och din signatur.
• Fyll i Appendix 2 (CV).
• Glöm inte att fylla i ditt namn, datum och din signatur.
• Stoppa ifyllt ”Application form” och ”CV” i kuvertet.


2. Fyll i bifogat formulär till det Rumänska Utbildningsministeriet

• Ladda ner bifogad pdf-fil ”Formulär Utbildningsministeriet” och skriv ut det i 2 exemplar.
• Fyll i sida 1 av 2 av formuläret.
• Informationen du behöver för att fylla i sida 1 hittar du i ditt pass och vid behov i ett Personbevis
från Skatteverket.
• Fyll i sida 2 av 2 av formuläret.
• ”Numele si locatia scolii secundare” – ange gymnasiets namn och stad med stora bokstäver.
• ”Tipul certificatului eliberat” – skriv SLUTBETYG med stora bokstäver
• ”Numele Universitatii” – ange universitetet du söker till (UMF Cluj eller UMF Targu Mures)
• Kryssa för ”Studii de licenta”
• ”Tematica sau specializarea” – ange vald inriktning (general medicine eller dentistry).
• Fyll i datum och skriv under längre ner.
• Fyll i det andra exemplaret nu på samma sätt.
• STOPPA 2 ST. IFYLLDA EXEMPLAR I DITT KUVERT.


3. 2 vidimerade exemplar på ditt SVENSKA SLUTBETYG. Vidimeringen (legaliseringen) görs av Notarius Publicus.

Ta dina svenska slutbetyg till en NOTARIUS PUBLICUS och be om 2 st. vidimerade kopior.
När du går iväg från Notarius Publicus, se till att du har 3 buntar handlingar med dig (detta för att Notarius
har som vana att behålla en vidimerad kopia till sitt arkiv. Se till att han/hon förstår att du behöver 2 st
vidimerade kopior som du skall ta med dig):
• Ditt original.
• Kopia 1 – vidimerad.
• Kopia 2 – vidimerad.
STOPPA KOPIA 1 OCH KOPIA 2 I DITT KUVERT.

4. Översättning av dina svenska betyg till engelska och vidimering (legalisering) av översättningen.

Översättningen görs av ditt gymnasium (oftast gratis) eller av en auktoriserad översättare.
Vidimeringen (legaliseringen) görs av Notarius Publicus.
Det finns 2 sätt att få ditt SVENSKA SLUTBETYG översatt på engelska – (gäller inte de som har gått IB):
• Ta kontakt med det gymnasium du gick på och be de skriva ut ett original till dig på engelska.
Se till att de förstår att du har bråttom. Ta nu den engelska versionen till en NOTARIUS PUBLICUS
och be om 2 st. vidimerade kopior. Detta är det billigaste alternativet.
• Översätt dina betyg till engelska med hjälp av en auktoriserad översättare. Ta sen översättningen till en
NOTARIUS PUBLICUS och be om 2 vidimerade exemplar.
När du går iväg från Notarius Publicus, se till att du 3 buntar handlingar med dig (detta för att
Notarius har som vana att behålla en vidimerad till sitt arkiv. Se till att han/hon förstår att du behöver
2 st vidimerade kopior som du skall ta med dig):
• Ditt original.
• Kopia 1 – vidimerad.
• Kopia 2 – vidimerad.
STOPPA KOPIA 1 OCH KOPIA 2 I DITT KUVERT.
Den här delen gäller endast de som har gått IB – du som inte har gått IB kan hoppa över den här delen och
gå vidare till punkt 5.
• Ta ditt betygsdokument (DIPLOMA och BETYGET som innehåller poängsättningen) till en
NOTARIUS PUBLICUS och be om 2 vidimerade kopior.
• När du går iväg från Notarius Publicus, se till att du 3 buntar handlingar med dig (detta för att
Notarius har som vana att behålla en vidimerad till sitt arkiv. Se till att han/hon förstår att du
behöver 2 st vidimerade kopior som du skall ta med dig):
• Ditt original.
• Kopia 1 – vidimerad.
• Kopia 2 – vidimerad.
STOPPA KOPIA 1 OCH KOPIA 2 I DITT KUVERT.
5. Om du har ett samlat betygsdokument från Komvux där du har höjt dina betyg, be den ansvarige på Komvux att
skriva ut ditt betyg på engelska oxå. Ta sen 2 st. kopior på dessa betyg (svenska och engelska versionen)
6. Personbevis på engelska (utfärdat av Skatteverket, 3 stycken). De som skall vara stämplade och underskrivna av den som utfärdar det.
7. Passkopior på de 4 första sidorna i ditt PASS i 2 stycken exemplar.
8. 6 stycken passfoton i färg.
9. ID-kort kopia (4 stycken, endast om du har ID-kort)
10. Läkarintyg på ENGELSKA som styrker att du inte lider av någon smittsamm sjukdom eller andra sjukdomar som till ex. kroniskt respiratoriska sjukdomar.
11. Vaccin kort (om du har) – 3 st kopior.
12. EU-kort – 3 st kopior. Eu-kortet fås från försäkringskassan.
13. Har du läst en extra engelska kurs (högre nivå), utanför din gymnasieutbildning, ska du skicka med ett intyg på detta. Intyget/betyget skall vara i original, på engelska, underskrivet och stämplat (om stämpel finns).
14. Om du har en högre utbildning (högskola eller universitet) be institutionen som utfärdar betygen att skriva ut
ditt betyg på engelska. Skicka med 2 st. kopior på dessa betyg.
15. Ett A4 brevkuvert med ditt namn och fullständig adress på. Detta kuvert kommer att användas av universitetet för att skicka till dig ditt antagningsbevis och annan information. Se till att adressen är 100 % korrekt.


Hoppas detta var till hjälp för er som vill söka till universitetet! Trevlig helg (håll gärna tummarna för mig på tisdag!)


Att komma i form





Jag har alltid varit ganska lat. Att röra på mig har varit längst ner på min prioriteringslista sedan jag slutade kampsport när jag var ca femton år. Sedan dess har jag inte rört mig mycket mer än hundra meter om dagen ca. Jag har verkligen avskytt att röra på mig. De få gånger jag har släpat mig till något gym har jag velat ta livet av mig varje gång. Och springa ska vi inte tala om. Jag har verkligen försökt men jag dör nog hellre i förtid än att tvinga mig själv att springa långa sträckor.

Under åren har jag blivit totalt förslappad. Jag orkade inte springa till bussen, jag fick andnöd när jag gick i trappor och jag var alltid trött. Mer än två ärenden om dagen, utöver skolan, var överväldigande och jag började få fobi för att röra på mig. Jag var nästan rädd för att göra saker som innebar mycket fysisk aktivitet eftersom jag var nära att svimma varje gång jag ansträngde mig.
Mina matvanor var nog det enda som var värre än min totala avsaknad av fysisk aktivitet. Jag kunde äta godis till frukost och chips till middag. Som bäst. Min mamma jobbade utomlands så ingen hade riktigt koll på hur dåligt jag åt. Det blev inte mycket bättre med tiden och det är svårt att ta sig i kragen och skaffa sig ett helt nytt mönster i vardagen. Men nu i somras insåg jag att det måste bli en förändring. Jag mådde illa väldigt ofta, kunde inte gå någonstans och det värsta av allt: den konstanta tröttheten. När man läser medicin så känns det pinsamt att ha en sådan osund livsstil. Speciellt när man läser om vad som händer i kroppen när den blir totalförslappad.

Så nu i somras när skolan slutade satte jag igång och började simma. Tack och lov för det! Det är en träningsvariant som passar mig utmärkt! Jag har simmat varannan dag sedan sommarlovet och jag ser förändringar på min kropp varje vecka. Men det bästa av allt är hur jag mår. Jag har aldrig orkat så här mycket! Jag går överallt, jag är så pigg och min energi håller i sig mycket längre. Jag har aldrig mått så här bra. Jag önskar verkligen att jag hade tagit tag i mig själv tidigare.
Det hjälper mina studier mycket eftersom jag känner mig mer alert på lektionerna och det går snabbare att få in information. Nu är jag inte hundra procent superpigg hela tiden men långt mycket mer än jag någonsin varit innan.

Tänkte tipsa om hur jag gör när jag simmar. Jag har utvecklat ett mönster som passar väldigt bra för mig, jag mår inte bara bättre, mitt självförtroende är högre eftersom jag är smalare och spänstigare än någonsin.


Jag började med att simma tre gånger i veckan
. Varje tillfälle simmade jag trettio minuter. Jag kombinerade bröstsim och ryggsim hela tiden. Först simmade jag tre längder bröstsim och sedan tre längder ryggsim. Eftersom jag vill träna mina lår mest så hjälper jag inte till med armarna när jag simmar på ryggen. Jag körde tre rygg och tre mage tills det gått trettio minuter. De sista femton minuterna tog jag i lite mer än de femton första. Så här höll jag på i lite över en månad. Jag började se resultat redan efter tre veckor. Svaga konturer av muskler på benen och jag minns tydligt att jag reagerade på hur mycket mindre mina kärlekshandtag blivit.


Sedan avancerade jag till fyrtiofem minuter och började simma varannan dag. Jag gjorde detta när jag kände att jag lätt klarade av trettio minuter. Jag la också till en extra längd på ryggsimmet så att jag simmade fyra längder på rygg men bara tre på mage. Så fortsatte jag i en månad. Här började mina kläder sitta väldigt löst och jag hade fått riktigt synliga muskler på armar och ben. Jag orkade gå långa sträckor och jag blev mest chockad över att jag inte längre blev andfådd i trappor. Tentastudierna gick som på räls eftersom jag orkade sitta uppe ifrån 06.00 tills sent och jag kände mig klarare. Som om jag hade rensat bort massa slagg ur huvudet.

Nästan tre månader senare
var jag i riktigt god form. Jag simmade varannan dag och en timma varje gång. Jag började kråla istället för att simma vanligt bröstsim och den sista halvtimman tog jag i nästan allt vad jag hade. Varje gång kunde jag känna hur kroppen orkade mer. Det är en fantastisk känsla att känna hur man gradvis blir starkare.


Nu är jag inne på lite mer än fjärde månaden
och jag mår bättre än någonsin. Jag har en del kvar innan jag är nöjd med det fysiska. Jag har alltid haft svårt för mina lår och jag hoppas på att tappa några kilo till och bygga spänstiga lårmuskler. Det fina med simning är att musklerna blir långa och smala. Man slipper också känna att man svettas och man bränner mer kalorier än vad man gör om man tex springer samma längd.
Just nu håller jag på att lära mig fjärilsim eftersom det knappt tar emot att kråla längre. Jag vet inte om jag ska köra mer än två längder fjäril åt gången dock eftersom jag har fått lite mer muskler på axlarna än jag hade önskat. Jag var redan lite bredaxlad innan och 1,80 lång och breda axlar känns inte så lockande.

Så simning är ett hett tips för alla er som sitter hemma helt försoffade och känner att ni inte orkar släpa er till gymmet eller ut i kylan för en springtur :)




Jag har legat utslagen hela helgen efter allt tentaplugg. Jag hade velat fira men jag hade varken råd eller ork. Vintern har kommit till Cluj och det är jättekallt. Men tack och lov är det nästan alltid soligt.



I fredags körde kardiologin igång. Det är ett bra exempel på en kurs som ingen riktigt bryr sig om. Men den måste ändå göras så det är bara att bita ihop. Vi läser kursen på ett sjukhus väldigt nära min lägenhet som tur är:




Läraren är också ett praktexempel på vad som är mest skrämmande för speciellt svenska studenter som kommer ner hit. Han drar upp elever på måfå och förhör dem framför hela klassen. Eftersom vi inte får något material att läsa på utav läraren så är det svårt att ligga före i ämnet och därför står många som ett frågetecken medan läraren mer eller mindre förlöjligar dem framför klassen. Det resulterar i att alla sitter ihoptryckta i en klunga och ber för sitt liv att de inte ska bli uppdragna. Det är å ena sidan bra eftersom folk försöker hänga med hela lektionen eftersom han när som helst kan dra upp en och fråga en massa saker. Å andra sidan är det svårt att hänga med när man hela tiden är livrädd och försöker gömma sig bakom den som sitter framför. Jag filmade lite under lektionen så att ni kan ta del av hur det går till. Det blev inte så bra eftersom jag var tvungen att hålla kameran dold, men ni förstår principen:







Hoppas det fungerar. Nu ska jag slänga mig i säng. Första lektionen imorgon är historisk medicin. Förra gången pratade vi om Galen. Det var ganska intressant. Hade läraren haft ett bättre upplägg hade jag nog gillat historisk medicin, jag har alltid gillat historia. Men så är inte fallet tyvärr. Genetik är utan tvekan mitt favoritämne detta året.

Här kommer en låt som säger allt om vilken fantastisk artist Ella Fitzgerald är. En av mina favoriter. Det blir nog inte mycket vackrare än så här:

Terminens första tenta


Jag slutar aldrig att förvånas över hur otroligt skönt det känns efter en avklarad sluttenta. Den där känslan när man kommer ut ur provsalen och all stress släpper en när man inser att det är över. Hur man kan stänga anteckningsblocket och bara gå hem och veta att man ska få ha egentid. Det bästa är nog när man kommer hem igen efter tentan och kan lägga undan alla böcker som legat framme i någon vecka och som har ropat på en så fort man lämnat skrivbordet. Man kan äntligen stänga ner alla tusen youtube-klipp och wikipedialänkar samt powerpoint dokument som man fått utav läraren, och äntligen få tid till det där man har behövt göra i någon vecka men inte haft tid med. Här sitter jag nu, vid ett rent skrivbord framför datorn och med en stor kopp te bredvid mig (i min fina Cluj-kopp). Jag har äntligen städat lägenheten som såg ut som efterklangen av ett kärnvapenkrig och jag är min egen igen. Jag känner mig stolt och nöjd med mig själv idag. Jag la upp en plan och siktade högt och jag fick verkligen utbetalning för det på tentan. Jag läste på varje detalj av allt material vi fått och det fanns inget jag inte kunde svara på. Jag fick följande frågor:

1. RFLP-technique
2. FISH vs standard techniques
3. Maternal age and chromosomal abnormalities



Kring dessa frågorna fick man ca fem följdfrågor. Vi fick också en karyotyp (en bild på kromosomer) som vi skulle ställa en diagnos på. Jag fick naturligtvis den enda karyotypen jag var lite osäker på (den jag skrev om i förra inlägget) men det visade sig att det stämde att det var en translocation som tur var. En extra kromosom från kromosompar 13 (man kan se det om man tittar noga) det innebär att diagnosen är trisomy 13 dvs Patau syndrome.

Så jag är väldigt nöjd med min insats. Jag fick högsta betyg! Det ska jag fira med att äntligen få en god natts sömn. Inget känns mer lockande just nu. Jag ska också skämma bort mig själv med att läsa en "vanlig" bok. Förr har jag alltid läst kriminalromaner men så fick jag denna boken av en väninna och jag fastnade direkt:

Den handlar om södern på sextiotalet och de svartas liv i staden Niceville. Trodde aldrig att jag skulle fasta men det gjorde jag. Stenhårt. Det känns skönt att läsa något som är så långt ifrån min vardag de få stunder jag har över till att läsa.

Jag fick frågor om min studieteknik i det förra inlägget så jag tänkte tipsa om det jag har lärt mig. För mig fungerar detta jättebra. Till denna tentan hade jag verkligen stenkoll.


1. Anteckningar från lektioner är viktigt. Att ha studerat någon timme/några timmar varje dag efter lektionerna (från anteckningarna) gör väldigt mycket.


2. Ta reda på hur kursplanen ser ut. Där finns information om vad det är tänkt att man ska ha lärt sig under terminen så det tycker jag är bra att börja med.

3. Två veckor innan tentan sätter jag mig ner med allt kursmaterial vi har fått ut av läraren. Efter att ha läst igenom allt börjar jag skriva ner allt i ett (tjockt) block. Tydliga överskrifter och punkterade listor. Bara det viktigaste mycket kortfattat. Detta brukar ta fyra dagar med skrivande, ritande och repetition. Sedan tar jag allt kapitel för kapitel och läser mina anteckningar simultant med lärarens material. Jag gör det några gånger om dagen i två till tre dagar. Då är jag inne på sista veckan innan provet. Då börjar jag titta i andra böcker och på internet samtidigt som jag läser mina anteckningar. Om jag tex läser om PCR screening så letar jag efter så många youtubeklipp jag kan hitta om det och läser några artiklar ifrån google så att jag får en djupare förståelse. Här brukar jag rita mycket bilder eftersom de fastnar bättre.

Då är det ca tre dagar kvar tills tentan och allt borde sitta som ett rinnande vatten. Då brukar jag gå runt från morgon till kväll och förhöra mig själv och hålla en monolog tills jag känner att jag kan prata fritt om överskriften utan att kolla mer på anteckningarna. Jag har märkt att det bästa är att läsa tills klockan 12.00 senast sedan gå upp tidigt och repetera det man fokuserade på kvällen innan. Det fungerar väldigt bra. Samma dag som tentan ska göras ser jag till att gå upp minst fyra timmar i förväg och repetera allt minst en gång. Sedan när det är en timme kvar släpper jag allt. Stänger ute all information från huvudet. Sätter på kaffe och bra musik och försöker tänka på ingenting den tiden jag har kvar innan jag ska gå. Oftast kan jag inte låta bli att repetera ifrån mina anteckningar precis innan provet men jag har märkt att det bara gör mig mer förvirrad. Det bästa är att släppa allt en timma innan och bara låta det komma till en när man sitter på tentan. Det fungerar väldigt bra när det är en muntlig tenta som idag.


Allt är ju individuellt men efter mycket experimenterande har jag märkt att detta är tekniken som fungerar bäst för mig. Hoppas det kan vara till hjälp.

Nu ska jag slänga mig i säng. Kommer nog inte ens hinna ta i boken innan jag slocknar. Här kommer en passande låt:

http://www.youtube.com/watch?v=y49AqmApKJU


Idag var en bra dag




Tre år senare



Jag kan knappt tro det själv, men efter tre år av läkarstudier har jag äntligen lärt mig att planera mina studier! Det är dagen innan tentan och jag har inte panik. Visst är jag nervös men det hör till. Men för första gången har jag gjort en plan för hur jag ska plugga och faktiskt följt den. Jag har läst igenom allt jag ska kunna flera gånger. Jag har skrivit ner allt och jag har kollat upp övrig information på det som är extra viktigt. Jag ska inte säga för mycket men det känns som att detta kan gå riktigt bra. Klockan är bara 22.30 och jag är klar! Jag ska för första gången innan en tenta äta lite kvällsmat och sedan lägga mig i tid.

Man kan sannerligen lära gamla tröga hundar sitta!


Jag hoppas på frågor som "types of prenatal diagnosis" imorgon, eller "Polymeric chain reaction". Gärna "homologous chromosome groups" också. En enda sak förstår jag mig inte på, kanske ni kan hjälpa mig med denna karyotypen:


Jag har fotat alla karyotyper läraren har gått igenom och det har inte varit några problem förutom med denna. Jag förstår att det är kromosompar 14 grupp D som är problemet. Men jag vet inte vad det är för diagnos. Kan man kanske säga att det är en translocation? Jag vet att det är andra medicinstuderande som läser bloggen så har ni någon aning får ni gärna skriva.

Kvällsmat, here i come!


Två dagar kvar till praktisk genetiktenta!

Nu är det fullt fokus från morgon till kväll som gäller. Jag ska sätta en tia på den första sluttentan för i år har jag bestämt. Jag har läst igenom allt och skrivit anteckningar, nu är det bara den tråkiga delen kvar: Att repetera allt tills det sitter som sten. Jag tycker det är så tråkigt att läsa samma sak flera gånger. Jag har märkt att det går bättre om jag går runt i lägenheten med blocket i handen och för en monolog med mig själv. Att jag föreställer mig att jag pratar med läraren och utförligt förklarar olika delar ur materialet vi fått. Även när jag diskar brukar jag ställa blocket där jag kan se det och försöka prata fritt och bara kolla på anteckningarna om jag måste. Fungerar hundra gånger fortare än att bara sitta still och försöka trycka in all text i huvudet.Vi ska kunna en hel del om olika tekniker man använder när man studerar kromosomer. Jag har fått ta fram mina gamla anteckningar ifrån cellbiologin och halva dagen har gått åt till att repetera mitosis, meiosis och även DNA transkription. Vi ska även få en bild på en karyotyp där vi ska ställa en diagnos som i detta fallet:På den här karyotypen är det en trisomi på det artonde kromosomparet. Då vet jag att det är Edwards syndrom. Vi ska också veta hur man går till väga när man gör en karyotyp (som på bilden) vilka tekniker man använder när man tex färgar banden på kromosomerna osv.

Man ska inte underskatta att rita när man gör anteckningar(ser du att jag använder pennorna mormor?). Det tar lite tid men det sitter bättre när man har en bild att referera till i varje kapitel. Jag avskyr när det bara blir en vägg av text som förvandlas till en smet i huvudet. Jag tackar gud för att jag lever i en generation där jag har tillgång till internet! Jag satt just och skelade över "DNA sequencing". Ibland är det svårt att förstå en metod utifrån en text så jag är väldigt tacksam att Youtube finns. Denna videon gjorde allt kristallklart för mig på några minuter:


Så nu sitter jag här, stationerad som vanligt vid mitt skrivbord vid fönstret med utsikt över Cluj. Idag har jag fått det bekvämaste plagget i världshistorien skickat till mig ifrån Sverige! Det ni ser på bilden är numera min plugg-outfit. Jag fick ett paket idag med massa fint som mamma har skickat. Denna fantastiska mysdress är numera min ögonsten. Dom gör dessa på hennes jobb och jag tycker det är det bästa som uppfunnits i klädväg. Det är som en inomhus-overall. Det kallas tydligen för jumpsuit. På bilden visar jag också min kärlek till min (enorma) kaffekopp som alltid finns där för mig när allt känns hopplöst. Den finns där på morgonen när jag bara vill försvinna ifrån jordens yta under mitt varma täcke, och den finns där för mig på kvällen när klockan tickar emot 22.00 och motivationen att plugga vidare börjar svikta. Då håller jag mig flytande med en stor kopp kaffe i minst två timmar till.

Jag har fått så mycket fina mail och jag vill passa på att tacka igen för alla fina uppmuntrande ord om min kämparglöd och om hur bloggen inspirerar er. Hade ingen aning om att ni var så många som vill följa bloggen. Tycker det är jätteroligt ska ni veta.

Jag har också fått många mail av folk som undrar över vad man behöver skicka in när man ansöker till skolan. Jag har inte kunnat ge något bra svar på det innan då allt är så annorlunda nu från när jag sökte hit för tre år sedan. Men jag håller på att kolla upp vad som gäller och mer info om det kommer till helgen.

Hoppas ni får en fin kväll. Kan inte lämna er utan en riktigt bra låt. En av mina favoriter på min musiklista. Brukar börja dagen med den. Livet känns lite lättare om man börjar dagen med bra musik.

http://www.youtube.com/watch?v=6Wam0pJ_NAU&feature=results_video&playnext=1&list=PLA5F0BA6F2B7E02A7

Påminnelse

Hade inte tid att fixa med bloggen igår då jag var tvungen att planera om mina studier inför tentan nu på fredag. Det är alltid mer än vad man först trodde :)
Men nu är alla ni som vill följa mig med på listan och ikväll stänger jag ner bloggen för allmänheten. Jag påminner en sista gång för säkerhets skull, om ni vill fortsätta läsa bloggen så skicka ett mail till: alexandra_merzolez@hotmail.com

Ni måste också (tyvärr) registrera ett google-konto som ni sedan loggar in på för att komma åt bloggen. Det gör ni här:

https://accounts.google.com/NewAccount?continue=http%3A%2F%2Fwww.blogger.com%2Fhome&followup=http%3A%2F%2Fwww.blogger.com%2Fhome&service=blogger&ltmpl=start

Tveka inte att maila om ni har frågor! Kram

Fars dag





Grattis världens bästa pappa på fars dag! Tänker på dig och önskar att vi kunde ses oftare.

Jag har min pappa att tacka för mycket. Inte minst för att han höll koll på mig när jag var en vilsen tonåring. Som alla föräldrar har han fel och brister men genom hela min uppväxt har han gett mig väldigt nyttiga råd som har hjälpt mig mycket genom livet. Några av dem har blivit som ett mantra för mig:
"Förlita dig aldrig på någon utöver din familj" "När det gäller utbildning är allt annat oviktigt"

Nyttiga råd som jag önskar att jag tog till mig tidigare.

Ett av mina finaste minnen ifrån barndomen är då han lärde mig cykla. Sådana minnen följer med hela livet.

Hoppas bröderna inte glömmer av att fira dig där hemma pappa! Puss

Tack

Mailen har regnat in sedan i går och jag måste tacka för allt stöd och alla fina ord. Jag hade ingen aning om att jag hade så många läsare. Jag blir så glad när jag får höra att bloggen har hjälpt och inspirerat så många av er!

Imorgon lägger jag till er alla på listan över läsare så ni kan komma åt bloggen. Beklagar att ni måste skapa ett google-konto för att få tillgång att läsa, skulle vilja ha en egen hemsida för bloggen så att det blev mindre omständigt men jag har ingen tid över för att hinna fixa det. Jag väntar tills söndag med att privatisera bloggen så att ni som vill följa mig hinner skicka era mailadresser.
Många skriver och är oroliga att bloggen ska förändras nu när den blir privat. Det enda som kommer förändras är att jag kommer vara mer fri i mitt skrivande då jag slipper känna att jag har ett ansvar som "representant för utbildningen". Bloggen kommer kretsa runt min utbildning och Cluj-Napoca eftersom det är mitt liv. Jag kommer också fortsätta ge tips via bloggen till dem som funderar på att komma ner och studera här.



Just nu är det full förberedelse inför genetikprovet på fredag. Kaffet i högsta hugg som alltid. Det är sluttenta i den praktiska delen av genetikkursen. Vi ska kunna det mesta om kromosomer denna terminen och nästa termin fördjupar vi oss mer i genetiska abnormaliteter. Här är några exempel på vad vi ska fokusera på:

* Chromosome classification (groups)

* Chromosome heteromorphisms

* Karyotyping – indirect methods (blood lymphocytes, amniocytes
* Non-invasive prenatal diagnosis methods

* Prenatal ultrasound diagnosis in Down syndrome

* FISH – Standard FISH, M-FISH, CGH
*DNA sequencing - definition




Känns som att jag måste prestera bra nu och få högsta betyg, dels för att jag har mycket att bevisa för mig själv och dels för att jag har så mycket fritid så det finns ingen anledning att till att inte få högsta betyg.


Pratade med en bekant idag om studieteknik. Det fick mig att tänka en del. Jag har verkligen aldrig lärt mig någon speciell studieteknik. Jag är snabblärd men strukturerar upp mina studier (och allt annat) som en åsna och därför tar allting tid. Skulle verkligen vilja ta en kurs i planering av livet samt studieteknik!


Det känns som att det alltid måste finnas ett överhängande problem här i livet. För att det ska bli någon sorts balans. För mig heter det problemet CSN. Jag har ännu inte fått några pengar och väntar på att ett beslut ska tas. Min ekonomi går på knäna och jag vet inte vad jag ska ta mig till om de beslutar att jag inte ska få något studiemedel. Det är speciella omständigheter när jag har gått om. Jag ber en stilla bön till csn-guden och hoppas att han hör mig. Utan csn kommer jag inte kunna läsa vidare nästa termin. Alltid är det något som sagt.

Sist men inte minst tänkte jag lägga upp en kommentar jag fick alldeles nyss:

"Jag gillar denna blogg. Tack vare Alexandra är jag nu andra årets student. Hon hjälpte mig med råd och information när jag sökte hit förra året och jag vill passa på och tacka henne igen och Sandra.

Om jag lärde mig något, så är det att inte falla för grupptryck, eftersom människor tenderar att festa hela tiden, mestadels svenska folket. Nu har skolan beslutat att inte ta in så många svenskar som man gjort tidigare. Till exempel förra året i en klass av 120 studenter som blev antagna var runt 80% av dem från Tyskland. Tyskar, till skillnad från svenskar verkar göra mycket bra i skolan.

Ett tips till er som gärna vill börja plugga här; Det är ganska enkelt att klara sig faktiskt trots att man läser många olika ämnen parallellt.

1. Hitta din studieteknik som funkar bäst redan i början.
2. Var med på alla lektioner och labbar
4. Visa respekt till professorer (tro mig, detta är inte Sverige där du leker med dina lärare som om de var dina bästa vänner)
5. Undvik grupptryck och festande.
6. Lär dig kreditsystemet,curriculum osv...


Skolan håller på att bygga helt nya lokaler och andra stora byggnader. Om 2-3 år från och med nu kommer man inte känna igen Cluj. Kom ihåg att Rumänien gick med i EU år 2007!

Lycka till!

Tänkte att det kan vara intressant att läsa vad andra säger om utbildningen. Roligt att läsa att fler är positiva och jag är glad att mina råd har varit till hjälp :)

Tillbaka till genetiken, och ni vet vad ni ska göra på fredag kl 10.00! (håll tummarna!)