Då kör vi!

Då var det dags. Dagen med stort D har kommit. Idag kl 16.00 skriver jag kardiologitentan. Jag har inte gjort något annat än att studera kardiologi denna modulen. Detta måste gå bra! Allt under åtta är en förlust, men att hoppas på tio är nog för mycket. Det ska tydligen vara en väldigt svår tenta. Inte svår att klara men svår att klara med bra betyg. Sänd några extra lyckotankar till mig idag! Jag ber en stilla bön att jag håller mig skarp och klar i huvudet hela dagen och kan prestera till max på tentan. Äntligen är det dags!








Tentaperiod


Ännu en tentaperiod har kört igång. Det känns som om tiden står still. Jag vaknar i tystnad, läser i tystnad, äter i tystnad, lägger mig under tystnad och sedan börjar jag om igen. Man vet att det är tentaperiod när ögonen är röda hela tiden för att man sitter inne och läser hela dagarna och kvällarna. 

Jag känner mig hoppfull inför denna tentan. Jag kan mycket både övergripande och detaljkunskap. Jag behöver bara limma fast allt på rätt ställe i hjärnan. Det har ju hänt förr att jag blir så nervös under tentan att jag får en black out och glömmer sådant som jag egentligen vet. Det får inte hända denna gången. 

På torsdag gör jag den skriftliga delen av tentan och på fredag gör jag den praktiska. Sedan är denna modulen över! Vi kör igång redan nästa vecka med den nya modulen. Jag hade behövt några dagar av vila känner jag men det är inte mycket att göra. Det kommer vara full fokus på pediatrik (barnmedicin) och barnkirurgi. Jag är inte så exalterad över det. Det är inte riktigt min grej, jag är lite för känslig när det kommer till sjuka barn. Modulen är ganska tung också. Långa dagar och tidiga morgnar varje dag i veckan precis som denna modulen. Det är ett lite för högt tempo känner jag. Jag hoppas att modulen efter jul blir lite lättare.

Nu på jullovet ska jag hem till familjen äntligen. Vi har pratat om att ta ett lån så att jag kan fortsätta mina studier här nere nu när jag inte får CSN. Det är som jag har sagt tidigare, jag hade aldrig kommit dit jag är idag utan hjälp ifrån min familj. Jag har verkligen haft tur!



Älskade föräldrar. Jag har sådan tur som har er bakom mig! Det gäller resten av familjen också. Mormor och morfar, farmor, Birgit, bröder och morbror Mats. Ni ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Erat stöd har tagit mig långt och gjort mig till den jag är idag. 

Håll nu tummarna på torsdag och fredag för min största tenta detta året. Den betyder mest för mig eftersom det är kardiolog jag vill bli. Det måste bli bra betyg! 


Första tentan år fem

Det blir inte mycket skrivande nu. Jag hittar knappt tid att skriva till min familj. Det är väldigt intensivt. Igår fick jag tentaresultatet ifrån farmakologitentan. Det gick jättebra! Det var en ganska tung tenta så jag känner mig stolt. Nu hoppas jag att kardiologin ska gå lika bra. Jag gör den på torsdag nästa vecka. Jag tänkte passa på att rekommendera en väldigt bra bok som innehåller lite allt i allo. Det är lite som Harrisons fast denna kan man bära runt på:



Den är väldigt övergripande så den fungerar bra när man vill förstå helhetsbilden fort. För mer detaljer vänder jag mig alltid till Harissons.

Hoppas ni har det bra där hemma. Jag kan knappt vänta tills jag får komma hem till jul! 

Det blir inte lättare

Jag förstår verkligen inte hur det kan komma sig att folk sa att det skulle bli lättare efter tredje året! Det är inte lättare någonstans! Vi har 4 moduler varje år vilka är ca 2 månader långa. Jag känner att jag måste läsa väldigt intensivt varje dag för att kunna hänga med bra på lektionerna. Även helgerna när halva modulen gått. Sen när modulen går mot sitt slut och sluttentorna kommer så får vi inga lediga dagar at studera på. Vi har tentaperiod samtidigt som vi går i skolan. Det hjälper inte att lärarna kör gestapo-fasoner mer än någonsin nu. De är extremt hårda med närvaron och de vaktar oss som hökar i klassrummet. Här om dagen var det en tjej som fick frånvaro från lektionen för att hon åt ett äpple. Och igår hotade de oss att alla skulle få frånvaro om inte fler elever kom till föreläsningarna. Men folk behöver få vara hemma och studera nu dagarna innan sluttentan. Jag förstår inte hur de tänker. Vi är inga dagisbarn! Det är för intensivt. Som sagt. Jag förstår inte på vilket sätt detta skulle vara lättare...

Nu på måndag gör jag sluttentan i farmakologi vilken känns väldigt överväldigande just nu. Sedan gör vi kardiologitentan några dagar senare. Den känns inte lika tung. Det spelar ingen roll hur många tentaperioder jag varit med om, det är lika stressigt varje gång.

Det är extra tungt nu eftersom CSN avslog min överklagan om utökat studiemedel. Jag ska åka hem över jul och diskutera en lösning med familjen. Det är mindre än två år kvar men det går inte om jag inte kan ta ett lån.

Suck och stön. Jag har i alla fall lyckats få jobb över jul så att det blir lite extrapengar. Jag håller också på att söka jobb som underläkare till sommaren. Det är lättare sagt än gjort. OM jag får tag i en arbetsgivare som vill anställa mig så måste han/hon skicka in massor av papper för att allt ska fungera. Annars blir det Norge till sommaren. It's all about the money!




Här är mitt altare där jag kommer spendera de kommande veckorna. Ni vet vad ni ska göra med tummarna ;)

Första tentaperioden år fem

Det händer så mycket nu under veckorna. Tiden flyger förbi och jag mår bättre än någonsin! Jag är verkligen i mitt element nu när jag får studera kardiologi! Det känns som att de verkligen tränar oss hårt. Fyra dagar i veckan är vi på hjärtavdelningen från klockan 07.55 till 14.00. Då har vi både praktiska aktiviteter där vi träffar patienter och får vara med under olika undersökningar samt lektioner som hålls av olika doktorer där vi diskuterar teori. 

Jag har redan lyckats hitta en läkare att göra mitt examensarbete med! I kardiologi till och med! Jag trodde inte jag skulle få göra arbetet just inom det ämne jag är intresserad av! Jag har sån tur! (plus att jag tjatade hål i huvudet på läkaren i fråga) Det är så skönt att ha alla papper klara redan nu. Jag ska undersöka förmaksflimmer och hjärtsvikt i olika patienter och presentera ett arbete om det i slutet av utbildningen. Jag kommer jobba med det under två år och jag vill verkligen göra det bra. 

Här kommer lite bilder från veckorna som gått:


Här är jag under en ekografiundersökning. Det innebär att man kan se hjärtat med ultraljud. Vi pratar mycket om det just nu.


Böckerna ligger framme och som vanligt har jag kaffekoppen i högsta hugg. 


Igår hade jag min sista farmakologilektion någonsin. Jag kommer inte sakna de lektionerna :) Farma är väldigt viktigt men det är långt ifrån mitt favoritämne. 


Det är fortfarande jättefint väder här! Det är jättemysigt att gå hem i solnedgången när skoldagen är slut.



Det är en rolig tid i livet. Jag är så full av motivation inför framtiden. Jag vet vad jag vill göra och jag känner mig säker på att jag kan ta mig till mitt mål. Jag har redan börjat leta efter underläkartjänster i Sverige till sommaren. Till jul ska jag vara på hjärtintensiven igen vilket ska bli jätteroligt. Om jag får jobb som underläkare nu i sommar och om jag får mitt CSN-lån beviljat så har jag inget mer att önska i livet just nu. Hoppas hoppas! 

Tack för att ni kikade in!