Äntligen lov!

Det är så skönt att det äntligen blivit lov! Det är så lugnt och tyst. Jag har städat undan alla böcker och block. Jag tänker inte ens titta på dem innan skolan börjar. Jag försöker fokusera på att komma igång med träningen igen men det går segt. Jag har mest sovit tills nu.

Jag har fortfarande inte fått betyget från den sista tentan i gastroenterologi. Det borde komma vilken dag som helst. Jag hoppas på en tia. Då har jag ökat mitt snitt ännu ett snäpp närmre stipendium.

Nu börjar snart modul tre. Vi kommer läsa endokrinologi (kroppens olika hormon och dess funktioner) Oftalmologi (läran om ögat) Hematologi (läran om blod) och en egen kurs om diabetes.

Denna gången är jag mer motiverad än någonsin att studera riktigt hårt. Att få stipendium är min morot. Mitt ljus i horisonten. Det skulle göra så stor skillnad. Pengarna jag kommer tjäna ihop i sommar plus ett stipendium skulle kunna bära mig nästan ett helt år här nere. Jag känner att jag har vad som krävs för att kunna studera så mycket som det behövs.

Här är lite bilder från dagarna som gått:



I fredags var det stor fest. En vän till mig hade bokat bord på ett hotell en bit från Cluj. Vi hade jätteroligt. Det var konstigt att umgås med så mycket folk igen efter att ha suttit inne så mycket. Senare på kvällen gick jag ut och dansade med en rumänsk tjejkompis. Det var välbehövt kan jag lova. Vi dansade utan paus till klockan 05 på morgonen.



Annars har jag som sagt mest sovit. Jag har njutit av att kunna spela en del också som ni ser. Det var längesedan nu. Jag njuter verkligen av bra spel. Det är mitt sätt att koppla av. Stänga av världen för en stund.

Men nu är det dags att ta tag i träningen igen. Gymmet ligger bara 5 min bort så jag har inga ursäkter längre. Det är bara att göra. Ska bli skönt att inte känna mig som en soffpotatis.

Jag vill passa på att tacka för era fina kommentarer också. Det var många som uppmuntrade mig under mina mörka dagar under tentaperioden. Tack ska ni ha!

Tack för att ni kikade in.

Press

Idag är en sådan dag då jag undrar varför jag gav mig in i detta. Tentan idag var extremt påfrestande. Jag väntade på min tur i fyra timmar innan jag fick komma in och bli förhörd av läraren. Och vilket förhör. Jag vet inte om det var min utmattning eller hans sätt att ställa frågorna som gjorde det så svårt. Jag var väldigt säker på mig själv innan. Jag har studerat mycket och jag vet att jag har koll. Men det gick inte bra och han var den typen av professor som gillar att understryka att man gör dåligt ifrån sig. "jag förväntade mig mer av dig Alexandra" "Ni studenter tror att detta är en lekskola" "Hur ska du någonsin bli läkare om du inte kan studera!?" osv. Känner mig helt nedbruten. Jag kan inte minnas sist en tenta gick så dåligt... Jag fick inte ett jättelågt betyg, det blev en åtta, men det var känslan av att bli förnedrad som sitter i fortfarande. Jag var så trött och sliten och jag förstår fortfarande inte exakt vad han ville ha svar på.

Denna tentaperioden är en mardröm, och nästa modul ska bli likadan säger de nu. Jag vet inte vart jag ska hitta styrkan. Det är sista delen av tentan imorgon och jag är för trött för att ens förstå vad jag läser. Det får räcka nu. Sömnberövad, förnedrad och totalt sönderstressad. Det är ironiskt att man studerar för att rädda liv så ska man ha ihjäl sig själv i processen...

So far so good!

Det blev näst högsta betyg i farmakologin! Har inte kommit ner på jorden ännu! Jag firar med en stor cappuchino till kvällsstudierna. Imorgon är det dags för praktiska delen i gastroenterologi och på onsdag är det teori. Måste fortsätta repetera.

Jag är så lycklig! En nia! Jag pluggade hårt och det gav utbetalning. Nu är det bara två dagar kvar av konstant stress sedan är jag fri! 

Bara en tenta till

Hade ingen aning om att det var fredag idag, dagarna flyter ihop. Tiden försvinner och allt cirkulerar kring hur mycket jag hinner repetera innan dagen är slut och jag måste sova igen. Varje minut räknas nu. Det är en stor tenta. Sista gnuttan energi ska tryckas ut och jag ska klara mig med marginal över mållinjen. Bara lite kvar nu. Nästa fredag vid denna tiden är jag fri. Helt min egen. Inget mer hetsplugg! Men det är en bit kvar innan det är över för denna gången. Bara...lite...till


Nya tag ännu en gång

Det är ännu en tidig morgon och jag har börjat lägga upp planeringen inför nästa stora tenta. Vi har ett berg av material men gastroenterologi är lite sammanvävt med de andra ämnena vi läst så det känns som att jag har en bra överblick. Det är detaljerna som ska bankas in. Det är ett roligt ämne också. Man känner verkligen att man ska bli läkare när man studerar det. Inte som farmakologi där det känns som om man lika gärna kunde ha suttit och lärt sig hela telefonkatalogen utantill. Namn och nummer som bara ska tryckas in i huvudet. Ryser bara av att tänka på gårdagen.

Men det jag gillade med tentan igår var att den var så grundlig. Många olika typer av "cases" där man fick tillfälle att pröva sin kunskap. Och det var intressant att få diskutera olika behandlingar med läraren. Jag fick till exempel frågan hur jag skulle hantera en patient med hepatit på gränsen till cirros och grav depression. Hur skulle jag lägga upp behandlingen med tanke på att interferoner förvärrar depression ganska rejält. Vi diskuterade kring olika lösningar och det tyckte jag var intressant. Speciellt eftersom läraren som förhörde mig var psykolog som hade handskats med liknande fall många gånger. Det var ett givande samtal vilket jag uppskattar. Problemet är bara hur det gick på den teoretiska delen. Det känns som att den tentan var gjord för läkare som håller på att specialisera sig, inte fjärde årets läkarstudenter. Jag förstår att folk bröt ihop och grät utanför. Detta är en hemsk tentaperiod... Och väntan på resultatet är värst. En vecka av ångest inför resultatet ligger framför mig.

Men nu tar jag nya tag. Garderad med kaffe och Harrisons böckerna. Jag hoppas innerligt att denna tentan går bättre än farmakologin!




Vilken fruktansvärd tenta!

DET var verkligen det värsta jag upplevt på länge. Tentan höll på i tre timmar och det var nästan de svettigaste tre timmarna i mitt liv som läkarstudent tror jag. Känner mig helt tom nu....


Första delen bestod av 50 MCQ frågor (man ringar in a,b,c eller d). Extremt detaljerade frågor. Jag tänkte verkligen så att jag svettades. Gud. Sedan 2 öppna frågor. Jag fick "bismuth citrate" och "low molecular weight heparin" det var lite lättare men jag blandade ihop doseringen lite smått på den första frågan.

Sedan gjorde vi den praktiska delen som gick bra. Jag fick frågor om hepatit, hyperlipidemi, antikoagulanter osv. Det blev en tia tack och lov.



Jag pluggade riktigt hårt inför denna tentan. Riktigt riktigt hårt. Jag trodde det skulle gå bättre på den skriftliga delen men jag känner mig smått osäker. Jag brukar alltid få 7 eller 8 i farmakologi och nu vill jag verkligen ha 9! Om en vecka får vi resultaten. Är jättenervös!

Nu ska jag sova. Hade tänkt börja direkt med gastron men jag orkar inte. Jag har lite mindre än en vecka på mig. Kan fortfarande inte fatta att det var så utmanande idag. Känns som om jag varit i en tornado, eller ett krig. Helt slutkörd. Lite besviken på mig själv att det inte gick bättre nu när jag gav så mycket....







Farmakologitentan


Så här såg det ut i början av denna tentaperioden, jag var hoppfull och full av energi. Just nu är jag ungefär motsatsen till hur jag ser ut på bilden. Håret står åt alla håll, smutsig disk överallt, har bott i mina mjukiskläder sedan i måndags och jag har så ont i ryggen att jag håller på att tappa det.

Biokemitentan i måndags gick okej. Det var så många som sa att den skulle vara lätt att klara av så jag fokuserade mindre på den och mer på farmakologin. Men det var många som failade. Tack gode god att jag tog mig lite extra tid att läsa igenom materialet! Man ska aldrig lyssna på rykten. Jag gillar att ta det säkra före det osäkra...

Hinner inte skriva mer nu, den frruktade farmakologitentan är imorgon. Spelar ingen roll hur mycket jag repeterar, alla konstiga namn snurrar i huvudet. Jag vill så gärna göra bra ifrån mig imorgon. Har lagt ner mycket tid på detta under modulen.

Håll tummarna imorgon kl 16! Kram


Min tionde tentaperiod

Detta är min tionde tentaperiod i mitt liv. Insåg just det. Kan inte fatta att man känner likadant varje gång. "varför pluggade jag inte mer under terminen/modulen?" "varför har jag inte utvecklat ett bättre sätt att memorera på?" "varför lär jag mig aldrig?" osv osv. Samma klagosång varje gång. 

Men det går åt rätt håll. Jag har läst och repeterat och sammanfattat i god tid innan tentan denna gången. Det är småsaker så som portfolio som ska sättas ihop nu i sista minuten. 

Det blir nog inte tior i allt så som jag hade hoppats denna modulen men nu känns det som om jag skulle kunna klara av det till nästa modul. Jag blir sakta men säkert bättre på att planera mina studier. Usch, nu slutar jag skriva innan jag kommer på att det kanske är för att jag håller på att bli gammal...

Ska bli skönt när tentaperioden är över! Glömmer alltid hur tradigt det är att gå upp tidigt och repetera samma saker dag ut och dag in under tentaperioderna. Man vill verkligen inte se böckerna mer i flera veckor efter tentorna.

Men nu kör jag på. Läsa läsa läsa! Repetera tills ögonen blöder! 


(det räcker inte med en kaffekopp)