Vintern är här





Så här ser det ut nästan precis utanför min dörr. Det är vinter och man kan inte ta miste på att julen finns runt hörnet. Vintrarna är ofta vackra här. Stora snöflingor faller stilla om kvällarna och dagarna är soliga och gnistande vita. Det är en vacker stad jag bor i.



Det har varit mycket firande här nu kring jul. Förra helgen kunde jag se fyrverkerierna från mitt fönster. Runtom i staden har de smyckat med julateraljer och på piatsa Unirii har de öppnat en isbana och suttit upp en karusell för barnen.



Modul två är redan i full gång. Jag är fortfarande helt salig. Det är riktigt roligt och jag vill bara att kvällarna ska ta slut så jag kan komma upp till nästa dag i skolan. (okej, inte varje dag men väldigt ofta). Det kan bli lite långrandigt ibland på genomgångarna eftersom vi redan har läst så mycket om det vi går igenom nu. Som GERD, levercirros, magsår osv. I förrgår suckade hela klassrummet ljudligt när läraren slog ut händerna och frågade "have you ever heard of something called barrets esophagus"!? Frågan är vad vi inte vet om barrets vid det här laget.... 

Vi läser mycket av det som vi studerat tidigare i tvåan och trean men nu är fokuset mer på det kliniska. Tex hur hanterar vi en patient som visar symptom på tex GERD. Allt från klinisk undersökning, patologisk analys, alla tester och sedan en behandlingsplan. Vi diskuterar olika fall och vår lärare utmanar oss mycket. Ställer direkta frågor och diskuterar våra svar med gruppen. Det känns som om man blir formad nu. De vill få oss att tänka själva och dra egna slutsatser. Det är det som gör en bra läkare tor jag. Att man snabbt kan sätta ihop alla tecken och symptom och sedan fastställa en diagnos.

Farmakologin kan nog bli utmanande. Kemin känner jag mig inte orolig över ännu. Runt den 14e januari har vi sluttentorna för modul två. Det kommer bli en del studerande över jullovet. Men jag kommer hem till familjen i alla fall. Tack och lov. Det ska bli så roligt att se alla igen. Jag är tött på att sitta ensam här nere på jul nu! 

Hoppas ni får en trevlig helg. Jag hoppas jag får mig själv att studera största delen av min. Det gör det inte lättare när jag har GTA 5 nära till hands :))

Kram!

Första dagen modul 2

Vilken dag! Jag är så lycklig. Kärleken till medicin är stor idag och jag känner att jag brinner för det jag läser mer än någonsin. Dagen började med internmedicin och vår grupp har fått en fantastisk handledare på kliniken! Han tog sig verkligen tid och diskuterade olika fall med oss. Vi tog anamnes och fick diskutera oss fram till olika diagnoser och han fick ta pulsen på vår kunskap. Det kändes fantastiskt att kunna lägga fram argument för olika diagnoser samt diskutera vilka steg man ska ta i patientens behandling. Vi får verkligen användning för all den kunskap vi lagrat i huvudet under de teoretiska åren. 

Varje morgon kl 08.00 ska vi delta under läkarnas morgonmöte där de diskuterar olika medicinska fall de varit med om, eller så diskuterar de nya medicinska upptäckter och vi får delta och ställa frågor. Efter det går vi bredvid vår handledare på hans ronder på sjukhuset och pratar med patienter och diskuterar sedan tillsammans. Vi ska också delta under olika undersökningar så som endoskopi och ERCP. Så varje dag kl 08.00 till 14.00 är vi på kliniken. Sedan läser vi farmakologi och klinisk biokemi denna modulen också och schemat är tuffare än det var under modul 1. Men det gör inget nu när det är så intressant! Som läraren sa idag: "Ni är unga läkare allihopa. Det är nu er resa börjar på allvar". 

Det känns så nära nu, så verkligt. Om mindre än två år är jag läkare. Det är helt sjukt!