Första veckan termin sex

Det är fjärde dagen i skolan och jag är redan helt slutkörd. Jag har längre skoldagar än någonsin och ofta, som idag, har vi kurser i tio timmar utan en enda rast.






Som tur är fokuserar vi mycket på hjärtat denna terminen. Det är verkligen jätteintressant. Semiologin är roligare än någonsin. Idag fick jag för första gången höra patologiska hjärtljud genom stetoskopet. Vi började med grunderna så som att kunna perkutera hjärtats avgränsning i thorax. Vi gick också igenom hur man hittar hjärtats apex och vilka avvikelser som är vanliga gällande puls och hjärtslag. Vi fick lyssna på klaffel, stenos och uppstötningar (Inte säker på de svenska termerna). En av patienterna hade ett artificiellt hjärtvalv vilket gav ett väldigt unikt mekaniskt ljud vid auskultation.

Det häftigaste på hela dagen var när vi fick lyssna på ljudet som uppstår när hjärtats klaffar inte fungerar som dem ska, "hjärtsorl" eller "blåsljud" tror jag det heter på svenska. Vi säger "murmur". Också ett väldigt prominant ljud som gick att urskilja tydligt.

Tyngst denna terminen är utan tvekan patologisk fysiologi och morfologi. Patologisk fysiologi med alla dessa olika hormon och reaktioner som påverkar andra reaktioner som sedan påverkar andra reaktioner, osv. Och morfologi med tusentals bilder på olika typer av sjukdomar. Semiologin är lika tung men där är det så lätt att hänga med eftersom allt är så intressant och direkt relaterat till klinisk medicin. Patologisk fysiologi känns så abstrakt även om det handlar om grunden till alla sjukdomar.

Gud jag är så trött så ni får ursäkta att jag formulerar mig dåligt. Jag ska kasta mig i säng nu.

Jag är smått orolig för hur jag ska hinna ligga i fas med allting. Hittills har jag inte kunnat studera mer än tre timmar om dagen efter skolan och jag behöver mycket mer om jag ska nå ännu bättre resultat nu nästa tentaperiod. Jag vill inte behöva viga varje minut av helgen till bara studier. Och utöver allt studerande vill jag komma igång med träningen. Men då måste jag skära ner på sömnen om jag ska hinna med det. Blir irriterad på att tiden flyger så fort. Jag hoppas att det blir bättre nästa vecka när jag kommer in i den höga pulsen lite  bättre.




Lov





Äntligen är jag ledig! Jag njuter för fullt och passar på att sova ut och varva ner så mycket jag kan. Inga måsten, inget spring, ingen ångest. Inte denna veckan. Det är mycket fokus på att söka sommarjobb just nu dock. Jag hoppas att något ska nappa snart. 

I fredags var jag ute och firade att tentaperioden gick så bra. Jag hade tänkt umgås mer med vänner nu när jag har tid men jag orkar inte mycket. Vill komma iväg till gymmet också men jag känner att jag behöver mer tid att återställa mig efter allt som varit. Min vältränade starka kropp är numera ett minne blott. Men det har det varit värt!



Här är några av oss ute på en av klubbarna i Cluj. Det var skönt att ta sig ut igen efter nästan ett halvår av stillasittande. Jag firade och dansade tills jag inte orkade stå upp mer. En riktigt rolig kväll i gott sällskap. 

Imorse fick jag äntligen resultatet i patologin. Det blev en tia i slutbetyg! Ett lyckat slut på en lyckad tentaperiod. Nu när det har gått så bra börjar jag fundera på stipendium. Men ska jag ha en chans måste jag vara bland de nio bästa i min klass. Det kan vara att sikta lite för högt men det är välbehövt eftersom jag måste betala själv för mina sista två år här nere. Att få stipendiepengar hade löst många problem. 

Idag fick vi schemat inför denna terminen också. Jag har redan börjat planera så smått vilka böcker jag ska köpa när CSN kommer. Jag är lite orolig inför mikrobiologin. Jag var inte speciellt bra på det i tvåan och det får jag igen för nu. Jag ska försöka hitta en riktigt bra bok och läsa ikapp det jag missat nu under terminen. Jag skulle nog säga att det är ett av de ämnen jag verkligen ogillar att studera. Men det måste göras. 






Jag antar att det kommer vara som förra året då jag var i grupp 5 i alla kurser utöver semiologi (internal medicine) där jag var grupp 7. Det innebär långa dagar hela veckorna utom fredag. Men det hade jag väntat mig. Det ska bli kul att få starta på ett "rent blad" igen och få möjligheten att göra allt rätt från början. Få planera mina studier så att jag kan nå ännu bättre resultat nu i juli. 

Jag gillar verkligen att studera. Nu mer än någonsin. För varje år som går blir jag mer mån om att göra det bästa av min chans i livet. Ibland kan jag inte fatta att jag är så lyckligt lottad. Det fanns en tid när det såg väldigt mörkt ut. Jag försöker påminna mig själv varje dag om att vara tacksam och inte ta någonting för givet. 




Tentaperioden är över

Ledsen att det har tagit ett tag att uppdatera och berätta hur det har gått. Igår efter tentan gick jag hem och sov ända tills klockan 15.00 idag. Kan inte minnas sist jag sov så tungt. Det känns helt fantastiskt att hälften av det svåraste året på hela läkarlinjen nu är bakom mig. Jag har klarat alla mina tentor och kommit ut levande på andra sidan! I mitten av tentaperioden tvivlade jag verkligen på att jag skulle klara av detta. Efter denna månaden ska jag aldrig mer klaga på att det är jobbigt att studera. Eller klaga kommer jag nog göra ändå men jag kommer aldrig mer säga till mig själv att någonting är omöjligt. Jag har klarat detta. 
Nu klarar jag allt.

Jag har lärt mig så mycket under denna tentaperioden och jag tänkte dela med mig lite i senare inlägg och tipsa om studieteknik som jag tycker fungerar bra för mig. 

Men nu är det hög fokus på att vila. Jag har fortfarande hjärtklappningar och spänningar i hela kroppen. Jag har tappat nästan hälften av mitt hår också. Det är det läskigaste tecknet på stress tycker jag. Stora klasar av hår som ramlar av. Jag hoppas att jag kan planera nästa tentaperiod ännu bättre så att jag slipper stressa så här nästa gång. 

Sammanlagt har jag fått tior på nästan alla mina praktiska prov och de teoretiska har varit allt mellan sju och tio. Men nästa tentaperiod ska jag klättra ännu högre. Göra ännu bättre ifrån mig. Nu vet jag att jag kan och det känns helt fantastiskt! 


Detta är den bästa tiden hittills i mitt liv



Förvirrad

Försöker orientera mig i alla dessa cancerformer... Börjar bli smått galen. Lipomas, sarcomas, lymphoma, carcinoma, melanoma.... Och alla dessa histopatologiska bilder som man ska känna igen...







Dom är ju smått lika kan man säga. Tusentals namn, tusentals undergrupper. Alla smått lika varandra. Suck. Vi kommer få en fråga minst från varje kapitel, inflammation, cirkulation, cell anpassning och cancer. Patologi är riktigt tungt. Inte för att det är så svårt att förstå sig på det man läser utan för att det är så otroligt mycket. Och mikro delen av kursen är utmanande. Identifiera vävnader i mikroskop är inte min starka sida. Annars tycker jag kursen har varit väldigt givande.

Jag hoppas på bra betyg. Semiologi, farmakologi och patologi var det jag ville ha högt betyg i denna terminen. Hoppas hoppas! Bara en dag kvar nu!!

Angående mail

Ledsen att jag inte svarar på era mail just nu. Det är bara två dagar kvar till sista tentan sedan ska jag ta tag i mitt liv igen och svara er alla. Håll tummarna för mig på onsdag morgon. Sista tentan! Måste bara orka det sista nu. Orka läsa och lära det sista. Bara lite till sedan är jag fri. Känns som om det har gått flera år....


Bara lite kvar nu

Nu är det tungt! Sista biten innan tentaperioden är över. Det är så svårt att hålla uppe disciplinen nu. Känns som om jag är helt uttömd. Igår gjorde jag kirurgin. Det kändes helt okej men det är inte en speciellt tung tenta. På den praktiska delen fick vi sätta in dropp i lärarens vener. Det var häftigt. Praktiska gick jättebra, teoretiska vet jag inte men det kändes helt okej. 


 Nu är det patologi (morphology) som gäller på onsdag och det är en tyngre tenta. Det är som histologi fast med både makroskopiska och mikroskopiska bilder. Vi ska kunna identifiera allt ifrån tuberkulos till olika former av cancer under mikroskop samt genom att titta på preserverade organ. Just nu känns det okej. Jag har läst igenom allt och jag har bra anteckningar från alla lektioner. Men jag märker hur jag börjar bli för slapp. Sover till åtta, tar alldeles för långa lunchpauser osv. Disciplinen vill inte riktigt infinna sig. Tror det beror på att allt har gått så bra och nu är självförtroendet lite väl högt. 

Bara...lite...till...

Kan inte tro att det är sant!

Semiologin, farmakologin och patologisk fysiologi är avklarade! Jag har klarat det som jag inte riktigt trodde var möjligt. Jag kan inte tro att det är sant! Äntligen kommer ljuset! Tentaperioden är inte klar ännu men det värsta är över och hittills har jag klarat alla mina sluttentor. Det var ett tag som jag inte trodde att jag skulle klara av denna tentaperioden. Helt sjukt att det har gått så bra! Jag rider på en stor våg av endorfin och adrenalin just nu, jag älskar kicken som kommer med avklarade tentor. känns som om jag kan klara vad som helst!





Sluttentan i farmakologi

Jag vet att jag ofta säger det men detta var verkligen den värsta tentan jag någonsin gjort. Den praktiska delen bestod av olika kemiska uträkningar och sedan fick vi två läkemedel var som vi skulle kunna allt om samt skriva recept. Men det gick bra, jag satte tian. Jag var helt överlycklig och jag känner verkigen att jag förtjänade det eftersom jag har pluggat så mycket jag bara har kunnat. Plus att jag läst farmakologi under terminen för att jag hade fått höra i förväg att kursen var så tung.


Jag svävade på moln idag tills jag plötsligt insåg att jag glömt nämna några viktiga saker på den teoretiska tentan. Som tex CYP450 roll i metabolismen i pharmakocinetics. Och den ångesten är inte att leka med. Nu vet jag inte om jag har klarat den teoretiska även om jag satte tian i den praktiska. Jag hoppas verkligen att jag har klarat mig. Detta skulle vara den värsta tentan att ha i bagaget till sommaren. Ovissheten gör det svårt att plugga till nästa tenta. Jag blir så arg på mig själv som blir helt blockerad så fort jag är stressad. Ångesten river och sliter i mig. Jag hoppas att allt jobb under terminen och mitt höga betyg på praktiska lyfter upp den teoretiska biten. Jag får resultatet på onsdag....

Nästa tenta är kirurgi om fyra dagar och sedan patologi. Som jag sagt tidigare. Klarar jag detta så klarar jag allt.

Den trettonde februari är det över! Då komer jag ut på andra sidan. Håll tummar och tår tills dess är ni snälla

Farmakologi

Listor listor och mera listor. Farmakologi är hemskt. Och samtidigt vet jag att det är jätteviktigt att jag lär mig ca 10 läkemedel ifrån varje klass. Men nu när jag tittar på alla mina listor ser det ut som jag har gjort en väldigt lång inköpslista till en utomjording..... Carbachol, scopolamin, phenoxybenzamine, prazozin osv. Det känns som att kapitlet om alfa och beta blockerare är det som är viktigast. Jag skulle "bara sammanfatta det viktigaste" och hänga upp det på väggen:


Det gick inte så bra. Det är ett hav av kunskap. Men jag gillar att hänga upp listor på väggarna. Då kan jag gå runt i lägenheten med min kaffekopp och repetera högt för mig själv medan jag tittar på listorna. Det känns som att jag lär mig bättre när jag står upp.

Efter denna tentan är i alla fall det värsta över. Bara fyra tentor kvar sedan. Bara lite kvar! Jag är så tacksam för allt jag har fått lära mig dessa veckorna. Jag bygger upp mitt själförtroende nu inför praktiken i Sverige till sommaren. 

Tillbaka till inköpslistan! Håll tummarna imorgon kl 09 är ni fina.