Julafton


Det har varit en ensam jul. Jag studerade en del och gick och la mig tidigt. Det är första och sista gången jag är helt ensam på julafton. Jag känner mig lite som Ebenezer Scrooge. Bitter och ensam på jul.






Det går långsammare med studierna än jag väntat mig. Jag har fokuserat mycket på farmakologi under lovet men knappt tagit tag i patologisk fysiologi. Ångesten börjar krypa i mig nu och tentaperioden närmar sig med stormsteg. Mitt största problem är att jag måste skriva ner saker samtidigt som jag läser. Jag läser lärarens material tillsammans med böckerna jag har hemma och sedan skriver jag ner det viktigaste ifrån dem båda. För mig fungerar det bäst och jag lär mig och kommer ihåg väldigt fort bara jag skriver ner allt och repeterar en eller två gånger. Men nu har det gått en hel vecka åt bara farmakologi. Det är för mycket. Usch får ångest bara av att skriva om det. Måste fortsätta nu.







Ledsen att bloggen är så tråkig. Jag får ge den ett ansiktslyft efter tentaperioden. Om jag överlever.

Hoppas ni hade en roligare jul med vänner och familj. Och ett gott nytt år till er alla. Mitt nyårslöfte ska nog bli att utveckla en effektivare studieteknik. Bara jag visste hur.

Tack för tipsen på böcker! Ni är underbara. Jag är så glad att bloggen kan hjälpa mig i sådanna stunder när jag inte vet vem jag ska fråga.



Tillbaka till farmakologin. Jag tycker det är riktigt roligt nu när jag förstår mig på det autonoma nervsystemet och hur olika läkemedel fungerar. Jag läser om allt från ögondroppar till hjärtmedicin. Denna terminen går vi igenom cholinergic agonists/antagonists. Adrenergic agonists/antagonists, dopamin, alla läkemedel som påverkar dessa och de olika receptorerna. Jag har läst mycket om alzheimers och vilken effekt olika mediciner har på sjukdomen. Läkemedlens effekt på hjärtat är också väldigt intressant nu när jag förstår hur det fungerar. Sådant gör mig "hungrig" på kunskap. Haha det låter konstigt på svenska. Det är svårt att skriva om vad vi läser på svenska eftersom jag läser allt på engelska. Jag kan alla termer på engelska men har ingen aning om vad det heter på svenska så ibland känns det som att jag låter dum när jag försöker förklara. Ni får ha överseende. Tillbaka till böckerna. Kram på er!





Behöver hjälp

Just nu sitter jag och strukturerar upp allt material inför jullovet. Det känns som om jag ska gå i ide och bunkrar upp inför vintern. Jag har sorterat och planerat sedan i måndags och jag försöker göra en plan för hur jag ska ta tag i allt. Jag har insett att min största svaghet är EKG i patologisk fysiologi. Jag kan grunderna gällande EKG men jag behöver en bok som fokuserar på patologiska ändringar i PQRST-komplexet. Internet hjälper inte och mina anteckningar ser ut som hieroglyfer som bäst med olika kurvor och siffror överallt. Jag förstår inte hälften av det. Jag har försökt med Internet men det hjälper mest för att förstå sig på EKG generellt. Jag behöver en bok som går igenom de vanligaste patologiska förändringarna och hur man identifierar dem. Men också lite basics så som att räkna ut medianpuls och tachycardia samt bradycardia. Jag känner mig väldigt osäker på det mesta som har med just ekg att göra och eftersom en tredjedel av sluttentan i patofysiologi ska handla om just ekg och olika patologiska ändringar i pqrst-komplexet så börjar jag bli orolig. Så jag undrar: 

Är det någon som läser bloggen som kan rekommendera en bra bok om EKG och de vanligaste förändringarna i pqrst-komplexet?

Jag har hittat många alternativ på adlibris men jag skulle vilja höra vilka böcker som hjälpt andra läkarstudenter innan jag bestämmer mig. Det finns tusentals att välja mellan. Så maila gärna mig eller skriv kommentarer om ni har någon bra bok att rekommendera. Det måste vara en bok på engelska dock. Något i stil med pathophysiology of the heart med fokus på ekg. Hade varit fantastiskt om ni hade lite tips.

Nu ska jag iväg på kirurgi. Jag hoppas på att få se något intressant idag. I början av terminen var allt väldigt fascinerande men nu har jag sett så många operationer speciellt "varikosa vener" tror jag det heter på svenska. Operationer där de tar bort utvidgade vener oftast på äldre personer. Jag hade velat se något mer komplicerat. Deep vain thrombosis hade varit intressant. Det har vi läst mycket om.

Hoppas ni får en bra dag!




Fredag!

Äntligen fredag! Jag lyckades hålla ut hela långa kalla veckan. Det tar emot lite nu när vi har extralektioner inför jullovet och jag vill bara ha lov så jag kan börja strukturera upp allt jag måste läsa inför tentaperioden. Just nu känner jag mig hoppfull och i någorlunda fas.


Jag gjorde veckans genidrag i förrgår. Vi övade på att injicera och sätta in intravenösa katetrar. Allt gick bra när jag satte in nålen och jag fick katetern på plats utan problem. När jag drog ut nålen var jag dock lite skakig och slant en aning. Jag skulle fatta tag i nålen fort men istället råkade jag köra den rakt igenom skinnet mellan tummen och pekfingret. Jag tror inte det kan gå mycket sämre än så. Väldigt pinsamt...




Men övning ger färdighet och nu känner jag mig lite säkrare. Annars har veckan gått bra. Idag fick jag dock ta igen de timmarna rumänska som jag missade i början av terminen när jag sprang på dekanatet så mycket. Fyra timmar rumänska är väldigt dränerande. Jag känner mig redan redo för sängen. 

Det är värt att nämnas att några av studenterna här i Cluj organiserade en välgörenhetsdag i onsdags då alla elever på universitetet gick ihop och köpte varsin present till barnen på barnhemmen runtom i Cluj. De elever som organiserade det hela kontaktade flera barnhem och via facebook kunde vi alla välja varsitt barn att köpa en julklapp till. Vi kunde också köpa saker som barnhemmen behövde så som t.ex. pennor block och skolväskor. Jag tycker det var otroligt fint gjort och jag hoppas att det blir mer sådant i framtiden. 


Många av studenterna samlades och hjälptes åt att slå in paket och sedan klädde några av dem ut sig till tomtar och gick till barnhemmen och delade ut paketen med barnens namn på. Det är så fint att jag blir tårögd bara av att skriva om det. Alla barn förtjänar att få julklappar. Jag köpte en legohelikopter till en liten pojke på ett av barnhemmen. Jag önskar jag hade kunnat se alla barnen öppna sina paket. Det finaste med julen är hur glada barnen är tycker jag.

Hoppas ni får en trevlig helg. Kram på er!





Vintermörker


Så här ser det ut bara några meter utanför min dörr. Cluj är så vackert att titta på. Men ack vad hemskt det är att traska till och från skolan i detta snöovädret. Och värre blir det för varje dag. Idag gick det inte att gå på trottoaren ens. Alla halkar runt i snödrivorna och stora snöblock faller från taken. Jag fick ett i huvudet imorse utanför sjukhuset. Som tur är var det snö och inte is men det var en hel snödriva. Rakt i huvudet, in under jackan och så  klart höll jag just på att lägga ner saker i min skolväska så den blev helt full av snö. Det måste ha sett väldigt roligt ut.


Det var en intressant kirurgilektion idag. Även om handledaren var ett praktexempel på hur rumänska lärare kan vara när de är hårda vilket får en att känna sig som en väldigt liten mus. Jag vet inte om jag kan kalla handledarna för lärare då de är kirurger inom olika områden. Så jag kallar dem för handledare istället. I vilket fall var han av den typen som pekar ut en elev och sedan förhör den eleven framför alla andra. Idag fick vi frågor om allt från anatomi till kemi och kunde man inte svara blev man förlöjligad. En kille som inte visste vad Wirsung duct var fick sig en riktig kalldusch. Läraren stönade högt och frågade honom "vet du ens hur många jul en bil har"!?. Killen visste att Wirsung duct är samma sak som major pancreatic duct men råkade säga bile duct istället. Antagligen på grund av nervositet. Jag tycker det är bättre att läarere är hårda än för snälla. Bara de är rättvisa. Men när de förlöjligar elever resulterar det bara i att ingen vågar svara på frågor istället.

Men han lät oss se mycket saker och en av oss fick ta blodprov helt själv och en annan utförde en prostataundersökning. Det är stort. Vi fick också vara med på ultraljud och han förklarade hur man identifierar alla organ i buken och hur man kan se t.ex. cancer eller leversjukdom.

På semiologin lyssnar vi mycket på lungorna och jag har börjat lära mig att korrelera olika ljud med olika lungsjukdommar riktigt bra nu. Det hjälpte mycket att vi fick lyssna på olika andningsljud på skolans simuleringscenter. Vi fick använda våra stetoskop och lyssna på en docka. Man kan ställa in olika patologiska ljud så som "knastrande" vilket är vanligt vid lunginflammation. Det var användbart att få lyssna på dockan innan vi började med patienter. Jag har också äntligen denna veckan lärt mig att utföra perkussion korrekt. Det tog ett tag innan poletten ramlade ner. Perkussion innebär att man "hamrar" med fingrarna över lungorna eller andra organ på ett speciellt sätt vilket genererar ljud. Ett dovt ljud indikerar tex vätska/cancer i lungorna medan hyperresonans indikerar emfysem. Det är häftigt att kunna höra organen och kunna avgöra om något är fel. Igår hade vi en kvinna på kliniken som hade svårt att andas. Efter att ha utfört perkussion var det tydligt att ljudet var dovt på hennes högra lungbas. När jag lyssnade med stetoskopet hörde jag knastrande och kunde därför gissa diagnosen lobulär lunginflammation. En annan kvinna hade samma symptom men perkussionen genererade dovt ljud på båda sidor vilket kan betyda att hjärtats vänstra kammare inte fungerar som det ska. Det är mycket lunginflammationer och emfysem just nu så det var intressant att se något annorlunda. Då och då kommer det in patienter med fibros och andra lite mer sällsynta diognoser men det blir inte så ofta.

Jag ska försöka vara en del på kliniken nu under lovet så att jag har möjlighet att undersöka patienter själv. Det är svårt när vi är så många och det hade varit en stor möjlighet att få utvecklas om jag kunde gå själv med min handledare. Jag hoppas att det ska gå bra. Annars kommer jag bli smått galen av att bara sitta inne och häcka i tre veckor här i Cluj.

Nu är det sängen som gäller. Jag orkar knappt hålla ögonen öppna efter klockan nio. Dagarna är långa och proppfulla av nya saker att lära sig och jag känner inte att jag är utmattad förens jag kommer hem och sätter mig ner. Då är det som att all energi bara lämnar kroppen. Det är knappt att jag orkar äta kvällsmat. En städerska och en mattant hade varit en fin julklapp kan jag lova.

Det är inte så kallt i Cluj som i Sverige. Bara några ynka minus. Men det snöar jättemycket och blåser extremt mycket. Det har bara gått tre dagar sedan snön började falla och jag är redan dödstrött på det. Våren är min årstid och jag har aldrig längtat så mycket efter den som jag gör nu. Det enda som är tråkigt med våren är att sommeran är så nära inpå. Jag är inte jätteförtjust i den.

Jag hittade en bild igår som togs för ca tre somrar sedan när Veronica var här och hälsade på. Det slår mig hur tiderna förändras. Hur jag är någon annan nu.


Men om allt går som det ska detta året så ska jag fira som aldrig förr. Det är ett som är säkert. Det känns dock väldigt långt bort just nu. Jag måste komma i mål innan jag kan fokusera på att ha kul och slappna av. Att ha åstadkommit en bachelor i medicin är en ganska bra anledning att fira.

Tack för att ni kikade in!




Snökaos

Farmakologitentan gick jättebra. Vi fick frågor om "transporters of drug in blood" "Excretion of drug from kidney" och "G-protein coupled receptors, mechanism of action". Jag kände mig säker på allt med glömde ett protein på första frågan. Kan bli en tia ändå. Det svåraste just nu är patologisk fysiologi och EKG. Jag ska ta tag i det på allvar nu över lovet. Jag vet hur man läser av ett EKG problemet är alla patologiska ändringar i pqrst komplexet.

Det känns bra att det snart är lov så jag kan strukturera upp ett studieschema nu inför tentaperioden. Det är ett berg av information och jag är tveksam över hur jag ska tackla allt. Nu är jag tacksam för alla småprov under terminen som har tvingat mig att ha en någorlunda översikt på allt. I mitten av januari kör tentaperioden igång.

Just nu är det snökaos i Cluj. Så här såg det ut igår kväll


Och idag är det ännu värre. Runt en halvmeter snö ute på bakgården. Jag undrar hur trafiken ska klara av detta. Det känns väldigt skönt att vara inomhus. Denna sista veckan i skolan innan lovet kommer bli kämpig. Mörka tidiga morgnar i snökaos är inte riktigt min grej. Men det är bara en vecka kvar innan ledigheten. Nästan alla åker hem nu denna veckan så det är inte många kvar på lektionerna. Det blir nästan helt öde sedan mot jul. Detta blir min första jul någonsin som jag firar helt ensam. Men det är mitt val. Detta året får jag offra julen och ge skolan mitt allt. Sedan är det värsta över. Sedan är jag halvvägs i mål!

Det är så vackert i Cluj nu när de har suttit upp juldekorationerna över hela stan:


Lika vackert varje år. Om det blir så att jag byter till Sverige i fyran (jag vet att chansen att komma in är liten men jag hoppas ändå) kommer jag sakna Cluj. Väldigt väldigt mycket. Men det är saknaden efter familjen och problemen med ekonomin som gör det väldigt svårt att stanna kvar här.....

Men nu ropar böckerna på mig. Hoppas ni har det bra där hemma. Kramar från ett iskallt snötäckt Cluj!






Datorkrasch

Datorn har lagt av igen sa nu hamnar bloggen pa is ett tag. Jag kommer stanna har i Cluj over julen och plugga. Tentaperioden ligger sa nara inpa efter jullovet sa jag vagar inte riskera att tappa studietakten. Ni far ursakta hur jag skriver men jag sitter vid ett engelskt tangentbord.

Jag ska forsoka fa tag i en billig netbook nu i helgen. Man blir verkligen handikappad utan egen dator.

Pa fredag ar det prov i farmakologi. Vi har ca 400 slides om pharmacokinetics. Jag gillar pharmacodynamics mycket mer. Allt har gatt bra hittills. Vi har borjat titta lite smatt pa rontkenbilder men hittills bara relaterat till lungsjukdommar.

Idag var forsta dagen med sno i Cluj. Det ar svinkalla och tidiga morgnar tar emot en del. Men nar det kanns outhardligt tanker jag tillbaka pa nar det var sommar har och 40 grader. Da kanns frostbitna nasborrar inte sa illa plotsligt.

Jag saknar familjen. det kanns som om jag missar sa mycket. Allt som heter liv och socialt beteende kastar jag bort. Tiden flyger forbi och jag lever mitt liv i mina bocker. Det blir ensamt ibland. Jag hoppas kunna bygga upp den sociala biten till sommaren. Fast mest vill jag umgas med min familj.

Tack for alla fina kommentarer. Jag blir sa glad nar jag laser att bloggen ar en inspiration for er och att ni gillar den.

Hoppas det loser sig for dig Joanna! Vagen till malet ar aldrig kort. Kampa sa gott det gar.

Kram pa er alla ifran ett iskallt Cluj. Vi snackar jacka och tredubbla strumpor. Inomhus.