En vecka kvar!







Jag är fortfarande stationerad på samma ställe som för tre månader sedan. Är i biblioteket från 08.00 till 15.00 sedan sitter jag här vid fönstret tills 01.00 ca. Nu har jag läst igenom och repeterat det mesta och läser histologi mikrobiologi och fysiologi simultant. Jag hoppas klara rumänskatentan på de rumänskakunskaper jag redan har. Fysiologin och histologin är riktigt roligt att läsa och jag tröttnar aldrig. Mikrobiologi och jag kommer däremot inte överens. Alls. Jag gillade mikrobiologi 1. Nu läser vi virologi, antibiotika och bakterier. Känns som att springa upp för en backe, i motvind. Medan det regnar. Och haglar.....

Måste passa på att rekommendera denna boken i histologi:

Hittade den i biblioteket för några veckor sedan. Den har hjälpt mig oerhört mycket. Utförliga bilder och bra förklaringar. Önskar jag hade den när jag läste histologi 1.

Gud jag har glömt hur det känns att ha fritid. Nu är varje minut viktig och allt annat i mitt liv får vänta tills efter den tionde. Jag har lagt allt åt sidan och försöker köra på robot-mode. Min bästa vän just nu är kaffe. Hade aldrig klarat mig utan det.

Oj vad jag ska fira om jag klarar detta!! Jag ska fira som aldrig förr. Vilken lycka och den är så nära nu. Bara en vecka kvar sedan är detta över!

Back to studies!

Japp, såhär brukar det se ut. En bild säger mer än tusen ord.

Kom ihåg, sänd lyckotankar och håll carpals och tarsals mellan den 5:e september 09.00 och den 10:e september.



Fortfarande inget internet hemma. Halvt ihjalstressad, pank och avskuren fran civilisationen. Har blivit foralskad i histologi och kanner att histon och fysion kan ga riktigt bra medans mikrobiologin som bast kanns osaker.

Antar att jag kommer uppdatera nagongang i slutet av nasta vecka. Den femte ar den stora dagen, forsta tentan. Jag kan knappt sova om natterna, ar sa sjukt stressad nu. Det ar sa nara och jag fattar inte vart all tid tog vagen.

Hall alla tummar och tar! Kramar



(springer hem fran det rumanska internetcafeet*)


Kan inte uppdatera just nu då internet inte fungerar. Pluggar histologi som en galning och kan rekommendera "shotgun histology" på youtube av hela mitt hjärta.

Sorry att jag inte kan svara på era mail just nu



Jag har sedan länge insett att min studieteknik är långt ifrån effektiv men jag är för träskallig för att se sanningen i vitögat och ta tjuren vid hornen. Jag och förändringar går inte så bra ihop.

När jag studerar läser jag först materialet vi får utav läraren. På senare tid har jag börjat använda biblioteksböckerna och läser dem simultant med handoutsen (istället för wikipedia). Sedan antecknar jag det som är viktigast att komma ihåg för att sedan repetera det tills det sitter. Det är här min tid försvinner in i ett svart hål. Jag har märkt att om jag inte skriver extremt tydligt och håller anteckningarna prydliga och sorterade så vill jag inte läsa dem igen. Att sammanfatta ca 200 sidor (hittills) prydligt och snyggt med olika färger för olika kategorier är inte bara tidskrävande utan rent av idiotiskt när man har så lite tid som jag har.

Ändå har jag vägrat göra något åt saken. Idag fick jag dock kramp i min högerarm efter timmar av skrivande så jag kom på iden att slå två flugor i en smäll. Så jag köpte en reservoarpenna. Det är min bästa investering på länge! Jag behöver inte trycka alls när jag skriver och jag tvingar mig själv att skriva mindre tydligt så jag sparar otroligt mycket tid. Jag blev klar med hela sista kapitlet i fysiologin idag!


Det tog någon timme att förstå hur man ska skriva med den, höll den åt fel håll först, satte in bläckpatronen fel och spillde bläck över hela mig (därav min befläckade hand) men nu är vi bästa vänner. Jag älskar min nya penna! Jag har aldrig uppskattat en penna innan.... Börjar jag bli gammal eller är det bara det att jag inte har något liv? Bör vara en blandning av det sistnämnda och faktumet att jag varit ensam här i snart två månader....


Anteckningarna är inte lika prydliga och lättlästa som innan men det går fort! Time is of the essence!

Så här brukade det se ut. Det är så mycket att pränta in och jag blir som besatt av att det ska vara klart och tydligt även om det absolut inte spelar någon roll. Dumt!

Tillbaka till repetitionen av tjocktarmen. Hela helgen är det repetition av fysiologi som gäller och på måndag ska jag äntligen börja beta av histologin! Jag hoppas det ska gå på en vecka. Därefter är det dags för mikrobiologi och rumänska. Jag måste vara klar innan 5:e september då tentorna drar igång. Tror mikrobiologi blir först ut.

Blir yr i huvudet av att tänka på att det är så nära nu! Snart får jag åka hem!! Äta mammas mat och bara ta det lugnt med familj och vänner. Krama min hund och tjata i timmar med min underbara Veronica. Bara...hålla...ut...lite...till


Skrev jag just ett inlägg om en penna?





Varför är det så svårt?



VARFÖR kan jag aldrig hålla mig till mina planeringar!? Jag blir galen på mig själv. Jag skulle börja med histologin i måndags men jag är fortfarande inte klar med fysiologin. Allt tar längre tid än jag räknat med och min studieteknik är väldigt ineffektiv. Jag antar att jag sätter upp för höga krav men tiden krymper och det är bara ca tre veckor kvar och jag är inte ens klar med förberedelserna för den första tentan. Hittills har jag täckt:


Njurarnas funktion.
Hur de producerar urin och absorberar ämnen tillbaka till blodomloppet osv.



Endokrina systemet.
Olika hormon och deras effekt på olika organ. Tex bukspottkörtelns effekt på glukosnivån i blodet.


Fortplantningsorganen.
spermatogenes, ägglossning osv





Matsmältningssystemet är sista kapitlet vilket jag nu är halvvägs igenom. Efter det har jag hela den praktiska delen kvar, alla labbarna, så jag antar att detta kommer ta hela veckan ut innan jag känner att jag har koll på allt. Hur kunde jag planera så fel!? Jag har inte råd med övertid!

Min plan just nu är att lägga det mesta av krutet på fysiologin eftersom jag har hört att den är den tyngsta tentan. Så får jag satsa på lägre betyg i mikrobiologi, histologi och rumänska.

Jag är så fruktansvärt stressad inför tentaperioden nu. Kan knappt sova om nätterna. Allt jag har tänkt på i snart tre månader är huruvida jag ska ta mig vidare till trean nu eller ej. Just nu är det allt som spelar någon roll. Jag ser inte bortom dessa fyra tentorna, nu är de mitt liv och det finns ingenting utöver dem. Kommer kännas så konstigt när det är över. Så tomt att inte ha något som hänger över mig och stressar mig varje vaken minut av dygnet. Vågar knappt tänka på glädjeruset jag kommer känna om jag klarar detta. Glädjetårarna. Jag vågar inte ens tänka tanken.....



Just nu får jag många mail av folk som undrar om utbildningen. Vill passa på att rekommendera att ni läser detta: http://romedicine.blogspot.com/2010/09/tips-till-er-som-ar-nya-i-cluj.html
Ett inlägg med lite tips och svar på vanliga frågor.

Sist men inte minst. En passande låt för sinnesstämningen:

http://www.youtube.com/watch?v=h8tuTSi6Sck

Hoppas ni har det bra hemma i Sverige. Tänker på er varje dag. Saknar min lille gris Yoda också. Stackars mamma får dras med min svåra vovve som är lika söt som han är brutalt envis och bestämd. Men det underlättar otroligt mycket för både honom och mig. Varje minut jag tjänar är värdefull och min lille kille har det så bra i Sverige.

Tillbaka till böckerna

Kämpar

Gud vad jag är sliten! Upptäckte just att jag har fått lila påsar under ögonen. Jag är så trött på att stirra i böckerna dag ut och dag in. Och än så länge har jag bara förberett mig för en tenta. Till 90%. Fysiologin. Men det ska vara den tyngsta så jag hoppas att de andra ska gå fortare att plugga till. Jag vet att jag kan plugga mer, pusha mig själv mer, men jag orkar bara inte. Jag behöver ha ett riktigt lov. Jag behöver min familj.

Jag sitter och läser ca sex timmar om dagen när jag borde sitta minst åtta. Lägger upp planeringar som jag aldrig kan hålla och jag är så trött på mig själv.

Måste hitta styrkan att orka kämpa vidare nu. Det är bara lite kvar. Jag måste klara alla fyra tentor för att komma vidare till nästa år. Då är det bara fyra år kvar....