Mikrobiologitentan

Äntligen börjar det ljusna! De nästan två veckorna av konstant pluggande har äntligen gett resultat! Och nu är det bekräftat, INGET slår känslan utav att ha gjort bra ifrån sig på en tenta. Det känns som att jag åldras tio år varje tentaperiod, både fysiskt och psykiskt, men belöningen när man äntligen får ett bra resultat för allt slit är en lyckokänsla jag aldrig upplevt tidigare.

Det skriftliga provet kunde ha gått bättre. Jag var så orolig att jag skulle göra bort mig på det muntliga provet så jag la nästan allt krut på det. Lärde mig allt vi skulle kunna in i minsta detalj så jag inte skulle riskera att få en fråga jag inte kunde svara på. Jag skäms så mycket när jag inte kan svara på de muntliga frågorna, vill ju visa för läraren att jag har koll. Jag föredrar skriftliga prov any day. Jag kände mig i alla fall säker på 70% av frågorna när det gällde det skriftliga så det ska nog gå bra, men jag vill inte ta ut segern i förskott innan jag får resultatet.

På den praktiska delen fick jag i alla fall lön för mödan. Hela 9,5 i slutbetyg. Den ökända lärarinnan drog dock bort 0,5 för att jag inte ställde den obligatoriska frågan "vad är det för färgningsteknik" (morr). Men annars var det ingenting jag inte kunde. Skulle ha fokuserat mer på den praktiska delen bara. Men jag är stolt över mig själv.






Ingen mer mikrobiologi på ett tag nu! Jag njuter i fulla drag av en helt ledig dag. Känslan av att ha råd att lata sig är fantastisk. Och lyxen att få sova ut!

Hehe fint kort på mig en av många tillfällen denna månaden då jag somnat mitt i läsningen.

Gud det är äntligen över. Nu ska jag sova. Tack alla som hjälpte mig med material! Det hjälpte massor!

Kram och godnatt

Panik!



Om någon har en bra hemsida för bilder på microbiological cultures/bakterieodlingar får ni gärna dela med er. Jag har panik inför den praktiska delen av tentan imorgon. Tacksam för tips!

Tre dagar kvar tills mikrotenta


Sitter och repeterar culture medias inför den praktiska delen av mikrobiologin. Längtar tills tisdag då jag kan pusta ut. Blir spyfärdig bara av att se böckerna från långt håll nu. Dagarna är likadana, jag går upp kl 08.00, ber en bön om att det ska regna, att plugga när det är kvavt är lika roligt som att självdö. Dricker en activia och slänger i mig några koppar kaffe,pluggar så länge jag orkar tills jag måste äta. Lunch runt 13.00 består oftast av mackor liksom middagen (förlåt mamma) jag hinner inte fixa i ordning något. Runt 18.00 börjar det ta emot på allvar och då är det dags för nästa kaffedos. Då brukar jag fortfarande vara iklädd morgonrock. 18.00 är den värsta delen av dagen, det är nämligen min dead line för att läsa igenom och lära mig det jag hunnit skriva ner från lärarens material. Att bara skriva kortfattade anteckningar i nära tio timmar är inte i närheten så tråkigt som att repetera dem i ca fem timmar. Gud vad jag klagar, jag är så trött på livet idag bara. Lägenheten ser ut som tjernobyl, ekonomin är i bästa fall katastrofal och jag är väldigt osäker på om materialet jag pluggar på kommer räcka tills på tisdag. Suck och stön be en bön.

And now for something completely different:

Nu är det bekräftat. Jag är officiellt gammal. Jag har nämligen en dröm. En dröm jag inte kan släppa och längtar efter varje vaken minut. Tanken vill inte lämna mig ifred och jag måste få dela med mig:




Jag vill ha en plugg-fåtölj! En riktigt bekväm mysig fåtölj! Titta vad vacker den är! Och läslampa bredvid på ett litet bord där jag kan ha min (enorma) kaffekopp! Vilken lycka.


En annan dröm är drömmen om en laptop:


Just nu sitter jag vid min tre år gamla (ärvda) laptop. Skärmen är trasig och intaget där man stoppar i laddaren har ramlat av och lagats tre gånger. Skärmen till höger är en extra skärm jag har kopplat in i datorn så jag har en del att konka på om jag vill plugga i tex biblioteket.



Ska sluta klaga nu. Det regnar i alla fall :)

Glad tjej!


Första leendet på länge! Har just fått reda på att jag klarade fysiologin! ÄNTLIGEN är den bakom mig!! Jag var sååå nervös! Kände mig inte 100% säker på en av frågorna men det jag skrev räckte tydligen. Eller så var de det att jag var så säker på allt annat. Kan inte ens beskriva hur skönt det är att inte ha den tunga tentan kvar tills september!

Har firat med två timmars paus från plugget med vänner och en god lunch. På tisdag gör jag mikrobiologitentan. Mikrobio är intressant att läsa om tycker jag. Bakterier och olika sätt att studera deras beteende på. Så jag känner mig hoppfull. Är det roligt att läsa lär jag mig fort. Men man ska aldrig ta ut segern i förskott har jag fått lära mig den hårda vägen. Så jag får be er hålla tummarna som vanligt nu på tisdag :)


Diem perdidi

Plugg plugg och mera plugg. Tiden flyger förbi och det känns omöjligt att hinna med allt. Sitter från 08.00 tills 22.00 varje dag. Ändå känner jag mig långt ifrån i fas. Blir galen. Fattar inte vad jag gör för fel. Jag har tills den 28:e på mig tills jag ska tenta av mikrobiologi och histologi. Om jag ska hinna måste jag lära mig minst 50 sidor varje dag. Hittills klarar jag bara 30. Jag har helt enkelt inte energin och jag blir så besviken på mig själv. Det kommer bli en del att göra för min del i september....







Sommarpraktiken är klar!


Har hämtat mig efter fysiologitentan och tar nya tag med histologin och biokemin. Jag kommer antagligen göra dem den 28:e juni båda två. Jag hoppas innerligt att jag klarade fysion men jag är inte helt säker. Gjorde några slarvfel på en av huvudfrågorna så jag är jättenervös inför resultatet. (skrev tex % istället för g/dl osv) De tre huvudfrågorna var:

* Hemoglobinreaktioner,
* hjärtats elektriska aktivitet
* systemkretsloppet och lilla kretsloppet (värden och faktorer som påverkar dessa)


Utöver dem fick vi några mindre frågor bla akutfasprotein och faktorer som stimulerar fagocytos.

Jag känner mig hoppfull inför mikrobiologin. Det är värre med histologin. Det är något av det tråkigaste jag vet. Vävnader av olika slag som ska färgas med olika metoder....
Men det är bara att försöka.

Sommarpraktiken är fixad!
Jag ska vara på akuten runt den 6:e juli tills den 20:e juli (ca) här i Cluj. Det ska bli så spännande! Det blir ett bra tillfälle att vänja bort den sista utav min blodfobi. Känns skönt att ha praktiken fixad.Det är inte helt lätt att få den klar i tid. Dels för all stress med tentorna och dels för att det oftast krävs kontakter om man ska hamna på ett bra/intressant ställe.

Back to studies!

Jag älskar min gris. Att mysa med honom i pluggpauserna gör dagarna lite lättare.



Saknar er därhemma!

Tentaperiod

Tentaperioden är nu officiellt påbörjad och jag är lika trött och sliten som jag ser ut. Det är inte det att jag inte gillar att plugga, för det gör jag. Jag älskar att lära mig nya saker och bevisa för mig själv att jag är smartare än jag (och andra) tror. Men all press blir så överväldigande att jag ibland ger upp innan jag ens har försökt. Jag skjuter så ofta upp tentor för att jag helt enkelt inte tror på mig själv. Men när jag väl försöker går det nästan alltid bra. Och jag lär mig aldrig att lita på att jag kan när jag vill. Samma mening har ekat i huvudet på mig i flera veckor nu

"No matter how you feel, get up dress up and show up!"

Jag måste ta mig i kragen och våga satsa fullt ut. Just nu lägger jag bara fokus på vissa saker och jag blir galen på mig själv.

Dessutom har jag fått massor av fina stressymptom. Så fort jag sätter mig och pluggar eller tänker på att jag måste plugga eller lägger upp en planering för att plugga får jag utslag. Överallt! Och det kliar tills jag kliar bort skinnet. Aldrig sett något liknande. Som stora nässelutslag överallt. De har plågat mig i snart tre veckor. Jag trodde inte jag var så svag. Och säg inte att jag ska sluta klia, det är omöjligt! Det är som myggbett gånger tio.


På toppen av allt har jag varit hos tandläkaren och genomgått samma hemska procedur som förra gången och på onsdag ska jag dit igen

Här är min plågade hörntand med små fina nålar ner i varje rotkanal. Ännu en varning till er som drar er för att gå till tandläkaren.


Inte mycket roligt att rapportera. Nästa tenta är på tisdag, fysiologi teoretiskt. Det är ett berg av information. Blodcirkulation, hjärtat och blodet (röda och vita blodkroppar etc)

Idag har jag suttit sedan 08.00 tills nu 24.00 och antecknat för livet så att jag bara ska kunna repetera allt imorgon. Blev nästan helt klar så det finns hopp. Tycker fysiologi är roligt så det går fort att lära in. Ska bli så skönt att lägga den bakom mig. För jag ska klara den.

Kastar mig i säng*

Belöning!


Gissa vem som satte en tia på fysiologiprovet!?

Jo JAG! Det trodde jag aldrig! Jag visste att jag hade en bra överblick på allt men en tia var långt över mina förväntningar. Jag fick dessutom den hårdaste läraren som aldrig gillat mig speciellt mycket. Hon grillade mig så mycket att jag svettades tills det rann svettdroppar ner i ögonen på mig. Jag satt och skakade som ett asplöv medans hon frågde om EKG-kurvor, QRS komplex och det sagittala planet av den elektriska positioneringen av hjärtat. Jag pratade också om blodplättar, hur man räknar dem, vad de har för funktion. Patologi osv.

När jag trodde att jag var färdig fick jag dessutom ett papper med ett kliniskt fall. Jag skulle avgöra huruvida en man i trettioårsåldern hade värden som var normala förhöjda eller lägre än normalt. Värdena gällde erythrocytes, leukocytes, platelets, neutrophils, eosinophils, basophils, monocytes, lymphocytes, erythrocytes sedimentation rate och haemoglobin (orkar inte ta reda på vad allt heter på svenska). Utöver att förklara om värdena var normala eller ej (och redogöra för normalvärdet) skulle jag prata om relaterade sjukdomar. Till min förvåning kom allt som ett rinnande vatten. Det satt som sten. Jag blev så chockad när läraren sa att jag fått en tia så jag började gråta. Kunde inte låta bli. All stress rann av mig och jag såg äntligen ljuset igen. Jag har minst sagt haft ett par helvetesdagar helt utan självförtroende. Stressen håller mig vaken om nätterna och har gett mig utslag över hela kroppen som kliar som sjutton. Välkommen underbara tentaperiod....

Nu vet jag i alla fall med säkerhet att jag kan bara jag försöker. Jag fick in all information på bara fyra dagar och även om det kändes som att allt var en smet i huvudet så hade jag stenkoll när det väl gällde. Jag är väldigt stolt över mig själv och håller huvudet extra högt idag.

"over prepare and then go with the flow"


Fysiologiprov

Kl 15.00 idag gör jag slutprovet i den praktiska delen av fysiologin. Jag har fått repetera alla normalvärden denna veckan och det känns bra. Allt från hur många leukocyter och erytrocyter vi har till hur hög koncentrationen av NaCl måste vara i en lösning för att erytrocyterna ska gå sönder.

Har också läst en hel del om blodgrupper och hjärtats elektriska position. QRS kurvor osv. Hade velat sätta mig in i allt ännu mer, men jag har haft väldigt ont om tid. Trodde jag hade en vecka till på mig. Jag har ett prov på onsdag också som känns omöjligt att hinna med. Men jag kan inte göra mer än att försöka.

Sänd så mycket positiv energi ni kan kl 15.00!