Ca tio timmar kvar

Om ca tio timmar får jag mitt resultat från fysiologitentan. Det kan som sagt gå precis hur som helst. Tror inte jag kommer kunna sova inatt. På lördag gör jag cellbion och jag sitter och pluggar inför det dag och natt så jag hinner inte skriva så mycket.

Har lite problem med resan hem och vet inte om jag kommer hem i sommar. Har inga pengar. Hinner inte oroa mig för det just nu dock. Håller tummarna för att jag kommer hem.

Ni får sända lite positiv energi till mig imorgon så att jag får ett bra resultat på fysiologitentan. Hade varit roligt att få lite självrespekt igen då jag känner mig ganska nedbruten efter alla dåliga tentaresultat...

Kram

Vilken vecka!

Jag är helt slut. Dessa två veckorna har nog varit de mest utmattande veckorna i mitt liv. Jag är så sliten, utmärglad och sömnberövad bortom alla gränser. Tror det är första gången någonsin (sedan jag var 11) som jag helt har struntat i att sminka mig/tvätta håret under en längre tid. Lägenheten ser ut som shernobyl, stackars hunden har inte fått komma ut mycket och mina matvanor består av pizza och energidricka (förlåt mamma) MEN jäklar vad jag har pluggat!! (klappar mig själv på huvudet)

Idag gjorde jag äntligen ÄNTLIGEN fysiologitentan!! Det kändes bra men inte hundra procent. Den kan vara riktigt svår beroende på vilka frågor man får och hur hårt läraren rättar. Jag har varit säker på att jag ska klara mig innan och failat med en halv poäng så jag vågar inte hoppas på någonting ännu. Av fyra frågor vet jag att jag svarade perfekt på två men gjorde två småfel på de andra. Jag kan bara hoppas och be för att jag ska klara mig. Aldrig har en femma varit så vacker!

Nu ska jag äntligen sova. Sömn är underskattat. Jag ska sova tills jag vaknar och sedan ska jag STORstäda. Sedan är det direkt ner i cellbiologiböckerna. Tentan blev ju flyttad till första juli så det gäller att jag ligger i fas.

Den 6:e Juli fyller jag år. Om någon undrar vad jag önskar mig så skulle jag bara behöva pengar till att laga min älskade dator! Den är inte bara helt livsnödvändig när det gäller mina studier, den förgyller min vardag med alla roliga datorspel! Livet är inte detsamma längre :(

Jag hoppas att alla som gjorde tentan med mig idag klarar sig. Det tar ganska hårt på nerverna detta.

Godnatt!

Svar på kommentarer

Tycker det är en bra ide att svara på vissa kommentarer offentligt så att jag inte får liknande kommentarer igen. Finns en del jag vill ta upp och alla som är intresserade av min utbildning bör läsa det.



1. Men gud, jag tycker ert universitet är helt knäppt! Jättetaskigt att göra såhär ju! Tro mig, det är mycket sämre för din framtida karriär om du går i Rumänien tyvärr, i alla fall om du vill arbeta i Sverige. En del vill absolut inte anställa rumänska läkare. Även om du gillar staden så kan du faktiskt byta, det är inte som att staden försvinner, du kan alltid besöka den. det är naivt att gå kvar nånstans när man kan få SÅÅÅ mycket bättre. förutom norge och danmark, kan man ju läsa i ungern, tjeckiem, polen, även om norge/danmark är bäst såklart. jag säger inte det här för att vara taskig, utan jag säger bara som det är. Verkligeheten ser tyvärr ut såhär, du kommer aldrig få samma erkännande som en läkare utbildad i norden om du går i rumänien, alla kollar ned på dom. Men om du tänker bo kvar i rumänien resten av ditt liv, kanske det är bra.

Svar: Jag och alla som studerar (hårt) här nere vet mycket väl vad rumänska läkare har för rykte i Sverige. Jag har inga problem med att du understryker detta faktum. Vi går inte och inbillar oss att fördomsfulla svenskar ska ta emot oss med öppna armar när vi är färdigutbildade. Jag vet dock att universitetet jag läser på (med många andra här i Rumänien) håller på att förändras till det bättre. Höjda intagningskrav, intagningsprov, byte av lärare/rektorer osv. Universitetet här i Cluj har förändrats radikalt på bara fyra år och jag tror och hoppas att skolan har fått ett rättmätigt rykte om några år. Fördomar kommer alltid finnas men jag väljer att tro på att vi i Rumänien kommer få erkännande när vi kommer ut och börjar jobba i Sverige. Jag vet att vi har en tung utbildning och pluggar man på det man ska här så kommer man bli en lika bra läkare som de som utbildat sig i Sverige.


2. min syrra går i linköping och där går det rykten om att det finns nån brud som går i rumänien, tredje året typ, som kommer hem till sverige och fixar flashiga praktikplatser för att hennes farsa är överläkare. han undervisar tydligen i linköping, men dottern som måste varit en medelmåtta skickades till rumänien för att utbilda sig. kusinpolitik när den är som värst, poängen är att om du ska utbilda dig utomlands så bör du ha kontakter + en farsa som betalar. du kanske känner den här bruden förresten? ska vara nån tjej med sillisar typ, ganska smal och fräknig =S

Svar: Jag vet inte vad jag ska skriva om detta riktigt. 1. Jag fixar praktikplats utan en rik flashig familj. 2. Jasså? Folk tycker dottern var en medelmåtta? Jag vet ganska många människor här nere som gick ut med 20.0. 3. Ja jag känner tjejen. Jag tycker du ska ge fan i personangrepp speciellt på min blogg. Jag tål inte fördomar. Jag känner tjejen och hon är en riktigt urgullig tjej. Vem fan bryr sig om hon har silikonbröst eller inte!? Hur gammal är du? Att du skriver om hur tankesättet ser ut i Sveriges allra fördomsfullaste delar har jag absolut inget emot men det går långt över gränsen när du sitter och skriver nedvärderande saker om en annan människa som du inte känner. Jag hoppas att du ger fan i det i fortsättningen.

3. jag har tänkt på en sak, du får väldigt många frågor bland kommentarerna om ditt utseende, dina kläder, smink osv. då och då undrar folk även om du har pojkvän eller inte..detta svarar du dock aldrig på, och undviker ämnet. Jag undrar lite varför. har du som regel att inte skriva om ditt privatliv eller skäms du över din eventuella pojkvän? jag tycker inte att det går ihop riktigt med den bild du ger i din blogg, där du öppenhjärtigt skriver om dina studier, din fritid, skriver inlägg om dina vänner, hur du sminkar dig osv. väldigt öppen och orädd kort och gott. om du inte vill snacka om förhållanden, så kan du ju svara alla som frågar, med att du inte snackar om ditt privatliv liksom.


Svar: Jag har valt att hålla mitt privatliv borta från min blogg :) Det är ett beslut jag inte kommer ändra på. Mvh - Alexandra

Anonym sa...

under hela din tid som du har bloggat, är det här första gången du faktiskt säger det. men det är bra, då vet ju alla. men jag hoppas du tänker lite konsekvent, för din hund, dinna vänner är väl lika mycket privatliv det med?? eller?


Svar2: Låt mig klargöra: Jag skriver om allt som inte har med min civila status att göra =)

*

Nu dröjer det ett tag innan det blir nya inlägg. Min dator har gått sönder och jag måste därför sitta på biblioteket och studera. Mindre kul. Har fysiologitenta på torsdag och jag hoppas att alla håller tummarna! Kram

Mina värsta tentaminnen

Har kollat upp cellbiologidatumen och fått reda på att jag kan göra tentan i början på juli istället så nu känns det lite bättre. Trodde jag skulle få vänta tills september!

Då var det dags att börja studera på allvar inför fysiologitentan på torsdag. Är inte lika stressad inför denna som jag var inför cellbiologitentan eftersom jag redan har pluggat inför denna två gånger innan. Det är samma upplägg på denna tentan. Tre frågor, man måste klara alla. Varje gång har det varit samma sak, jag har kunnat två stycken 100% och den sista har jag inte kunnat skriva något på. Därför har jag numera som gyllene regel att lära sig lagom om allt istället för att lära mig jättemycket om några få saker. Jag har även samma strategi när det gäller mina betyg. Bättre att ha ganska bra i allt istället för höga betyg i några få ämnen och inget i andra.


Kom att tänka på mina absolut värsta tentaminnen förut idag när jag mådde så dåligt över cellbiologin. De är ganska bisarra men roliga. Alltid ska det hända mig.

Första anatomitentan

Jag var SÅ nervös!! Det finns inte ord! Det jobbigaste att vänja sig vid här nere var utan tvekan de muntliga proven. Att prata och bli förhörd framför många människor kan vara ganska knäckande. I vilket fall kom jag in i salen och fick min lapp med saker jag skulle prata om (ett ben, en nerv olika artärer etc) Till saken hör att flera elever i olika årskurser har sina tentor samtidigt och det finns därför diverse organ, kroppsdelar hjärnor och annat fint utspritt i salen. Jag hade tills dess inte fått se huvudet på liken eftersom det alltid var ett lakan över dem på lektionerna. Det är inget man reflekterar över till vardags men ansiktsuttrycket på en död människa är något av det läskigaste man kan få syn på. Ansikten som saknar många delar (tandläkarna tar några tänder, vi behöver hjärnan osc) är ännu värre.

Hur som helst satte jag mig och skrev vid ett stort bord. precis rakt framför mig stod en stor glasskål som jag inte reflekterade över. Jag var upptagen med att vara extremt nervös inför tentan. Efter några minuter tittar jag upp från mitt papper för att samla tankarna och vad ser jag framför mig? Jo, hela skålen är full med huvuden och jag stirrar rakt in i ett par uppspärrade ögon i ett deformerat ansikte. Skräckfilmer kommer inte ens nära. Jag skrek i högan sky och höll på att ramla av stolen. Det var ingen bra dag för mina nerver.


Andra anatomitentan

Jag var så in i norden nervös och allmänt snurrig av all info jag hade proppat in i huvudet så när läraren bad mig att plocka upp en lever från bordet (med massa olika organ på) så tog jag upp en lunga hahah. Jag insåg dock fort mitt misstag när jag skulle göra en anatomisk position av den stackars skrumpna lungan. Läraren skrattade bara åt mig. Swedish people....

Biofysik

Gud vad jag hatade biofysiken! Jag hatade den av hela mitt hjärta. Den teoretiska delen gick ok, jag failade första tentan men klarade andra. Den praktiska kändes värre. På morgonen var jag så knäckt att jag började gråta. Jag var yr, mådde illa och hade svettningar. Jag har aldrig varit så nervös inför något, varken innan eller efter. Det blev så illa att jag tillslut bestämde mig för att ta en mindre alkoholkur hehe. Det gjorde susen och lugnade ner mig men eftersom jag drog i mig alkoholen så tidigt på tom mage blev jag ganska redigt dragen. Jag stapplade ner till lektionen och stank antagligen sprit. Det var inte helt lätt att urskilja frågorna jag fick men jag klarade det. Jag tror nästan det hjälpte att få i sig en stänkare innan eftersom det hjälper en att ta det lite lugnt och slippa stressa och tillslut få blackout. Man behöver ju inte dricka på tom mage dock och bli full klockan tio på morgonen.... Det var inte riktigt meningen


*


Detta är boken jag använder när jag läser fysiologi. Jag tycker den är helt fantastisk och dessutom på svenska så att jag förstår bättre. Kan bli tradigt att läsa all info på engelska ibland tycker jag. Den går att beställa på: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9144047754


*

Nu mår grisen bättre!! (Yoda) Han är pigg och glad och hoppar runt och busar som vanligt. Gud vad jag har saknat honom. Bara att se honom vifta på svansen gör mig varm i hjärtat.




Min lille favoritkille!

Busigheten är som sagt tillbaka. Att kissa på balkongen och sedan trampa i det är något han kan få för sig när han inte får som han vill. Han får busa av sig några dagar sedan blir det till att träna lydnad igen.

Nu ligger han och snarkar på golvet i hallen som vanligt. Jag ska också ta och lägga mig nu. Blir mycket plugg imorgon. Hela dagen närmare bestämt. Godnatt!

Jag är en idiot

Så varför fick jag inte göra tentan?:

Jo, här i Rumänien fungerar det så att man måste vara med på alla lektioner utan undantag (detta gäller våra praktiska lektioner de teoretiska är inte lika dödsviktiga att man går på) Jag hade två frånvarotillfällen från cellbiologi förra året och för ett av dem hade jag läkarintyg. Till saken hör att man måste betala för varje lektion man missat och ta igen den. Läkarintyg eller inte. Jag är alltså skyldig att betala för två lektioner jag har missat. Jag tänkte att jag skulle göra det idag mellan den praktiska och den teoretiska tentan. Det var väldigt idiotiskt av mig uppenbarligen eftersom jag blev tillsagd att jag inte fick göra provet om jag inte hade betalat för mina missade lektioner förra året. Låt detta bli en varning.

Det absolut jobbigaste är att jag kunde varenda fråga de fick på provet. Till 100%. Jag hade kunnat sätta ett högt betyg i cellbiologi viket känns som lite av en dröm så får jag inte ens göra tentan pga av några sketna frånvarotillfällen!!! Kan det bli mer ångest!?

Man kan ju tycka att det skulle räcka med att jag betalade skolan förra året för HELA kursen. Idiotiskt. Men det är dessvärre mitt fel också. Jag skulle ha betalat skiten i tid.....

Är jävligt besviken på livet idag....

Skitliv

Jag fick inte göra tentan. Jag är så arg just nu. Förstår inte varför jag har drabbats av dålig karma. Tycker det är ganska oförtjänt.... Har inte sovit på nästan två dygn. Känner mig helt förstörd. Jag pluggade som ett djur och jag va så taggad inför denna tentan! Detta hade varit den bästa dagen på väldigt länge om jag bara hade fått detta överstökat. Hatar att ha dessa gamla tentor efter mig likt ett skamligt skoskav :(


Nu ska jag äntligen sova

Nio timmar kvar!



24.00!! Jag tar nattens första paus. Kommer sitta hela natten och repetera allt jag lärt mig. Det kan gå precis hur som helst. Vissa frågor kan jag som rinnande vatten tex allt som har med DNA och cellens funktioner att göra. Kommer det kemiska frågor är jag dock ganska körd. Provet kommer gå till så att jag får tre frågor. Jag antar att de första två är övergripande och den sista är mer detaljerad. Klarar man inte alla tre blir man inte godkänd. Skulle det hända har jag min andra chans i September. Men jag vill bli klar nu! Jag har lagt upp det så att jag gör den stora teoretiska tentan imorgon och den praktiska i september eftersom jag vill lägga allt krut på den teoretiska. På torsdag gör jag fysiologitentan vilken är lite lättare. Finns inga ord för hur lycklig jag kommer vara om jag klarar detta nu!!

Har satt i mig en del energidricka under kvällen och måste rekommendera Burn i shotformat. Det väckte mig likt en örfil på morgonen.

Tillbaka till repetition av meiosis!!

Dan före dan

klockan är 03.30 och jag tycks inte kunna lära mig en textrad till! Jag blir galen. Allt känns som kinesiska och detta är saker jag ska kunna! Blackout!! Jag har tuggat igenom 37 frågor av 90 och provet är på måndag! Hur tänker jag?? Varför varför varför pluggar man aldrig i tid! Jag vill slå mig själv av frustration över min brist på disciplin.

För er som undrar vad jag läser kommer ett bra exempel här:

Chemical composition, metabolic pathways and localization of enzymes in mitochondria

Chemical composition:

OUTER MEMBRANE: lipid-proteins = 1:1, 5% cholesterol, permeable for molecules up to 6000 Da (porins).

Outer membrane is where the catabolism of neurotransmitters takes place by the monoamines oxydases (MAO) that ensures oxidation for: dopamine, serotonine, epinephrine and norepinephrie.

INNER MEMBRANE: lipis-protein = 1:3. Impermeable to hydrophilic substances except for molecules transported by carrier system. Contains NO cholesterol but lots of cardiolipin (reduces permeability of protons)

Metabolic pathway:

· Biosynthesis of DNA

· Biosynthesis of mRNA

· Biosynthesis of proteins.

· Some steps of synthesis of steroid hormones in adrenal cortex.

Energetic metabolism pathway:

· Food is digested: absorbed glucose à pyruvate.

· In mitochondrial matrix à Acetyl-Coenzyme A

· Acetyl-Coenzyme A: citric acid cycle, 2Co2, 3NADH, 1FADH2. (Krebs cycle).

Enzymes in mitochondria

· Outer membrane: Monoamine oxidase (MAO)

· Intermembranous space: adenilat kinase (AMP + ATP à 2ADP)

· Inner membrane: respiratory chain, ATP-synthase, transporters of ions. Marker-enzyme is cytocrome-C oxydase.

· Mitochondrial matrix: pyruvate-dehydrogenase, enzymes of beta-oxidation, enzymes of the citric cycle, enzymes involved in the synthesis of DNA, RNA and proteins.


*


Som sagt allt känns som kinesiska. Jag har nittio liknande frågor... Jag dör. Men det är mitt egna fel. Jag måste lära mig att plugga lite i taget och inte ta allt veckorna innan provet!! Dunkar huvudet i bordet*

Varning för starka bilder

Äntligen har jag fått reda på vad hunden lider av. Han har råkat ut för något som kallas "hot spots" (varma prickar betyder det mormor). Det betyder precis vad namnet indikerar, stora prickar på huden som bränner och gör väldigt ont. Det finns många anledningar till att de uppstår tex allergier, hormonproblem eller dålig sköljning efter bad.

Stackars Yoda har enorma sår på halsen som har börjat vara så det är tur att han får antibiotika. Jag försöker föna hans sår så mycket det går för att hålla det torrt. Han är dock sin egna värsta fiende för han kliar på såret heeelatiden så nu ska jag nu investera i en tratt till honom. Stackarn kommer bli så arg. Han är så stolt och auktoritär, skulle passat bättre om han hette Adolf eller något med "von" framför haha.

Jag fattade inte innan hur rädd man är om sin hund. Jag kan inte ens tänka mig hur orolig man kommer vara över sina barn om man blir så här panikslagen av att hunden är sjuk.





Så här ser det ut fast på Yodas hals. Jag kan inte fota det eftersom han inte ens låter mig hålla upp hans haka för att det gör så ont. Ska köpa medicin och tratt idag. Stackars älsklingen!

Tips för att undvika skiten: Ge hunden mat som ni vet att han tål. Undvik att ge honom konstiga saker som godis eller chips (chocklad är absolut förbjudet det är giftigt för dem) även annorlunda mat bör undvikas tex bönor eller saker som innehåller mycket salt.

Skölj noga ut allt schampoo och balsam ur pälsen, en väldigt vanlig orsak till hot spots är just att man inte har sköljt riktigt. Blir märkena värre kan det vara hormonproblem tex i "thyroid gland" sköldkörteln på Svenska? Eller?

Kram på er! Hela helgen kommer spenderas hemma i cellbiologiboken. HUR jag ska hinna är en gåta men jag hoppas på ett mirakel...

Grattis Anne femtio år

Tänkte passa på att gratta Anne, Olas mamma, på femtioårsdagen! Önskar jag var hemma så att vi kunde fira men vi får ta igen det i juli! Hoppas du hade en mysig födelsedag. Ses snart!



Cellbiologi

På måndag gör jag antagligen cellbiologitentan. Att säga att jag känner mig riktigt nervös är en underdrift. Med lite hjälp från mina vänner, Egill, Julia och Gustav (som skrev svaren på många frågor) känns det ändå som det finns en chans att jag kan klara detta. Jag fick låna en väldigt bra cellbiologibok av Julia som jag tycker beskriver cellbiologi lite enklare än de jag tidigare läst. Det finns säkert bättre böcker och jag blir jätteglad om ni kan komma med förslag men detta är som sagt det bästa jag hittat hittills:

"essential cell biology second edition"
Kan vara ett bra tips till er som kommer till Cluj nu efter sommaren. Cellbiologi är ingen lek och jag tycker absolut ni ska skaffa boken innan ni kommer ner och läsa lite lätt om ämnet innan ni börjar.

Efter måndag sätter jag igång och pluggar fysiologi vilket ska tentas av veckan efter. Ni vet att ni måste hålla tummarna! Kram

En jobbig natt för matte husse och hund

min stackars STACKARS lille hund. Han har inte kunnat sova på hela natten. Han har haft så ont. När vi kom hem tittade han först inte ens på mig och jag trodde jag hade förlorat hans tillit för alltid men efter ett par timmar sprang han in till mig där jag stod och vek tvätt och tryckte sig mot mitt ben och gnydde. Jag kände inte igen honom. Han är väldigt stolt annars och visar aldrig någon rädsla och vill bara gosa på sina villkor men nu tryckte han sig mot mig som ett litet barn som behöver tröst. Jag kunde inte annat än att börja gråta. Inte nog med att jag gav honom glass kvällen innan vilket antagligen gav honom den allergiska reaktionen, jag utsatte honom också mer eller mindre för misshandel. Han är helt mörbultad. Nosen är helt bucklig eftersom veterinären lindade en kedja runt den och drog åt då Yoda tog sig ur både munkavel och bandage som hade lindats runt hans nos.

Man litar så mycket på läkare/veterinärer och jag kände att jag inte vågade ifrågasätta deras metoder vilket jag absolut borde ha gjort. Då hade Yoda sluppit trettio minuter av tortyr. Känns som att hans psyke har fått sig en törn. Han ryggar tillbaka när man ska klappa honom och kommer inte längre när jag ropar :( Jag hoppas det släpper. Försöker sitta bredvid honom långa stunder och klappa honom försiktigt och prata lugnt med honom.

Man ser det inte på bilden men undersidan av hans hals är helt kal och full av stora (nu blåa efter sprayen) utslag.
Klockan är 19.00 och han har äntligen fått somna. Smärtorna har hållt både honom och oss vakna nästan hela natten. Ett tag var jag orolig att han inte skulle klara sig. Han satt orörlig i ett hörn och hyperventilerade med halvöppna ögon i flera timmar. Men nu börjar utslagen se bättre ut och han har äntligen fått somna.

Vet inte om jag kommer kunna förlåta mig själv för det som hände. Har aldrig sett ett djur bli behandlat så våldsamt. Jag har hittat en ny veterinär som jag ska till imorgon och se om allt är som det ska med hans utslag. Jag får knappt titta på dem utan att han blir helt galen.


Tack alla för de fina kommentarerna. Skönt att ni kände samma som jag. Jag brukade, som du skriver Pia, ta med skinka när Yoda skulle till veterinären men då skrattade de åt mig och sa att jag inte skulle dadda med hunden. De har verkligen olika syner på djurvård hemma och här. Gud förbjude att jag blir sjuk i Rumänien om läkarna är likadana!

Kram!

Djurplågeri?

Gud vad jag hatar värme! Det är ca trettio grader här i Cluj just nu. Det är helt olidligt varmt. Solsken i all sin ära men måste det vara så fruktansvärt hett!? Jag har alltid haft lite svårt för värme, jag brukar svimma helt utan förvarning och jag blir trött och fullständigt orkeslös när solen står som högst på himlen en sommardag. Därför har jag helt ställt om mitt dygn. Jag går och lägger mig 06.00 på morgonen och går upp vid 17 då det börjar svalna. Annars hade inte jag orkat plugga. Det gör dock att jag känner mig groggy hela tiden.

Tentorna gör jag nästa vecka. Jag pluggar och hoppas på det bästa men det kan gå hur som helst. Känner mig inte jätte förberedd dessvärre. Jag vill så gärna få denna terminen överstökad!


Ni som kan något om djurkliniker och hur det ska gå till när man behandlar sjuka djur kan väl läsa detta och kommentera om vad ni tycker för jag är orolig för att min hund har utsatts för djurplågeri:

Jag vaknade några gånger inatt av att min hund höll på att gny. Det är ganska ovanligt så när han fortsatte ända in på eftermiddagen började jag anta att något var fel. Han slickade sig konstant på halsen och frambenen och ville inte sluta. Det blev så illa framåt femtiden att jag inte ens fick röra hans hals utan att han morrade och det är väldigt ovanligt. Vi körde till veterinären som inte heller fick ta i honom, han bet ifrån sig och skällde i högan sky. Hon föreslog att jag skulle komma tillbaka efter att de hade stängt då de skulle vara fler på mottagningen vilket vi gjorde.

När vi kom dit var både en kvinnlig och manlig veterinär där. Även en tredje kille som inte jobbade på mottagningen var där. Vi försökte få på Yoda munkavle men utan resultat, han sprang åt alla håll och bet och morrade (han biter väldigt löst för att varna men tar man i honom igen biter han ganska hårt) Tillslut fick den manliga veterinären nog (jag antar att han var chef på kliniken och därmed bestämmer hur saker ska hanteras) Han tog tag i Yodas halsband, lyfte honom rakt upp i luften och beordrade sin kollega att vira bandage runt Yodas mun. Yoda skrek i högan sky antagligen för att han hade panik över behandlingen och för att han hade ont runt halsen där kopplet satt. Av ren skräck bajsade och kissade han ner sig. Det jag reagerade mest på var att veterinären som höll upp honom i halsbandet skrek högt på Yoda (på rumänska) och sparkade till honom i ryggen.

Sedan tryckte alla tre ner honom på bordet och började raka bort hans fina päls. Det visade sig vara enorma blodröda utslag under pälsen och jag fick panik. De sprutade antibakteriellt medel på utslagen medan fyra pers höll honom nere och Yoda skrek så hjärtskärande att jag trodde han skulle dö av en hjärtattack.

Så här ser han ut nu efter vi har kommit hem. Det blåa är medlet som veterinären sprutade på. Dagen innan gav jag honom både glass, bönor och kyckling(utan ben) så jag antar att han fick en reaktion av någon av dessa. I framtiden blir det bara hundmat och skinka. Stackarn är helt skräckslagen. Sitter och gnyr i hörnet och han tittar inte ens på oss när vi kommer fram och försöker ge honom mat eller klappar. Jag är så orolig att han är skadad för livet nu. Det var otroligt traumatiskt för min lille hund. Jag förstår att veterinären var tvungen att raka honom och hålla fast honom men kan det inte vara väldigt skadligt och traumatiskt för hunden att få uppleva något sådant här? Eller var det det enda veterinären kunde göra? Jag får ont i hjärtat när jag tänker på hur han skrek och hur hårt han blev behandlad av veterinärerna. Vad tycker nu

Bilder från helgen som gick

Usch vad helgen gick för fort. Nu sitter man här igen och försöker fokusera på studierna. Jag tror aldrig jag har haft så roligt i hela mitt liv. Men underbart är kort.

Veronica kom i torsdags och stannade tills söndag. Första dagen gick vi ut och köpte varsinn klänning, fixade med brun utan sol och piffade till oss hos frisören. Vem sa att man inte skulle färga håret utomlands? Det är tre gånger så billigt som i Sverige och jag måste säga att jag tycker att resultatet blir bättre än det någonsin blivit hemma. För er som är i Cluj rekommenderar jag frisörsalongen i Iulius mall.

Vi har ätit på restaurang och druckit goda drinkar i mängder och bara levt livet på Clujs gator. Vädret har gått upp i trettio grader och jag höll på att svettas halvt ihjäl även under natten. Vi kunde inte få en bättre helg. Här kommer lite bilder:


Klänningarna vi valde är ganska typiska rumänska festklänningar fast med mindre paljetter. Jag som annars alltid är helsvart vågar gå lite längre här i Rumänien. Veronica är dock modigare :D

Träffade min frisör ute på studentgatan. Hon är så go. En tjej med mycket spunk. Alla som har ljust hår eller ska färga det ljust borde besöka henne. Hon heter joanna och jobbar på iulius.



Veronica var lycklig att vara tillbaka i Cluj. Är det någon som trivs bättre här än jag så är det hon.

Den långa gatan bakom Veronica heter studentgatan. Det ligger massor av barer/restauranger längst hela gatan och det är billigt och bra vilket gör att vi studenter gärna hänger där.

Detta är nog den godaste drinken jag någonsin druckit. Den heter "blue eyes" och finns att beställa på Millenium.

Skulle nästan säga att Millenium har bäst mat också. Här är min favoritförrätt. Fetaosten smälter i munnen och bättre grönsaker får man leta efter.

Det blev en del festande. På bilden dricker Veronica den äckligaste drinken någonsin. Whiskey rom och massa lime... Hon hade beställt något som skulle påminna om en white russian... Vet inte hur den bartendern tänkte riktigt.


Haha så här kan man sammanfatta helgen. Gaaalet.


Saknar dig redan mitt hjärta! Du vet hur man ska ha roligt. Vi har gjort minnen för livet!

Vilken helg!


Jag och Veronica har just haft den absolut roligaste helgen vi någonsin upplevt. Gud vad jag älskar Cluj! Och vad jag saknar Veronica :( Hon åkte igår. Vi har upplevt det absolut bästa av Cluj under helgen. Bilder kommer så fort jag har tid att lägga upp dem. Nästa sommar blir det Alex och Veronica gör Cluj part 3!

Puss!


mm

Vanliga frågor om Rumänien

Jag har fått många mail som liknar detta och tänkte att det kan hjälpa många om jag lägger upp det i bloggen.

Hej!


Vill precis som du plugga till läkare. funderar starkt på Rumänien (men även Ungern, Tjeckien, Lettland, Slovakien, Serbien och Kroatien). Känner inte till så mycket om något av länderna eller vad det är för kvalité på utbildningen. Mest Har jag läst om Ungern och Rumänien, och det verkar som det är bra kvalité på utbildningen bara man kämpar som fan!

- Hur ser antagningsprocessen ut? är det bara ett prov? eller måste man ha bra betyg från gymnasiet? (jag har nämligen bara 12.0 GB 0.9 HP :\ ).

- Kommer man in om man läser de naturvetenskapliga ämnena genom basår i Sverige, eller måste man ha läst dem på gymnasiet?


Svar:


Jag tycker det är jättemodigt av dig att vilja ta steget att plugga utomlands. Jag är mycket nöjd med min utbildning och tycker att den håller hög kvalité. Det gäller bara att man är beredd på att få plugga en hel del men det verkar du ha klart för dig. Jag hade i första hand rekommenderat dig att söka till Ungern. Anledningen är att läkarutbildningen i Ungern har bättre rykte än den här i Rumänien och i slutändan har du större chans att få jobb i Sverige om du har utbildat dig i Ungern.

Här kommer svar på dina frågor:

1. När du skickat in alla papper som behövs och fått reda på att du är antagen får du göra ett prov i engelska. Det ska inte vara något problem om du har läst engelska B. Jag är inte säker på att du kommer in med de betygen du har eftersom jag vet att de har höjt intagningskraven under de senare åren men jag tycker absolut att du ska försöka.

2. Basår ska räcka för att komma in. Jag vet andra som har löst det så och det har gått bra. Se till att plugga mycket kemi innan du kommer. Biokemin blir väldigt svår att klara av annars.
Jag svarar gärna på dina frågor. Lägg till mig på msn så får du svar fortare: alexandra_merzolez@hotmail.com


Hoppas det hjälpte er som undrar över utbildningen här i Rumänien. Hoppas ni får en trevlig Lördagskväll!

Tack Cluj för stadsparken!


Vad jag älskar den stora stadsparken här i Cluj. Den är så vacker och det är så skönt att komma ifrån all betong och få se lite natur. Jag försöker gå dit med Yoda varannan dag. Om jag älskar parken så är Yoda fullkomligt euforisk över den. Det finns bara en sak han tycker är roligare än att gå till parken och det är att gå till parken med sin bästa kompis Maffi, en liten doberman pinscher.


Idag var det nog trettio grader. Vi var i parken kl 20.00 och orkade inte ens stanna en timme. Det är så varmt! Men jag vägrar klaga, det har varit regnigt i nästan en månad så lite sol är mer
än välkommet.

Våra fina hundar är så glada över att få komma ut ur sina tråkiga lägenheter och få leka i gräset. Yoda har sovit som en sten sedan vi kom hem så mycket som han har lekt.

Bästa vännerna

Jag är så glad att jag skaffade hund! Hur har jag kunnat leva utan hund!? Från och med nu ska jag alltid ha en hund. Funderar på en doberman eller en schäfer nästa gång. Älskar stora hundar.

Nu är fröken Veronica på väg hit. Hon borde sitta på bussen från Budapest till Cluj nu om allt gått som det ska. Som jag har saknat min andra hälft! De närmsta dagarna kommer att bli ganska galna känner jag på mig.

Eller?

That's what friends are for



Tänkte göra en liten hyllning till min fina vän Julia som varit så underbar och hjälpt mig mycket med pluggmaterial denna snurriga termin. Tusen tack Jewls! Jag har haft sådan tur här nere och fått så många nya fina vänner, Hillen, Julia, Sadie, Alex, Egill med många fler, jag tittar på er <3

And now for something completely different



Fick mycket kommentarer om min hunduppfostran för något inlägg sedan. Har även fått lite mail ang samma sak. Tack för alla fina råd, speciellt från Emma och morfar.

Jag glömde nämna att jag straffade honom så hårt för att han var extremt olydig direkt när vi kom in genom dörren. Till saken hör att han hade rullat runt i människobajs (varför bajsar folk i stadsparken?) och det var därför extremt viktigt att han inte skulle springa runt och hoppa upp på möbler vilket var exakt vad han försökte göra :) Jag straffade honom alltså inte trettio minuter efter han hade varit dum utan direkt när han inte lydde mig när vi kom innanför dörren. Jag har läst mycket om hunduppfostran sedan jag skaffade Yoda och jag har koll på alla do's and dont's : )


Annars har jag inte mycket att tillägga. Ska plugga dag och natt tills Veronica kommer och kommer nog uppdatera igen först efter hon har åkt hem igen. Tror jag. Hoppas alla får en trevlig kväll!


Whaaat?


War never changes



Ännu en gång slår jag ett slag för Fallout. Mitt absoluta favoritspel. Jag har spelat det flera gånger sedan det kom ut 1997. Min personliga favorit är utan tvekan Fallout 2. Om du uppskattar en bra story och sann spelkonst så bör du pröva Fallout. Det är lika roligt idag som det var då. Jag tror jag har varvat det över trettio gånger. Här är introt till Fallout två. Ett av de bästa genom spelhistorien. Vilken nostalgi.

http://www.youtube.com/watch?v=riorjrvLtg8

Min dröm är att de gör en remake på Fallout två med samma grafik som i trean. Varför inte? Alla tusentals fans skulle spela det inklusive alla nya fans som spelet fått efter att trean släpptes. Jag håller tummarna!




Om spelet:

"Even after most of the world has been turned into nuclear ash, even after the world governments have crumbled and the social infrastructure decays into anarchy, even when, after the greatest and most horrible war of all, the human race has every reason to band together in an effort to save one another from total annihilation -- they don't.

War never changes.

Fallout may be one of the most cynical, nihilistic game franchises in existence, which also makes it one of my personal favorites. Rather than half-assedly cultivating a world-weary tone through a sepia color scheme and needlessly gruff-sounding protagonists (I'm looking at you, Gears of War), the Fallout series tells the tale of some people who try to act with common decency in a world utterly lacking in it, and who are subsequently tortured and killed and exiled for their troubles. Cormac McCarthy would be proud.

Without getting into a current sociopolitical discussion, let me just say that the themes suggested in Fallout (punishment of morality in an immoral world, the hypocrisy of authority, the petty and violent nature of humankind) can be seen quite clearly even today. Wars are driven by greed, necessity, stupidity, or fear -- and even after the cities have been burnt to cinders and the countryside irradiated, war will never change"

Det var bättre förr



Ghad jag älskar gamla svartvita bilder! Det är något tidlöst med denna typen av bilder. Det är vackra Rita Hayworth på bilden ovan. Vilken bild! Och vilken kvinna. Känns som att den sanna skönheten aldrig kommer tillbaka. Den med mycket annat...

Har försökt återskapa effekten i photoshop men det gick mindre bra. Antar att man måste ha en bra ljussättning hemma för att få samma skimrande ljus i bilden... Här är resultatet:



Hade varit kul att få till det där riktiga Marilyn Monroe ljuset.. Någon som har något förslag?

Jag sitter alltid och fixar med bilder på fritiden, mina eller andras. Tycker det är så roligt. När jag var yngre tog jag 40 kr för att fixa en bild, tex fixa ett foto så att det såg ut som att det var solsken istället för mulet, ta fram mer skärpa i bilder, byta bakrund osv osv. Slutade med att jag satt och gjorde bilder hela dagarna. Fick in en massa pengar men hade ingen tid över så jag la av. Trodde jag skulle jobba med något liknande. Något som skulle ha med konst och estetik att göra. Men icke! Alex ska bli läkare.

Tillbaks till skolböckerna. Idag har vi ca 27 grader i Cluj och så ska det fortsätta hela veckan :D Kunde inte vara bättre timing nu när Veronica snart är här!!

Köss