Jag har sagt det förut...


Och jag säger det igen: Denna tentan kommer aldrig att gå bra! Aldrig! Den är ökänd och väldigt få klarar den första gången. Dessutom är det ett sådant fruktansvärt meningslöst ämne, ändå är det så svårt :( Ämnet heter informatics och går bara ut på tunga och långa uträkningar. Jag har alltid tyckt att matte är helt okej men detta ligger långt över min förståelse. Suck.


Vad är det här liksom!? Jaja det är bara att försöka. Tentan är på måndag. Nu till något annat, här kommer lite bilder jag tog på väg till skolan:

Lägenheten ligger längst upp i ett område som heter Zorilor och hela den 15 minuter långa promenaden till skolan är en nedförsbacke, som på vägen hem förvandlas till en uppförsbacke som tar ca 20 minuter att bestiga.

Det är så fin utsikt hela vägen. På sommaren är det otroligt fint när alla fula fasader till stor del täcks av gröna träd ^^

På vägen passerar vi alltid den stackars svarta hunden som ingen sköter om. Iallafall inte speciellt väl. Han är så smal och sitter bara utomhus hela dagarna. De enda som verkar hålla honom någorlunda frisk är förbipasserande människor som smyger till honom mat. Han är världens snällaste hund det gör så ont att se att ägarna vansköter honom så.

Här kommer skolområdet. Vi är där några dagar i veckan, men många lektioner är utspridda runtom i staden. Ibland är det en 40 minuters promenad till en lektion.


Fortsätter man längre ner för backen kommer man hit. Längst gatan finns massa matställen bl.a. mitt favoritställe Tokyo =) Vid backens slut börjar stadens centrum så vi bor relativt nära till allt :)

På tal om nära till saker, 15 meter utanför våran dörr ligger en grönsaksmarknad. De har allt! Om man gillar att laga mat är man i himlen. Finns alla slags örter, frukter och grönsaker. Och allt smakar mycket mer än vad det gör hemma i sverige. Efter skolan kan man gå och köpa hela lass med frukter och grönsaker för långt mindre än 20 lappen :D Underbart! 8 meter utanför dörren ligger dock en godisaffär, lägligt placerad innan frukt och grönsaksmarknaden. Typiskt!
Åter till informatics. Jag kan sätta en del pengar på att jag inte kommer fixa denna tentan. Sjukt jobbigt:/ Kram!

10 seconds of fame

Idag får man äntligen pusta ut lite. Gjorde behaviour science tentan i morse och det kändes helt okej. Nästa tenta blir den 6:e och då i världshistorien tråååkigaste ämne, Informatics. Efter det är det bara anatomin kvar sedan är alla sluttentor klara för denna terminen.
Idag kom TV reportaget ut om våran utbildning :D Jag säger några meningar om skolan som inte var så genomtänkta, allt skulle gå så fort och jag var helt oförberedd. Jag tycker dock att utbildningen är väldigt bra vilket reportaget också visar:

*

Tänkte passa på att lägga upp lite roliga bilder jag har tagit. För omväxlings skull (= Älskar att fotografera på fritiden och har gjort det sedan jag var ca 15 år. En vanlig modell bland arkiven är Veronica som ni ser:



En riktig katt. Älskar intensiteten i denna bilden. Fångar hennes personlighet väldigt bra.


Detta var i grund och botten en spontanbild, jag fick en impuls och Veronica fick vara så god och sätta sig vid järntorgets fontän medans jag fotade som en galning :D Det blev en ganska häftig effekt tycker jag.


Så var det balen! Veronica sydde själv sin egen balklänning! Jag sminkade henne och fixade hennes hår medans vi tittade på disneyfilmer :) Sedan satte jag ihop en liten serie dagen till ära och detta är några utdrag från den.

Tycker hon blev finare än Askungen!


Hehe, här är en bild jag gjorde av mig själv som alv. Närmare bestämt en "Nightelf". Det är en ras man kan vara i world of warcraft och jag var ganska fast i spelet under den perioden, för att uttrycka det milt :P Gäller att vara kreativ med bilder, på denna har jag tex på mig mitt sängöverkast ^^

Nu ska jag sova sedan blir det att ta tag i all disk man har låtit ligga under de hektiska dagarna som varit. Kram!

Orättvist



Idag var det sluttenta i biokemi. Jag har verkligen ingen aning om hurvida jag kommer att bli godkänd eller ej. Känns sjukt jobbigt. Inte bara för att jag verkligen har pluggat mig halvt till döds inför denna tentan utan mest för att allt berodde på min sittplats! Vi var indelade i grupper och jag hamnade i grupp 2. Grupp 1 fick ALLA de frågor jag kunde som ett rinnande vatten medans min grupp fick alla de svårare frågorna. Det är orättvist! Jag förtjänar att klara denna tentan! (Sur) dessutom fick vi bara 6 frågor vilket gör att varje svar väger väldigt tungt på betyget. Hade vi haft många frågor med blandad svårighetsgrad hade man bättre kunnat visa sina kunskaper i ämnet. Men varför ska det vara rättvist för... Så här löd frågorna:



1. Write down the amino acids with basic R groups(structure and name).

2. Hemoglobopathies.

3. Effect of an enzyme on the activation energy of a reaction?

4. Vitamin B12

5. Organisation of eukaryotic DNA.

6. Describe the anticodons on the tRNA.

Jag var säker på fråga nummer 1, 2 och 6. De andra kan jag bara hålla tummarna för. Det är så surt att man har läst så många kapitel och lärt sig så mycket så får man inte visa vad man kan. Jaja jag är evigt tacksam om jag får bra betyg på denna tentan.







Detta kortet togs runt klockan 04.30 i natt. Har aldrig känt mig så slut och fullproppad med information. Jag fick 2 timmars sömn sedan var det dags att göra tentan. Imorgon är det nästa sluttenta så sömn är inte att räkna med. Allt är värt det såklart bara man får bra betyg. Gud vad jag gnäller... Jag har iallafall lärt mig fruktansvärt mycket som jag inte hade en aning om tidigare. Vissa saker inom biokemi så som DNA och RNA är ju jätteintressant att läsa om. Jaja den 12:e är alla tentor slut och då har jag en termin bakom mig. Det kommer kännas mäktigt. Då ska jag börja spela Warcraft igen!! Utan tvekan. (skönt att se ljuset i tunneln)

Många trötta kramar!

Nu gäller det


Dessa veckorna som kommer nu är de viktigaste på terminen. På tisdag ska jag tenta av biokemin och den 12:e februari tentar jag av anatomin. Mina nerver är inte vad de ska vara just nu. Har just gjort kaffe och tagit fram alla skolböcker jag behöver. Det gäller att köra igång tidigt annars blir det lätt att man skjuter upp det.

Där ligger dom! De fruktade biokemiböckerna! Nu gäller det bara att sätta sig ner och ta tag i det.... Jag hatar biokemi! :(

*

Igår var det fredag och jag och Sandra tog oss utanför dörren. Gissa vart vi gick? Tokyo! (även denna kväll). Har inte lyckats hitta något bättre:D Stället är ganska svårslaget.


Sitter och väntar tålmodigt på mat^^

Sandra ser nöjd och glad ut:D


Som vanligt var det salmon-plate som gällde. Tror nästan det är det godaste jag ätit någonsin.


10 minuter senare såg det ut så här=) Att säga att jag var vrålhungrig är en underdrift.


Sedan blev det promenad på stan. Vi skulle möta upp några andra tjejer från skolan och umgås lite. Passade på att ta lite bilder på den fina staden.

En bit längre ner på gatan stötte vi på en blottare! Mitt bland alla människor som vandrade runt på gatan. Idioter finns det överallt.


Här sitter jag och sötnosen. Klockan 24.00 var vi båda ganska slut. Det är vad en vecka av intensivt studerande gör med en. Det var raka vägen hem till sängen som gällde (=


Som ni ser var jag iallafall väldigt glad att få ha kommit utanför dörren. Vi hade jättetrevligt hela gänget och skrattade så högt och så mycket att rumänerna tittade på oss som att vi var galna. Men det tycker jag man kan behöva.

Jaja nu dyker jag ner i aminosyrornas fantastiska värld! Kram.

Helgstädning, nya mål och TV-intervju

Nu är tentaperioden i full gång. Vi har en del ämnen att tenta av och några är redan gjorda. Det gäller att ha disciplin nu när det är upp till en själv att planera sitt studerande. Den allra viktigaste och avgörande tentan är anatomitentan. Den gör jag den 12:e februari. Då ska jag kunna allt om muskler, vener, artärer och nerver i hela kroppen samt hjärtat och lungorna. Just nu känns det bra men som sagt, det är inte alltid lätt att ha disciplin.
Helgen har varit väldigt lugn. Har äntligen träffat Sandra en massa, och när vi inte har umgåtts så har jag städat. Guuud vad stökigt det hinner bli på bara några dagar. När man studerar så mycket under veckorna blir det liksom ingen tid över till att städa. Det resulterar i att smutstvätt, disk och sopor växer till berg under veckorna. Suck.

Här är söta Sandra! Hon gör mig alltid på gott humör:D En riktig solstråle! Duktig är hon också. Hon pluggar så flitigt att man blir orolig att hon helt ska slita ut sig. Eftersom hon går tandläkarlinjen har hon det mycket tuffare detta året än vi som studerar medicin. Stackars sötnos :(



Och här har vi köket efter bara några dagars negligering...



Men det blir ju så fint när man tar sig tid och städar lite :D (Märk väl att det hann bli mörkt ute!)


Städtanten Alexandra:P

*
Och nu till något helt annat. Jag var med i TV! :D Sandra ringde mig tidigare idag och frågade om jag ville hänga med och bli intervjuad av fransk TV. Spännande som sjutton. Hon och en del andra studenter från universitetet hade redan blivit intervjuade så TV teamet hade ringt upp henne och bett om ännu en intervju. Det var jätteläskigt! Strålkastare rakt i ansiktet och massa folk som står och glor, så ska man agera helt avslappnat och svara på frågor helt utan att staka sig. Höll på att kallsvettas till döds! Men det gick bra, kändes det som iallafall... Jag ska länka hela reportaget så fort jag får tag i det. De ville ses imorgon igen, har ingen aning om vad vi ska göra eller vad de ska fråga. Kan inte fatta att jag har varit i TV! :D
Kram på er! Och tack för att ni kikade in!

En dålig dag




Idag mina vänner är det en dålig dag. Dagar som denna har man svårt att hålla hoppet uppe och se det positiva med saker i det långa loppet. Usch.

Dagen började med att jag efter en väldigt sömnlös natt gick upp kl 06.00 och upptäckte att vattnet hade slutat fungera. Panik! Tankarna gick först till gaskonflikten mellan Ukraina och Ryssland, blev helt skräckslagen tills jag konstaterade att gasen faktiskt fungerade som den skulle. Då kom jag på att vi var smått sena med några räkningar som hamnat i en byrolåda där de sedan hade glömts bort. Jag rusade iväg för att betala dem så att vattnet fortast möjligt skulle börja fungera igen. Banken var såklart stängd. Där står jag som en idiot i kylan och är till råga på allt vääääldigt kissnödig. KUL när man inte kan spola på sin toalett!!


Efter att ha varit på dagens första lektion (som blev väldigt kort som tur var) skulle jag skynda iväg och betala räkningar samt betala för de lektioner jag har missat och måste ta igen i skolan. Jag hade inte jättemycket tid eftersom dagens andra lektion inte var långt borta. Efter att ha slängt i mig mat och borstat tänderna på favorit sushirestaurangen Tokyo sprang jag iväg till dekanatet. Såklart skulle jag till ett helt annat ställe för att betala för missade lektioner och SÅKLART kostade de missade hyrorna en förmögenhet och de kunde inte svara på vad problemet med vattnet var utan jag måste åka till adressen på räkningarna och fråga dem. Suck.


Då var det dags för Computer science! Kul, eftersom jag fick reda på igår att vi hade tenta i det ämnet idag.. Det var bara att hålla god min och försöka. Dagen bjöd iallafall på den glada överraskningen att jag fick godkänt på tentan. Något ska man ha! (=
Vi är mitt inne i tentaperioden nu så jag är väldigt stressad och livsglädjen är väl inte på topp precis. I veckan är det ännu ett prov i biokemi och dessutom i Rumänska som man aldrig hinner plugga på...

Jaja för några timmar sedan sattes iallafall vattnet på igen, tur det! Hade ingen aning om hur jobbigt det är att vara utan rinnande vatten. (Nyttig läxa)


Försöker mig på att måla upp och förstå hjärtats alla delar. I anatomin har vi gått över från muskler till hjärtat! (Hjärtat är också en muskel jag veeet) Förra anatomi lektionen fick vi se hur man öppnade bröstkorgen och tog ut hjärtat. Det var vääldigt fascinerande, inte alls så som man sett på bilder i böcker. Jag kunde inte låta bli att ta mig friheten att hålla i det. Helt sjuk känsla att stå och hålla i någons hjärta... Det är så mycket större och tyngre än man tror. Det som tog emot lite var att ta ut det koagulerade blodet ur venerna och artärerna. Luktar äckligt och ser ut som lössnus. Ugh! Men man vänjer sig så fort.

Tillbaka till vener och artärer! Buna sierra! (Det stavas smått annorlunda men det finns inga rumänska bokstäver på mitt tangentbord. Det betyder iallafall gokväll)

Kram!

En bra dag

Idag är en bra dag! Jag trodde att denna fredagen skulle bli otroligt tung då jag var ganska säker på att jag aldrig skulle klara av de båda proven vi hade idag. Dessutom var köket en djungel av disk och sopor och hela lägenheten gick i samma ton. Sedan jag i måndags fick reda på att vi hade 2 prov i de viktigaste ämnena idag har jag minst sagt haft panik. Men att plugga sig halvt blodig lönar sig! Det går att lära sig hela kapitel och oändliga biokemi/anatomi termer på några dagar. Jag är mycket glad och nöjd med mig själv. Firade på Tokyo efter skolan och nu blir det en helkväll framför ett nytt datorspel. Yeeeeey! På måndag är det dock prov igen men jag är muntert inställd och tror att det kommer gå bra.
Här kommer lite bilder från dagen då jag tog hål i öronen. En minst sagt traumatisk upplevelse. Till saken hör att jag är otroligt sprut och nålrädd (och jag ska bli läkare! Jag vet jag vet) Det var tur att mannen som skulle göra hålet hade tålamod. Jag satt nämligen och skruvade på mig i nära 30 minuter. Jag var bara en hårsmån från att svimma på bilderna nedan, vilket jag ofta gör i samband med nålar. Usch!

Hehe, livrädd. Man vill inte tro att man är så mesig. Försökte verkligen att ta det med en klackspark men det var ganska kört.



Close-up ^^


På videon sitter jag och försöker acceptera mitt öde. Hela proceduren var en julklapp från min faster ((=

Till sist var det klart iallafall och jag stapplade darrande ut därifrån med många konstiga blickar i ryggen. Maken till sjåpig människa!

*

Ikväll blir det spel som sagt. Varvade fallout 3 för ett tag sedan och tycker att det var helt okej men slutet på spelet förstörde en del :( Har också varvat senaste tomb raider (underworld) under lovet. Jag är ett troget fan av spelserien och har spelat det sedan det första spelet släpptes, vilket var runt 1996 tror jag... Tomb raider underworld är i vilket fall en av de bästa i serien. Storyn är bra, grafiken likaså, spelet har ett skönt flyt och utmaningarna är lagom svåra. Fighterna är däremot inte så bra. Spelet tar upp mycket nordisk mytologi och slutklämmen är fruktansvärt bra.


I spelet reser man över hela världen bland annat till gamla övergivna maja tempel där Lara skall utforska varje centimeter för att hitta ledtrådar efter bl.a sin försvunna mor.






Något jag gillade skarpt var att man kunde dyka rakt ner i havet och utforska havsbottnen. Hur coolt är inte det :D




Gillar ni äventyrsspel bör ni köpa Tomb raider underworld. Ni blir inte besvikna!
Nu ska jag ge mig på ett spel som heter Mass effect.

Hoppas alla får en trevlig kväll. Pussilago! (Ja, jag snodde pussilago av Danne. Sue me!)






Det lilla jag hann med

Var hemma i ca tre veckor men det känns som att jag inte hann med någonting. Ville spendera mer tid med såväl familj som vänner. Istället stressade jag mig igenom korta möten med alla(nästan alla iallafall) :/ Tid är dyrbar, det gäller att spendera den väl... Här är lite bilder på det jag hann med iallafall =))

Första dagen vaknade jag upp hos pappa där jag blev serverad frukost varje morgon =) Jag bodde både hos honom och mormor och morfar under lovet, tur att man har så många som vill ta hand om en :D Mamma var också hemma med mig nästan hela lovet och vi hittade på en del mys tillsammans :) Önskar att vi hade lite mer gemensamma intressen bara ^^ Vi är som natt och dag. Aktivare människa än min mamma får man leta efter. Väldigt duktig men lite smått frenetisk ibland (vasaloppet!!)


Det blev många goda middagar hemma hos mormor och morfar. Min morfar är mästerkock! Var vääldigt trött de första dagarna som ni ser på bilden. Den långa resan tär mycket på en och min dygnsrytm var mer eller mindre förstörd i början.



Sedan blev det ut och träffa lite vänner. Sillan var först i kvarn. Vi fikade men jag var nog inget speciellt roligt sällskap så trött som jag var :/ Vi bytte fina julklappar innan jag åkte hem och la mig igen :)
Min barndomsvän Marina och jag bor på samma gård hos min pappa så vi umgicks en del :D Kanske lite för mycket... :P Love ya!


Mycket fint kan man säga om sverige men fy sjutton för vädret!! Regnade nästan konstant. Alex + paraply = sant


Här är jag och min äldsta kusin! Sötast i stan är hon (= Hon var med när hennes mamma tvingade mig till stan för att ta hål i mina öron. Kommer ägna ett eget inlägg åt det senare... Tyckte det var jätteläskigt!

Kaffenarkomanen Alex tackar aldrig nej till en stor kopp kaffe.


Träffade såklart Veronica som alltid är lika glammig :D Min lilla pingla!



Västtrafik.... "Ahaaa tidtabellen i busskuren stämmer inte med den på nätet? SYND då får du vänta en halvtimma extra i minusgraderna". På den punkten är Rumänien bättre, man tar taxi överallt och det kostar mindre än att åka svensk spårvagn.


Sist men inte minst fick jag träffa min katt igen!! Han bor numera hos Veronica där han trivs som fisken i vattnet :D Han ser dock inte så entusiastisk ut på bilden...


... Han kanske inte gillade min godnattsång....
Nej nu ska jag kasta mig in i biokemins otroliga värld. Har prov på DNA nu i veckan, likaså i anatomi. Poss!

"Jul, jul, strålande jul"

Då var man tillbaka i Rumänien igen och skolan sparkade igång med full kraft igår. Prov redan på fredag och nu kör även tentaperioden igång. Fullt ös medvetslös....


Det är svinkallt här, skulle gissa på -14 grader ca. Det gör liksom ont när man andas in. Jaja nog med ångest! Har varit hemma i Sverige under lovet och haft det underbart. En bra batteriladdare det där med att umgås med familjen tycker jag. Har fått bada i riktig mat och riktigt godis så att det räcker för resten av året tror jag (gömmer mig för vågen) Här kommer lite bilder på julfirandet därhemma :D






Roliga julpynt finns det gott om :D






ÄNTLIGEN fick jag vräka i mig riktigt gott godis! Lösgodis FTW!


Skulle nog kunna sätta i mig ett kilo godis utan större svårighet ^^


Oh yeah!


Som vanligt var jag tomte och delade ut alla paket :D



Så här kul har vi på jul :)) Pappa ser glad ut över de fina tofflorna han fick i julklapp ^^





Jag och min osnutna bror igen :P Man kan inte tro att han var pytteliten en gång. På den tiden var jag en elak syster och roade mig bl.a. med att kasta hans snuttefilt över honom så att han inte hittade ut, jag är också ansvarig för den permanenta bulan på hans stackars näsa.... Mohahah (Har dock fått betalt för gammal ost mer än en gång då hans brottningskunskaper överstiger mina.)

Hoppas alla hade en lika trevlig jul! Kram på er.